Primăria Beba Veche
30227 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Ioan Bohancanu
Secretar general: Veteș Ionela
Contabil: Cordiș Beatrix
Cuvântul primarului
Comuna Beba-Veche, prin amplasarea geografică, este un punct unic fiind cea mai vestică localitate a țării, locul unde „se aud cocoşii cântând din trei ţări”.
În punctul de intersecţie al frontierelor se găseşte ridicat un monument, Triplex Confinium, care reprezintă punctul de început al României.
Vestigiile arheologice descoperite aici indică vechimea milenară a aşezământului. Prima atestare scrisă a localităţii datează însă din 1247. În 1781, în sudul comunei Beba Veche au fost colonizate familii de germani, ulterior numiţi şvabi.
Iniţial Beba Veche a fost inclusă în partea sârbească a Banatului. Localitatea a intrat în componenţa României în noiembrie 1923 când a avut loc un schimb de teritorii între România şi Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor.
În prezent, datorită lucrărilor de îmbunătățire a infrastructurii, comuna Beba Veche este în plină dezvoltare, devenind atractivă atât pentru cetățeni cât și pentru potențialii investitori.
Așezarea geografică
Comuna Beba Veche este amplasată în vestul județului Timiș, la frontiera comună cu Serbia și Ungaria Coordonate geografice:
20026’ longitudine estică
46012’ latitudine nordică
Cum se ajunge in localitate
DJ 682 Sânnicolau Mare - Beba Veche (32 km)
Activitati economice si specifice zonei
Agricultura
Creșterea animalelor
Evenimente
Ruga tradițională în 15 august
Zilele comunei în luna octombrie
Întâlnirea internațională în cadrul Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa în luna mai
Obiective turistice
Biserica Ortodoxă „Sfânta Născătoare de Dumnezeu” (1779), monument istoric
„Triplex Confinium” (punctul frontierelor România-Serbia-Ungaria), la câteva zeci de metri la nord de punctul cel mai occidental al României
Bust memorial Téry Ödön întemeiatorul turismului modern în Europa Centrală