Primăria Bonţida
35380 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Aurel Emil Cărhaţ
Viceprimar: Szakacs Elisabeta
Secretar General: Vasile Adrian Fechete
Contabil: Delia Rodica Lipovan

Cuvântul primarului
“În calitate de primar al comunei Bonţida, adresez un sincer bun venit tuturor celor ce aţi accesat această pagină, în numele comunităţii acestei comune, administraţiei publice locale şi al meu personal. Ne dorim ca pe această cale să venim în sprijinul cetăţenilor, oferindu-le dreptul la informaţia produsă şi gestionată de administraţia publică locală şi în acelaşi timp să fim o fereastră deschisă permanent tuturor celor ce vor să ne cunoască comuna şi pe noi.
Mulţumesc în numele locuitorilor, vizitatorilor din ţară şi străinătate, pentru că aţi avut curiozitatea şi dorinţa de a afla cât mai multe despre noi, gândindu-vă poate că veţi descoperi oportunităţi de afaceri de orice natură, să sperăm că vă vor îndemna să investiţi în comuna noastră, asigurându-vă cu responsabilitate de existenţa unei administraţii publice locale deschise şi transparente.
Cu siguranţă în urma informaţiilor primite, veţi găsi măcar un lucru care vă va capta atenţia şi dorinţa de a cunoaşte pe viu frumuseţea unică a acestor meleaguri, oamenii prietenoşi, ospitalieri şi farmecul unei comune primitoare.”
Numele localităților aflate în administrație
Bonţida, Răscruci, Coasta, Tăuşeni
Așezarea geografică
Comuna Bonţida este aşezată în nord-vestul Podişului Transilvaniei, în mare parte pe malul drept al Someşului Mic, în apropierea zonei de contact dintre Câmpia Transilvaniei şi Podişul Someşan, învecinându-se la sud cu comuna Jucu, la sud-vest cu comuna Borşa, la est cu comuna Sic, la nord-vest cu comuna Dăbâca, la nord cu comuna Iclod şi oraşul Gherla, iar la sud-est cu comuna Căianu şi comuna Palatca.
Comuna Bonţida are în componenţă patru localităţi:
BONŢIDA – reşedinţa de comună
RĂSCRUCI, COASTA şi TĂUŞENI.
Coordonatele geografice ale localizării comunei Bonţida sunt: longitudine estică 23◦45′ şi latitudine nordică 46◦53′.
Cum se ajunge in localitate
Localitatea Bonţida este situată pe DN 1C, la jumătatea distanţei dintre municipiile Cluj-Napoca, capitala judeţului Cluj şi municipiul Dej. În dezvoltarea sa de-a lungul timpului, comuna a beneficiat de apropierea faţă de municipiile Cluj-Napoca – 30 km, Dej – 31 km şi Gherla – 17 km.
Activitati economice si specifice zonei
Firme reprezentative:
Riela România SRl
Tehnofavorit S.A.
Hirsch Porozell SRL
Evenimente
În comuna Bonţida se desfășoară periodic o serie de evenimente care contribuie la promovarea patrimoniului rural și la menținerea vie a tradițiilor locale, între acestea sărbătoarea „Fiii Satului” fiind una dintre cele mai reprezentative sărbatori locale. Sărbătoarea „Fiii Satului” reprezintă o întâlnire de suflet, care a devenit deja tradiţie în cele mai multe sate de pe teritoriul României.
Festivalul International de Film Transilvania | TIFF este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România. Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, TIFF a reușit să devină foarte repede cel mai important eveniment dedicat filmului din România și unul dintre cele mai spectaculoase evenimente culturale anuale din zonă. Principalul obiectiv al TIFF rămâne promovarea artei cinematografice prin prezentarea celor mai inovatoare și spectaculoase filme ale momentului care pun accent pe originalitate și libertatea de exprimare și care se diferențiează prin limbajul cinematografic unic sau se concentrează pe curentele actuale din cultura noii generații. Locația principală a festivalului este în orașul Cluj-Napoca, iar Castelul Banffy din Bonțida este în fiecare an gazda atelierelor de creație “Weekend la Castel”.
Festivalul Electric Castle este primul festival din România care a mutat muzica electronică şi concertele live pe scenele indoor sau în aer liber ale unui castel, desfăşurându-se în incinta Castelului Bánffy din Bonţida. Acest eveniment este unul de talie internațională, cu un număr de peste 250.000 de participanți.
Specific zonal
Bonțida, comuna cu o infrastructură modernă, economie locală diversificată și competitivă, servicii sociale de calitate și administrație locală profesionistă, va deveni unul dintre cei mai importanți poli turistici și culturali la nivel de regiune.
Fundaţia Kallos Zoltan – Răscruci, este organizaţie non guvernamentală înfiinţată în 1992. Fondatorul este renumitul folclorist Kallós Zoltán, apreciat mai ales peste hotare, având cele mai înalte distincţii din partea statului maghiar, recunoscut pentru culegerile sale în întreaga Europă. Fundaţia are sediul în Cluj-Napoca, dar majoritatea activităților le desfăşoară la punctul de lucru din satul Răscruci, com. Bonţida. Aici Fundaţia dispune de un teren de 4,5 ha având construite deja un internat cu 70 locuri de cazare, sală de conferinţe, muzeu unde este prezentată colecţia fondatorului, colecţie ce conţine peste 8000 piese de artă populară, porturi şi obiecte de uz casnic. Internatul găzduieşte copii din sate situate pe o rază de 40 km, copii proveniţi din familii sărace sau dezorganizate, respectiv copii care nu au posibilitate de a studia în limba maternă-maghiara, în satele sau comunele de provenienţă.
Comuna Bonțida este implicată în diferite structuri de colaborare: Apartenența la Zona Metropolitană Cluj, ADI Eco-Metropolitan Cluj, ADI a infrastructurii în bazinul Someș-Tisa, Grupul de Acțiune Locală GAL Someș Transilvan.
Pe raza comunei Bonţida îşi desfăşoară activitatea mai multe formaţii de dansuri populare.
Asociaţia Folclorică “Codrişorul” Bonţida a fost înfiinţată în 2011, bucurându-se de sprijinul deplin al Primăriei şi al Consiliului Local Bonţida. De la înfiinţarea asociaţiei, tinerii dansatori ai ansamblului au participat la concursuri şi festivaluri folclorice din judeţul Cluj şi din alte mari oraşe ale României, dar şi la festivaluri internaţionale de folclor din străinătate.
Comuna Bonțida a obținut titlul de “Sat cultural al României” în 2016 în cadrul unui concurs organizat la nivel național de Asociația “Cele mai frumoase sate din România” și a fost recuoscută ca zonă cu resurse turistice cu concentrare mare de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Obiective turistice
Castelul Banffy din Bonțida
Castelul Banffy din Răscruci
Conacul Dujar din din localitatea Coasta
Ansamblul monumental de la Tăușeni
Colecția de artă populară Kallos Zoltan
Facilități oferite investitorilor
Comuna Bonţida dispune de:
– Serviciul de alimentare cu apă și canalizare
– Serviciul de alimentare cu gaze naturale
– Reţea energie electrică
– 100% din populaţia comunei este racordată la reţeaua de electricitate
– Reţea telefonie fixă – existent
– Acces la telefonia mobilă – existent, toată populaţia comunei având acces la telefonia mobilă, însă pe raza localităţilor Bonţida şi Răscruci semnalul este mai bun decât în localităţile Coasta şi Tăuşeni
– Acces la cablu TV şi Internet- existent; accesul la reţeaua de Internet este posibil în localităţile Bonţida şi Răscruci
– Colectarea deşeurilor – serviciul de salubrizare
Proiecte de investiții
În prezent în comuna Bonțida sunt în curs de implementare următoarele proiecte (aflate în diferite stadii):
- Asfaltare străzi și ulițe în localitatea Bonțida
- Asfaltare străzi și ulițe în localitatea Răscruci
- Înființare grădiniță nouă cu program prelungit în Răscruci
- Alimentare cu apă a localităților Coasta și Tăușeni, comuna Bonțida, județul Cluj
- Amenajare parc de joacă pentru copii în Bonțida
- Extindere iluminat public
- Plan Urbanistic Zonal pentru zona Boriște, Bonțida
- Întăbulări terenuri aparținând Comunei Bonțida
- Reabilitare și asfaltare drum comunal Bonțida-Răscruci
Dintre ultimele proiecte implementate în comuna Bonțida amintim următoarele:
- Construire pereți protecție exterioară Capela Bonțida
- Construire capelă în Răscruci
- Înființare grădiniță nouă cu program prelungit în Bonțida
- Cimitirul eroilor
- Containere pentru colectarea selectivă în Coasta și Tăușeni Reabilitare
- Reabilitare Cămin Cultural în Bonțida
- Amenajare târg în Bonțida
- Teren sintetic de sport în Bonțida
- Realizare pod peste Valea Borșa în Răscruci
- Reabilitare Cămin Cultural în localitatea Răscruci.
- Asfaltare străzi în localitățile Bonțida și Răscruci, rețea de canalizare menajeră în localitatea Bonțida, construire afterschool Ștefan Emilian în localitatea Bonțida, dotare cămin cultural Bonțida, comuna Bonțida, jud. Cluj – Măsura 322. Implementat 2012-2013.
- Construcție platformă comunală pentru colectarea gunoiului de grajd. Implementat 2009-2011
- Înființare Centru de informare și promovare turistică în comuna Bonțida, județul Cluj – Măsura 313. Implementat
- Înființare rețele de canalizare menajeră în satul Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj Implementat
- Înființare rețele de canalizare menajeră în satul Bonțida (parțial), comuna Bonțida, județul Cluj. Implementat
- Construcție teren sintetic în Răscruci. Implementat
- Construcție capelă în localitatea Bonțida. Implementat
- Construcție cămin cultural în localitatea Coasta. Implementat.
PRIMĂRIA BONŢIDA în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor
