
Primăria Camăr
47466 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Levente Győrgy Szabó
Viceprimar: Lehel Laszlo Szabó
Secretar General: Gabriella-Emma Szekrényes
Contabil:Ildikó Kovács

Cuvântul primarului
Comuna Camăr, cu o istorie de aproape 700 de ani, faptul că strămoșii noștri au rămas aici, între văi, dealuri presărate cu un peisaj magnific, ne împuternicește să confirmăm existența noastră, căutând trecutul nostru, păstrând și îmbogățind tot ceea ce este frumos și merită salvat urmașilor noștri. Acești ani ne sunt dovezi conform cărora comunitatea a fost în măsură să prospere și să evolueze, nu a putut fi rupt de sisteme de blestem, persecuții, dispute religioase, dinpotrivă, izolarea a fost învinsă, încetul cu încetul am ieșit din noroi și am început să construim o pârtrie atrăgătoare urmașilor noștri. Cei care ne cunosc pe noi Cămărani, ne consideră oameni prietenoși, mândri, dar nu ostentativi.
Locuitorii din comună formează o comunitate compactă, care contribuie și lucrează pentru a atinge interesele și obiectivele comune. Prin construirea rețelelor de drumuri, am reușit să facem conectarea cu comunele și județele învecinate, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare sunt funcționale, avem internet de bandă largă și televiziune prin cablu, școlile, bisericile, căminul cultural au fost renovate, am construit un centru de informare turistică, avem telecentru, bibliotecă pentru iubitorii de cultură, echipă de fotbal, dispensar și farmacie, condiții ca la orașe, toate motive pentru care merită să trăim aici și să facem planuri de viitor în această comunitate.
Conducerea comunității locale lucrează încontinuu pentru a se asigura că dezvoltarea nu se va opri. Sperăm că în cel mai scurt timp posibil vom reuși să asfaltăm toate ulițele din comună, să reabilităm drumul comunal care ne leagă de Județul Bihor, să construim o grădiniță nouă, să căutăm soluții ecologice prin construirea de spații verzi și locuri de joacă pentru copii, iar comuna noastră să arate și mai bine, să fie mai atrăgătoare vizitatorilor noștri. Din fericire, există noi întreprinzători care nu numai că au adus multe inovații în domeniul agriculturii, serviciilor, comerțului, dar au creat noi locuri de muncă, posibilități prin care contribuie la păstrarea forței de muncă în comunitate. Rezolvarea problemelor sociale și educaționale sunt, de asemenea foarte importante pentru noi.
Cămărani, fii plecați ai satului, prieteni de peste hotare, aceste rânduri să vă fie o invitație din partea noastră, care vă cheamă acasă, vă îndeamnă să descoperiți frumusețile acestor meleaguri, să utilizați oportunitățile oferite, ospitalitatea gazdelor și să vă bucurați de tot ceea ce vă poate oferi comuna noastră.
Numele localităților aflate în administrație
Camăr
Așezarea geografică
Comuna Camăr este situată în partea nord-vestică a ţării pe Colinele Toglaciului, aparţinând Platformei Sălăjene marginale, desfăşurându-se în vestul judeţului şi cuprinse între Barcău şi Crasna. Teritoriul administrativ al comunei Camăr se prezintă ca o zonă de dealuri fragmentată de văi. Morfologic se deosebesc unităţi de dealuri (înălţimea maximă 375 m) şi lunci mici, dintre care cea mai importantă este lunca Camărului. Localitatea Camăr se desfăşoară pe versanţii văii Camărului, cu pantă lină, uşor văluriţi pe alocuri cu relief format de mişcări de teren. Versanţii din apropierea localităţii au folosinţă agricolă, cei mai înalţi din partea nordică a teritoriului administrativ al comunei fiind împăduriţi. Din punct de vedere hidrografic, teritoriul comunei Camăr se încadrează în bazinul râului Barcău. Pe teritoriul comunei, colectorul apelor este valea Camărului, care este afluentul drept al Barcăului, cu pâraie tributare cu caracter mai mult torenţial, temporar
Localități înfrățite
Comuna Camăr este înfrățită cu localitatea Soponya și Szentepterszeg din Ungaria. Localitățile se reunesc anual, atât la Camăr, cât și în Ungaria la diferite evenimente organizate. În anul 2019 s-a aniversat trecerea a 21 de ani de la înfrățirea localităților Soponya și Camăr și 14 ani de la înfrățirea localităților Szentpeterszeg și Camă
Cum se ajunge in localitate
Comuna Camăr se găseşte în judeţul Sălaj, amplasată în partea vestică a judeţului și are ca puncte de acces dinspre: judeţul Satu Mare, comuna Bobota (DJ110B) în partea de nord, comuna Carastelec în partea de Est (DC 100), comuna Ip în partea de Sud (DJ 109 P) şi judeţul Bihor, comuna Balc (DC 101) în partea de Vest.
Activitati economice si specifice zonei
Agricultură
Construcții
Transport
Firme reprezentative:
SC ADA ERY S.R.L
S.C. BIBROKEM S.R.L
S.C. ETIM FOREST S.R.L.
S.C. KEMSILVANUM S.R.L
S.C. MARKET CRIS S.R.L
S.C. NORDMAN BAUM S.R.L.
S.C. PANELLI PROD SRL
S.C. RAPID COM IMPEX S.R.L.
S.C. TAYLOR IMPEX S.R.L.
S.C. ZOLENIVER CONSTRUCT S.R.L.
Producători locali:
FORT SILVAN
Produse locale:
Vinuri, produse apicole
Evenimente
Zilele comunei Camăr: această sărbătoare sătească se organizează din doi în doi ani la începutul lunii iunie.
Seara cântecelor populare: organizată anual în luna octombrie; acest eveniment reunește localnicii, fiii plecați ai satului, prietenii din localitățile înfrâțite și are ca leitmotiv muzica populară autentică unde se adună aproximativ 250 de persoane în fiecare an.
”Hushagyo kedd” este o sărbătoare specifică vatrei noastre, mai degrabă o purificare înainte de repausul alimentar. În comuna Camăr există o tradiție anuală când locuitorii în special copiii și cei tineri se adună pe dealurile comunei sau în locuri publice.
Ca o descriere a ceea ce se petrece, trebuie știut că această ”sărbătoare” anunță intrarea în perioada postului dinaintea Paștelor, adică lăsatul de carne. Tinerii din comună adună lemne, tulei și tot ce se poate înteți un foc. Acest foc este făcut ca să poată fi observat din toate părțile comunei. Legenda spune că este făcut cu scopul de a alunga spiritele rele. În trecut, tinerii aprindeau mai multe focuri, pe mai multe dealuri și practic concurau între ei.
Femeile gătesc o mâncare specifică momentului. Pregătesc plăcinte umplute cu orez dulce, mere, brânză sau cartofi. Acestea se numesc ”lepeny” și sunt serviți calzi seara după ce se întorc oamenii de la locul unde s-au adunat la foc. În ultima perioadă oamenii au reintrodus și alte specialități culinare cum ar fi gogoși și sarmale care se gătesc în seara lăsatului de sec. Atmosfera este una de o fericire mare, copiii anunță sărbătoarea cu clopoței și diferite zicale specifice care rimează.
Ziua familiei organizată în luna octombrie, împletește activități precum: pregătire de dulcețuri, activități recreative pentru copii, activități sportive, toate dedicate familiilor cu copii
Obiective turistice
Biserica de lemn Sf Arhangheli Mihail și Gravil
Din punct de vedere constructiv această biserică de lemn se distinge de toate celelalte biserici de lemn cunoscute în Sălaj și se poate asocia doar cu bisericile de lemn în căței din Banat și cu o biserică asemănătoare din Păușa în județul Bihor. Se presupune că biserica a fost ridicată între sfârșitul secolului 17 și începutul secolului 19. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ - II - m - A -05030. Biserica a fost construită, se pare, în anul 1780, de meșterul Alexa Mocanu, și a fost folosită de comunitate până în anul 1958 când a fost construită o biserică nouă de cărămidă, aflată la o distanță de 80 de metri. Ultima reparație capitală a fost efectuată între anii 1975 - 1979.
Este compusă din pronaos, naos și absidă poligonală nedrecoșată. Acoperișul este din șindrilă în două ape, turnul este scund și nu mai seamănă cu cel original, care s-a rupt în anul 1944. Absida altarului este botită printr-o cheie de boltă. Biserica nu mai este folosită pentru serviciul religios, iar lucrurile de valoare au fost mutate în biserica nouă: cele două clopote, icoane pe sticlă și pânză și cărțile de cult procurate la începutul secolului al XX - lea.
Crama Fort - Silvan
AVANPOST NORDIC AL VITICULTURII
Poziționarea geografică de-a lungul paralelei 47 latitudine nordică și ambiția temerară de a produce vinuri într-un climat răcoros, sunt elementele definitorii ale proiectului Fort Silvan.
Fort Silvan reprezintă astfel, ”fortăreța” care apără limita nordică a viticulturii românești.
Viile sunt cultivate într-un climat răcoros la limita nordică a viticulturii, dincolo de Paralela 47, unde strugurii ajung la maturitate și acumulează arome mult mai lent.
Vinurile rezultate sunt complexe și echilibrate, cu o aciditate ridicată și un pronunțat caracter mineral. Acest lucru le face să fie ideale pentru a fi servite alături de cele mai diverse preparate culinare cărora le accentuează savoarea.
Pensiunea Kemsilvanum
Așezată în incinta plantației de vie, este mare și impozată, având 10 camere duble, toate cu baie proprie, 2 apartamente spațioase, sală de protocol, sală de evenimente pentru maxim 200 persoane, bucătărie modernă, cramă proprie, vinotecă și parcare pentru clienții noștri.
Zona este ideală pentru odihnă și recreere, departe de zgomotul orașului, în mijlocul naturii, atât pentru turiști cât și pentru evenimente cum ar fi nuntă, botez, zi de naștere, team building.
Cramă: +40 788 754 523 / Pensiune: +40 766 619 565 09.00 - 18.00
457060, Camăr, Sălaj, România
Biserica reformată construită în 1800 - 1802
Majoritatea populației este de religie reformată. Orga bisericii a fost instalată în anul 1818, iar turnul cu ceas a fost ridicat în anul 1880. Biserica se înalță impozant în centrul satului
Facilități oferite investitorilor
Căile de comunicație și transport reprezintă cele mai importante facilități oferite care permit formarea unor relații atât în cadrul limitelor administrative cât și în afara acestora. Prin acest mod se oferă posibilitatea liberei circulații a persoanelor, mărfurilor și informațiilor.
Comuna Camăr se află la limita a 3 județe: Bihor, Satu-Mare și Sălaj, și are patru căi de acces. Totodată, se află la o distanță relative redusă față de principalele orașe a celor trei județe. În viitorul apropiat, autostrada Transilvania va fi o arteră rutieră importantă și se va afla la o distanță mică de localitatea Camăr.
Dacă este să vorbim despre forța de muncă calificată, este o facilitate pentru investitori deoarece există persoane calificate în mai multe domenii și care nu au avut până-n prezent un loc de muncă.
Proiecte de investiții
Modernizare infrastructură rutieră în Comuna Camăr
Desființare construcții existente și construire școală generală nouă în Camăr
Amenajare peisagistică a spațiilor verzi din comuna Camăr
Construire bază sportivă tip II în Camăr
Înființare rețea de distribuție a gazelor naturale Asociație de Dezvoltare Intercomunitară „Barcăul”
Înființare creșă în comuna Camăr
Realizarea sistemului de producție și distribuție a energiei termice pe baza energiei geotermale
Realizarea unei stații de încărcare electrică pentru autovehicule electrice
Modernizare prin asfaltare a drumurilor de exploatație agricolă
Construire anexă agricolă pentru urmărirea vânatului
Construire pistă de bicicletă
Modernizare drumuri comunale
Îmbunătățirea rețelei de distribuție apă potabilă
Reabilitare energetică a clădirilor aflate în inventarul comunei Camăr
Dotări cămin cultural
Achiziție autobuz electric
Achiziție utilaj pentru întreținere drumuri –50.000/achiziție perie rotativă –50.000 lei
PRIMĂRIA CAMĂR în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

Afaceri Locale

BIBROKEM SRL
Vezi detalii