Primăria Borşa

42385 Vizualizări
Tip: Oras
...

Persoane din instituție

Primar: Timiş Ion Sorin
Viceprimar: Ivasco Tibi
Secretar General: Coman Anca
Contabil: Timiş Ioan

imagine primar

Așezarea geografică

În extremitatea estică a judeţului Maramureş se situează localitatea Borşa 
Cuprinsă între 49°39'39'' şi 47°45'39'' latitudine nordică, 24°22'39'' şi 24°31'39'' longitudine estică 
Cuprinde o bună parte din interfluviul Waser-Viseu ca şi din versantul nordic al Munţilor Rodnei 
​Localitatea Borşa se află la 650 m altitudine şi 142 km distanţă de Municipiul Baia Mare.

  • Suprafață: 42412 ha
  • Intravilan: 4787 ha
  • Extravilan: 37625 ha
  • Populație: 27611
  • Gospodării: 10600
  • Nr. locuințe: 12349
  • Nr. grădinițe: 13
  • Nr. școli: 7
  • Nr. licee: 1
  • Activitati economice si specifice zonei

    Turism
    Exploatarea și prelucrarea lemnului
    Construcții
    Comerț
    Zootehnie

     

    Turism
    Exploatarea și prelucrarea lemnului
    Construcții
    Comerț
    Zootehnie

     

    Evenimente

    1. Serbările Zăpezii-Februarie 
    Timp de 3 zile iubitorii sporturilor de iarnă, dar şi ai distracţiei iși dau întâlnire la Borşa, în Complexul Turistic pentru a lua parte la manifestările culturale și sociale organizate. Este un festival cu tradiție care vine în întâmpinarea locuitorilor cu artiști din țară și de peste hotare, întreceri sportive, spectacol pirotehnic, foc de tabară, expoziție de animale autohtone. Una din artacțiile Serbării o constituie coborârea pârtiei de schi cu torțele aprinse, în amurgul serii. 
    2. ZIUA ORAȘULUI BORȘA - Activitate dedicată sărbătoririi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, considerat "Protectorul de Biruință a orașului Borșa" în anul 2002, de către Episcopia Ortodoxa a Marmureșului și Satmarului 
    - Evenimentul debutează cu slujbă religioasă oficiată la biserica de lemn cu hramul "Sfântul Gheoghe" din central orsaului.
    - Nu vor lipsi nici momentele artistice, spectacol folcloric 
    3. Festivalul Luminii – un festival, un spațiu de manifestare artistică a tinerelor talente, o atmosferă minunată creată de iluminatul gulgutelor aprinse, lansare lampioane, foc de tabară și spectacol pirotehnic. Localnicii și turiștii deopotrivă, se vor bucura de concertele organizate cu acest prilej. 
    Vă aşteptăm să redescoperim împreuna bucuria lucrurilor mărunte!  
    4. Ziua Fermierului- 24 Aprilie 
    Un eveniment în cadrul căruia  se prezintă obiceiuri tradiționale vechi locale din viața unui fermier, precum și rasele de animale care reprezintă brandul județului maramureș. 
    - șezătoarea la Borșa unde fetele de măritat au etalat măiestria lucrului manual-fosalitul lânii, scărmanatul lânii, torsul și depanatul lânii; 
    - jocuri populare locale-ceardașul, coasa, ciobanașul și roata borșănească; 
    - cantece de grup-care se doineau când plecă oamenii la lucrul câmpului. 
    Toate aceste programe fiind prezentate de grupul folcloric al gospodarilor din Borșa intitulat grupul "AGROMONTANA". 
    - Expoziții de pasări și animale din toate speciile 
    - Prezentarea unor bucate tradiționale specifice localitații cum ar fi plăcinta cu urdă, ceapă și mărar 
    5. FESTIVALUL "NOPȚI DE SÂNZIENE"
    În fiecare an, de Sânziene, la Borșa se desfășoară Festivalul "Nopți de Sânziene", eveniment care îi face pe borșeni să își scoată din dulapuri straiele populare. 
    Evenimentul debutează cu o paradă a portului popular, alaiul de ansambluri folclorice străbat orașul, iar apoi fiecare ansamblu urcă pe scenă pentru recitalurile programate și spectacol de dansuri polpulare. Evenimentul reunește ansambluri din toate zonele reprezentative ale României, dar și ansamblurile locale. 
    Festivalului "Nopți de Sânziene" are ca obiectiv promovarea tradițiilor și obiceiurilor, prezentarea datinilor, a muzicii tradiționale și a dansurilor populare, fiind un motiv de bucurie, de joc și de horit. Obiceiurile sunt transmise prin tradiție, pentru închegarea unei colectivități și pentru păstrarea formelor tradiționale de viață, fiind comori ce nu trebuie uitate. Sunt ale noastre și ne definesc identitatea. 
    Seara se încheie cu foc de tabară, învârtitul facliilor, lansare lampioane și aprindere de gulgute. 
    6. Tabara de Vară Alpina-Iulie 
    Tabară de Vară Alpina reprezintă o manifestare știintifico-educativă, bazată pe valorificarea potențialului faunistic, floristic și geologic, natural în sfera învățămâtului primar, gimnazial și liceal. 
    În cadrul acestui eveniment copiii sunt Însoțiți de reprezentanți ai Serviciului Salvamont Borșa și Parcului Național Munții Rodnei, care oferă copiilor informații despre faună, floră și despre plantele și animalele protejate de lege, orientare turistică și prezentare echipament montan. 
    7. ÎNTÂLNIREA BORȘENILOR DE PRETUTINDENI 
    Este un eveniment dedicat borșenilor din toate colțurile lumii, un prilej de revedere, de destindere și divertisment, cu spectacol de muzică ușoară și muzică românească de colecție și foc de tabară. 
    Întâlnirea borșenilor de pretutindeni este dedicate tuturor borșenilor din țară și celor din străinătate, care nu și-au uitat locurile natale și le poartă în suflet indiferent unde ar locui. 
    8. FESTIVALUL INTERJUDEȚEAN DE FOLCLOR "HORA LA PRISLOP" BORȘA 
    Organizat încă din anul 1968, acest renumit festival interjudețean de folclor reunește cântăreți și dansatori din județele Maramureș, Suceava și Bistrița Năsăud. 
    Originea acestei sărbători se pierde în negura timpului, în vechile nedei organizate pe vârfuri de munte, în care meșterii populari, precum și localnicii din județe învecinate se întâlneau pentru a-și comercializa produsele. Sărbători montane așteptate cu nerăbdare de toată suflarea din împrejurimi, aceste târguri durau uneori chiar și o săptămână. Erau, de asemenea, un mijloc de circulație a valorilor spirituale ale românilor situați pe o parte și pe alta a Carpaților. Erau însoțite de cântece și jocuri și reprezentau un mijloc de perpetuare a obiceiurilor tradiționale din fiecare județ participant. 
    Locul pentru Horă a fost ales cu grijă, la interferența celor trei județe, unde oamenii pot admira frumusețea munților, pot asculta nestingheriți cântecele și doinele și pot urmări ca dintr-un amfiteatru natural frumoasele dansuri populare prezentate pe scenă de ansamblurile participante. 
    De pe această scenă s-a lansat în lume cântecul inegalabil al Titianei Mihali. Tot aici au debutat artiști borșeni care au dus mai departe cântecul, tradițiile și portul popular moștenite din străbuni. 
    Evenimentul debutează cu o slujbă religioasă la Mănăstirea din Pasul Prislop, parade portului popular, deschiderea oficială și un amplu program artistic susținut de ansambluri artistice din județele Maramureș, Suceava și Bistrița Năsăud și interpreți de muzică populară. Cei prezenți pot vizita mai multe expoziții de artă populară cu vânzare de obiecte tradiționale. 
    9. DATINI DE IARNĂ-DECEMBRIE 
    - TRADIȚII ȘI OBICEIURI SPECIFICE SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ 
    - Târgul Meşterilor Populari și produse tradiționale, pentru păstrarea şi promovarea tradiţiei populare. Meşteri populari îşi vor etala măiestria în cadrul expoziţiei cu vânzare de obiecte tradiţionale, la care publicul este invitat să participe. 
    Prin intermediul acestui eveniment, facem cunoscute meşteşuguri rare sau pe cale de dispariţie, încurajăm şi menţinem interesul pentru meşteşugurile populare, educăm publicul în spiritul tradiţiei şi bunului gust.

    Obiective turistice

    Complexul turistic Borşa - telescaun
    Serviciile de legătură cu pensiunile sunt asigurate de către agenţiile de turism Nordtravel şi Consortiul Borşa
    Rezervaţia Pietrosul Rodnei
    Rezervaţia de sub Muntele Salhoi
    Rezervaţia Cornul Nedeii - Ciungii Balasinei
    Parcul Natural Munţii Maramureşului
    Telegondolă - complexul turistic Borșa
    Cascada Cailor
    Biserica din lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril
    Mănăstirea Pietrosa
    Lacul Iezer
    Lacul Stiol
    Vârful Pietrosu
    Vârful Toroioaga

    Facilități oferite investitorilor

    Reducera taxelor și impozitelor cu până la 50%, investitorilor cu proiecte de investiție cuprinse între 1-3 mil de euro și punerea la dispoziție de terenuri pentru realizarea investiției.
    Reţea de canalizare
    Reţea de alimentare cu apă
    Reţele electrice
    Telecomunicaţii
    Reţea stradală

    Proiecte de investiții

    Realizare șosea ocolitoare
    ​Dezvoltarea domeniului schiabil ​
    Crearea unui circuit de cabane turistice în zona Parcului Natural Munții Rodnei
    Reabilitare, modernizare Casă de Cultură
    Centrul Național de Informare și Promovare Turistică
    Modernizare, eficientizare iluminat public
    Transport public local ecologic
    Asfaltare și modernizare rețea stradală
    ​Reabilitare, modernizare, extindere Școală Nr. 9