Primăria Bosanci

37267 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Miron Neculai
Viceprimar: Găitan Nistor
Secretar General: Bivol Zamfir
​Contabil: Alexandra-Sabina Gula

imagine primar

Cuvântul primarului

În calitate de primar al comunei Bosanci, adresez un sincer bun venit tuturor celor ce aţi accesat site - ul – Ghidul Primăriilor. Ne face plăcere să venim în sprijinul locuitorilor și oamenilor de afaceri prin intermediul acestui mijloc de informare şi comunicare.
Administraţiei locale îi face o deosebita plăcere să-i aibă pe locuitorii comunei aproape în rezolvarea problemelor stringente ale acesteia. Suntem mândri de ceea ce am realizat până acum, dar știm că mai avem mult de făcut pentru a ne asigura că toți locuitorii noștri se bucură de o viață sănătoasă și servicii publice eficiente. Suntem într-o continuă dezvoltare și tot ceea ce facem este pentru cetățenii comunei. Tinerii plecați în străinătate au încredere să revină, să-și construiască case. Am demonstrat că dacă se vrea, se poate, comuna Bosanci are resurse.
Am investit în infrastructura comunei noastre, am îmbunătățit drumurile și am modernizat rețelele de apă și canalizare, am investit în educație și în servicii de sănătate, pentru a ne asigura că toți locuitorii noștri au acces la cele mai bune servicii și un stil de viață sănătos, am implementat programe de reciclare și am promovat utilizarea energiei regenerabile, pentru a reduce impactul asupra mediului.
​Bunăstarea comunității noastre este o prioritate majoră pentru mine și pentru întreaga echipă de conducere a comunei. Vom continua să investim în infrastructură, să protejăm mediul înconjurător și să promovăm dezvoltarea economică a comunei noastre, pentru a crea noi oportunități de locuri de muncă, pentru a sprijini afacerile locale și pentru a ne asigura că toți locuitorii noștri se bucură de o viață sănătoasă și fericită.

Numele localităților aflate în administrație

Bosanci, Cumpărătura

Așezarea geografică

Comuna Bosanci este situată la aproximativ 8 km sud-est de municipiul Suceava și 428 km de capitala țării București, în zona de nord a țării – regiunea Bucovina.
​Situată într-o poziție centrală în cadrul Podișului Sucevei, comuna Bosanci se învecinează în partea de nord cu comuna Ipoteşti, în vecinătatea estică se află comuna Udeşti , în partea de sud teritoriul comunei se învecineză cu comuna Buneşti iar la vest cu comuna Moara. Variaţia altitudinală se situează între 259 m (deasupra nivelului mării) în albia râului Suceava şi 438 m în dealul Hârtop.

  • Suprafață: 4922 ha
  • Intravilan: 1100 ha
  • Extravilan: 3822 ha
  • Populație: 6802
  • Gospodării: 2675
  • Nr. locuințe: 2853
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 3
  • Cum se ajunge in localitate

    Comuna Bosanci, situată într-un cadru pitoresc, beneficiază de trei rute majore de acces:
    1. Dinspre Nord din Municipiul Suceava: prin intermediul drumului DJ208A, venind prin localitatea Ipotești sosirea în Bosanci va fi însoțită de peisaje rurale fascinante și atmosfera distinctivă a regiunii
    2. Dinspre Est din Orașul Liteni: O altă intrare, tot pe DJ208A, oferă o perspectivă diferită asupra localității Bosanci. Această rută dinspre est prezintă o incursiune plăcută într-un peisaj diversificat, încununată de autenticitatea specifică a regiunii
    3. Dinspre Sud prin Drumul European E85 ce traversează localitatea Cumpărătura spre municipiul Suceava.
    Pentru cei ce aleg calea europeană E85 dinspre sud, călătoria către Bosanci devine o incursiune fascinantă prin teritorii variate, în timp ce infrastructura europeană asigură un acces confortabil și eficient.
    ​Accesul între satele componente Cumpărătura și Bosanci se face prin drumul comunal DC 70A, recent modernizat.

    Activitati economice si specifice zonei

    Agricultură
    Construcții
    Comerț
    Transporturi
    Imobiliare
    Firme reprezentative:
    Miron Imobiliare SRL, Fly Music SRL, Express Euroscan SRL, Trans Zamfir SRL, Urspack SRL, Truk-Irebak SRL, Trainic Prodcom SRL, Tehno-Dinamic SRL, European Tractioner Specialist SRL, Mirifique Grill SRL, Prefabet SRL.
    Producători locali:
    PFA Gavrilovici Ioan, PFA Mierlă Ioan
    Produse locale:
    Miere de albine, caș de oaie, zmeură, țuică de prune

    Evenimente

    Șezătoarea din Bosanci
    ​Zilele Bosanciului – 15 august

    Specific zonal

    Comuna Bosanci are o serie de avantaje competitive care o fac atractivă pentru investitori și locuitori ce includ oportunitățile de afaceri, accesul la piețe și resurse, precum și capacitatea de a atrage investiții și talente.
    În domeniul afacerilor, conform rezultatelor din ultimii ani, Comuna Bosanci este în continua ascensiune. Astfel numărul mediu al salariaților din Comuna Bosanci a crescut de circa 4 ori în perioada 2013 - 2020, numărul șomerilor înregistrați la sfârșitul anului în comună a scăzut cu aproximativ 12.0%
    La nivelul anului 2023, pe raza Comunei Bosanci există 394 societăți cu răspundere limitată cu sediul social principal în comună, cu o gamă largă de domenii de activitate. Numărul societăților comerciale cu activități specifice transporturilor este în continuă creștere, la fel și pentru alte domenii de activitate (construcții, producție, restaurante, sectorul imobiliar).
    Există posibilitatea dezvoltării sectorului agricol rural, prin lucrări mecanizate eficiente datorită declivităților reduse ale unor suprafețe, valorificarea potențialului fertil al solurilor, existența programelor de finanțare, atât guvernamentale, cât și europene, pentru dezvoltarea sectorului agricol rural, posibilitatea accesării fondurilor pentru împădurire și posibilitatea accesării fondurilor, atât guvernamentale, cât și europene, în vederea valorificării resurselor locale.
    Bosâncenii sunt mândri de locul lor natal și respectă trecutul și tradițiile, așa cum se poate vedea în străvechiul lor costum popular, păstrat cu sfințenie de la bunici și părinți.
    Portul bosâncenilor păstrează influenţe dacice şi se confecţioează și acum, la început de 2024 manual, în întregime, în casă, de către gospodinele pricepute, care dau dovadă de multă măiestrie în realizarea fiecărei piese. Cămeșile tradiționale, atât cele pe care le poartă femeile, cât și cele bărbătești, sau ale copiilor ele sunt cusute manual cu mărgele pe pânză de bumbac, plină de crecuri pe mânecă, la gât cu despicătură. Acestea sunt făcute în doi "laţi", în faţă şi în spate, clin cu "pavă" la subsoară şi mâneci prinse cu mâna de gospodinele tinere din comunitate ce au moștenit aceste daruri de la părinți și bunici.
    O tradiţie specifică este obiceiul de „Hurta" sau „Împaraţi" de la Bosanci, cu “jocul împăraţilor” cei poartă pe cap renumitele şi unicele ceacuri din pene colorate, care are o vechime de peste 150 de ani, provenind din timpul stăpânirii austriece asupra Bucovinei, ca o formă de opoziţie contra regimului, dar în acelaşi timp şi o formă de parodiere a acestui sistem. Costumul specific împăraţilor este încântator, haina are mânecile bogat brodate de la o camaşă femeiască şi este formată din peste 80 de piese prinse în şiruri din curele care formează pieptarul pe care sunt prinşi peste 300 de nasturi metalici strălucitori, denumiţi „mendilioane", aranjaţi într-o tehnică cunoscută doar de iniţiaţi, acesta formând o adevarată platoşă Costumele sunt foarte vechi şi sunt transmise din generaţie în generaţie. De fapt, bunghierii nu sunt niciodată mascaţi, ei sunt „frumoşii cetelor de la Anul Nou", mergând din casă în casă acompaniaţi de o fanfara şi având un dans specific.
    ​Confecţionarea crucilor de gheaţă de la Bosanci, din Ajunul Bobotezei, este o tradiţie care dăinuie din anul 1949 fără întrerupere, tradiție dusă mai departele vecine cu sfințenie de pompierii voluntari din localitate. În Ajun crucile de gheaţă sunt montate de pompierii voluntari în curţile bisericilor din Bosanci, dar şi la biserici din judeţul Suceava şi chiar din județele învecinate. În iernile geroase aceste cruci sunt confecționate din gheața formată pe iazurile din sat, însă în ultimi anii temperaturile ridicate i-au determinat pe vrednicii gospodari să parcurgă 150 de kilometri, până la Lacul Roşu, în judeţul Harghita, pentru a aduce gheaţa pentru crucile de Bobotează.

    Obiective turistice

    Muzeul Pompierilor Voluntari
    Rezervaţia floristică Fâneţele seculare de la Ponoare
    Biserica ,,Sf. M. Mc. Gheorghe’’- construcţie arhitectonică monumentală
    ​Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva”Cumpărătura construită în anul 1792

    Facilități oferite investitorilor

    Situată în zona metropolitană a județului Suceava și dat de faptul că este deservită de importante căi rutiere (drumul european E85 ce traversează localitatea Cumpărătura, DJ 208A ce traversează localitatea Bosanci) Comuna Bosanci prezintă toate atuurile unei localități dezvoltate economic, cele mai reprezentative fiind infrastructura modernă, resursele umane calificate, accesul la tehnologie și inovație, precum și de mediul de afaceri favorabil.

    Proiecte de investiții

    Construire centru medical, în satul Bosanci, comuna Bosanci, județul Suceava
    Modernizare și asfaltare străzi din satele Bosanci și Cumpărătura
    Extindere rețele de gaze naturale din satul Bosanci
    Rețea de gaze naturale în satul Cumpărătura, comuna Bosanci
    Extindere rețea publică de apă și canalizare în satul Bosanci, comuna Bosanci
    Extindere rețele electrice în satele Bosanci și Cumpărătura
    Utilaje pentru gospodăria comunală Bosanci
    Modernizare drumuri de acces la exploatațiile agricole
    Construire Școală primară satul Cumpărătura
    Dotarea cu mobilier și aparatură educațională a școlilor din comuna Bosanci
    Extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public
    Utilaje și echipamente pentru colectarea selectivă a deșeurilor
    Dotarea cu echipamente și mașini de intervenție a serviciului voluntar de pompieri
    ​Echipamente și programe informatice pentru implementarea serviciilor digitale pentru cetățenii comunei

    Afaceri Locale