Primăria Bălan

38617 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Daniel Pop
Viceprimar: Nicolae Damşa
Secretar General: Sebastian Vasile Avram
Contabil: Viorica Mihaela Damşa

imagine primar

Cuvântul primarului

Stimaţi cetăţeni,
Doresc să realizăm împreună ceea ce ne- am propus în „Strategia de Dezvoltare a Comunei Bălan, Județul Sălaj, pentru perioada 2021-2027”. În cuprinsul acestui document se află liniile directoare de dezvoltare a întregii comune pentru următorii ani, implicit ideile de investiţii si ţintele noastre de viitor.
Preocuparea mea în calitate de primar este în primul rând reprezentarea intereselor cetăţenilor comunei, pe care, alături de consiliul local, o administrez. Astfel, în exercitarea acestei prime prerogative sunt conştient de importanţa unei dezvoltări programatice pentru comuna Bălan, o dezvoltare care să fie de durată şi să aibă impactul pozitiv scontat la nivelul cetăţeanului din comună.
O astfel de dezvoltare pe viitor poate fi operată numai în urma elaborării unei viziuni strategice care să cuprindă atât trecutul ultimilor ani, cu proiectele realizate sau în curs, cât și analiza acestora, împreună cu analiza nevoilor prezente ale comunei. Astfel vor fi trasați paşii de dezvoltare pe viitor.
Luând în considerare acest deziderat am procedat la întocmirea acestui document, care, odată urmat şi respectat, trebuie să aducă în cadrul comunei un nivel de dezvoltare ridicat.
Documentul conţine mai multe aspecte de interes legate de trecutul localităţii şi starea prezentului, cu tot ceea ce înseamnă acest lucru (cadru fizico-geografic, situaţie economică, situaţia socială şi de mediu înconjurător, ş.a.), precum şi analiza SWOT a acesteia ca bază de pornire a previziunii pentru viitor.
În ceea ce priveşte viitorul şi dezvoltarea strategia există cinci domenii principale de interes pe care comuna trebuie să se axeze în perioada de programare urmărită (2021-2027), respectiv:
Economia şi Turismul
Zona Social-Culturală
Educaţia
Sănătatea
Infrastructura şi protecţia mediului înconjurător.
Acestea fiind spuse, închei acest scurt mesaj prin a aduce mulţumiri tuturor persoanelor implicate în realizarea strategiei, atât factorilor interni din administraţia comunei Bălan cât şi cetăţenilor acesteia. Sunt convins că prin buna colaborare a administraţiei cu cetăţenii, obiectivele propuse în strategie vor fi duse la bună îndeplinire şi dezvoltarea comunei va atinge nivelul dorit.
Primar, Daniel Pop

Numele localităților aflate în administrație

Bălan, Chechiş, Chendrea, Gălpîia, Gîlgău Almaşului

Așezarea geografică

Comuna Bălan este aşezată în partea central-estică a judeţului Sălaj, la o distanţă de 45 km de municipiul Zalău, reşedinţa judeţului.
Se învecinează:
- la est cu comuna Gîrbou
- la sud cu comuna Hida
- la vest cu comuna Românaşi şi Creaca
- la nord cu comuna Surduc și orașul Jibou.
Faţă de reşedinţa de comună, satele sunt situate la distanţe cuprinse între 1 km şi 8 km, fiind legate între ele de drumul naţional ce traversează longitudinal comuna de la sud la nord şi, de asemenea, de drumul judeţean Chendrea-Romita, care face legătura între localitatea Gălpîia şi restul satelor din comună, precum şi de drumul Chendrea-Mănăstire, căi de comunicaţii în administraţia Drumurilor Naţionale Cluj- Napoca şi a Direcţiei judeţului pentru Administrarea Drumului Public şi Privat, iar drumurile comunale făcând legătura între diferite părţi ale satelor aflate în administraţia primăriei comunei.
Cu excepţia localităţii Gălpâia, celelalte localităţi componente ale comunei sunt situate de-a lungul râului Almaș. . Comuna Bălan are în componenţă urmatoarele localităţi: Bălan - sat reşedinţă de comună situat la o distanţă de 40 km faţă de municipiul Zalau, Chechiş, Chendrea, Gălpâia, şi Gâlgău Almaşului.
​Localizare în România – coordonate: 47°09'16" N 23°18'27"E.

  • Suprafață: 9470 ha
  • Intravilan: 326 ha
  • Extravilan: 9144 ha
  • Populație: 3770
  • Gospodării: 1903
  • Nr. locuințe: 1903
  • Nr. grădinițe: 5
  • Nr. școli: 5
  • Activitati economice si specifice zonei

    Brutărie, magazine alimentare , magazine de material de construcţii
    Firme reprezentative:
    SC SORIAD SRL
    SC DAMOS TRANS SRL
    SC CONSTRUCţII EXCAVATII DVF SRL
    Producători locali:
    PFA MNEREA IOANA VICTORIA
    Produse locale:
    MIERE DE ALBINE

     

     

     

    Specific zonal

    Agricultură : cultivarea terenului, creşterea animalelor, apicultură

    Obiective turistice

    Rezervaţia natural ă Grădina zmeilor, sat Gîlgău Almaşului:
    Complexul structural Grădina Zmeilor se desfăşoară între limitele satului Gâlgăul Almaşului din comuna Bălan, pe o întindere de 32,5 ha, ce include şi suprafaţa de protecţie de 6,25 ha de pădure de gorun situată deasupra abruptului din care se desprind blocurile de stâncă.
    Rezervaţie geologică şi geomorfologică, “Grădina Zmeilor”, impresionantă prin marea varietate de forme reziduale, este inclusă pe lista monumentelor naturale ocrotite din judeţul Sălaj. Formaţiuni sedimentare monoclinale, de vârsta oligocenă, alcătuite din gresii şi microconglomerate, slab cimentate (stratele de Hida), printre care sunt inserate benzi dure în alternanţă cu argile şi magmă, se apleacă lin spre sud-est spre cursul văii Almaşului. Responsabil de crearea acestui relief ruiniform este pârâul Incheieturi, lung de aproape 2 km, afluent din partea stângă a Almaşului. Prin eroziune diferenţială, acesta a dislocat din frontul structural ce se întinde în lungime pe cca. 600 m cu înălţimi de 15-25 m blocuri de mărimi diferite care în prezent sunt diseminate pe o distanţă de 250-300 m în faţa frontului şi implantate într-un strat compact de argile roşii. Cei doi versanţi ai Văii Incheieturi au evoluat diferenţiat, sub aspectul ritmului în care s-a produs erodarea lor şi al proceselor geomorfologice care au determinat sculptarea lor.
    La început, adâncirea văii a urmat declivitatea stratelor, fapt ce a determinat deplasarea talvegului spre dreapta, spre dealul Dosul. Eroziunea accentuată a stratelor din bază a subminat acest versant, determinând o serie de prăbuşiri şi alunecări de teren ce au antrenat pe pantă cantităţi de materiale mult mai mari decât capacitatea de transport a cursului de apă, aceasta ducând la înalţarea fundului văii şi la încetinirea vitezei de scurgere a apelor. În aceste condiţii, versantul stâng, corespunzător suprafeţei structurale, a început să fie erodat aureolar, apele din precipitaţii manifestând tendinţe de a se aduna într-un organism torenţial. După ce prin procesul de pluvio-denudaţie a fost îndepărtat solul care acoperea stratele de gresie şi micro-conglomerate, a apărut o întinsă reţea de fisuri dispuse rectangular, pe care s-a orientat ravinaţia. Prin şiroire au fost evacuate rapid nisipurile şi pietrişurile ce proveneau din aceste fisuri, aşa că în scurtă vreme fisurile s-au adâncit până la straturile de marne şi argile roşii, impermeabile. Blocuri mari de roci s-au desprins din suprafaţa structurală iniţială permiţând astfel începerea proceselor de modelare a “Grădinii Zmeiilor”. Nisipuri şi pietrişuri predominant cuarţoase, slab cimentate, ce formează gresiile şi micro-conglomeratele, au fost dislocate de agenţii sub-aerieni şi s-au depus la baza blocurilor peste orizontul argilo-marnos formând în prezent un strat de pietrişuri amestecate cu argilă în care se cantonează apele din precipitaţii dând naştere, din loc în loc, unor iviri arteziene.
    Pe alocuri, în această suprafaţă înclinată apar mici ponoare prin care se înfiltrează apele primăvara, puse în evidenţă de vegetaţia higrofilă ce le populează. Sistemele de diaclaze, despre care s-a vorbit, au favorizat desprinderea din frontul structural a unor coloane prismatice, la fel de înalte ca şi acesta şi cu muchii ascuţite, ce au început să culiseze pe substratul argilos spre talvegul pârâului Încheieturi. Pe măsură ce se distanţează de abruptul frontului, coloanele sunt erodate selectiv, de jur împrejur, sunt rotunjite, căpătând aspecte de tunuri, de ace, de piramide coafate etc.
    În porţiunile în care liantul a fost mai slab, coloanele sunt subţiate şi au apect de ciupercă, iar dacă stratul fribil este erodat în totalitate, pălăria ciupercii se prăbuşeşte şi o astfel de coloană “decapitată” capătă aspectul unei căciuli scunde. Cu cât au culisat mai mult, depărtându-se de frontul structural, coloanele au depozite de pietrişuri tot mai subţiri la bază, care să le echilibreze pe stratul argilos aşa că unele se înclină, iar altele se prăbuşesc.
    Procesele de eroziune au loc şi în prezent, astfel că sub ochii noştri, de la an la an, Grădina Zmeilor îşi schimbă înfăţişarea, unele formaţiuni fiind total dezintegrate şi dispărând din piesaj, în timp ce alte blocuri ruiniforme ce se conturează prin desprinderea de fronturi structurale. Multitudinea formelor şi aspectul lor au inspirat şi numeroase legende şi denumiri precum: Zmeul, Zmeoaica, Moşul, Eva, Degeţelul, Dorobanţul şi chiar toponimul Grădina Zmeilor.
    Sfânta Mănăstire Adormirea Maicii Domnului, situată la aprox. 4 km de satul Chendrea, datează din secolul al XIV-lea. Prima bisericuţă din poiana mănăstirii a fost ridicată de credincioşii din Bălan şi în jurul anului 1848 a fost mutată în sat (fără Sfânta Masă), în incinta cimitirului parohial, unde se află şi azi. Sfânta Masă a rămas pe locul iniţial, fiind expusă intemperiilor până în 1860, când a fost îngrădit şi acoperit Sfântul prestol cu un altar miniatural din bârne de stejar şi acoperit cu şindrilă, de o familie evlavioasă din Bălan. După anul 1990, pentru înfrumuseţarea locului, credincioşii au mai adăugat naosul şi pronaosul, urmând planul original al primei biserici (dreptunghiular, cu absidă poligonală). Pe latura sudică a mănăstirii a fost construită în 1926 o biserică pavilionară din lemn, la iniţiativa preotului paroh din acea vreme, Pop Ioan din Bălan.
    ​În 15 august 1983 a avut loc sfinţirea lucrărilor de reparaţie de la mănăstire şi s-a reluat tradiţia de pelerinaj. Mănăstirea a avut obşte de călugări până-n toamna anului 2010 când a devenit schit de maici, numărând în prezent o monahie, două rasofore şi două surori. În vara anului 2011 a fost ridicat un altar de vară din lemn de brad, realizat în stil maramureşean

    Proiecte de investiții

    PROIECTE FINALIZATE
    Modernizare ( construcţie ) drumuri forestiere în comuna Bălan, judeţul Sălaj
    Modernizarea comunei Bălan prin îmbunătățirea infrastructurii de bază, reabilitarea așezământului cultural și înființarea programului de tip after school, județul Sălaj
    Reabilitare şi modernizare bază sportivă în satul Gîlgău Almaşului , comuna Bălan, județul Sălaj
    Punere în siguranţă pod rutier peste Valea Almaşului în localitatea Bălan, Județul Sălaj
    Valorificarea destinaţiei turistice ,,Grădina Zmeilor – Plai de legendă
    Reabilitarea infrastructurii educaţionale din comuna Bălan, Județul Sălaj, respective Gîlgău Almaşului şi Bălan
    Punere în siguranţă pod rutier peste Valea Almaşului în localitatea Gȋlgău Almașului, județului Sălaj
    Pietruire străzi ȋn comuna Bălan, județul Sălaj
    Modernizarea sistemului de iluminat public stradal ȋn comuna Bǎlan , județul Sǎlaj
    Reabilitare, modernizare și dotare Cămin cultural Bălan
    Reabilitare, modernizare și dotare Școala Gimnazială nr. 1 corpul A ( P + E )  ȋn localitatea Bălan, comuna Bălan, judeţul Sălaj
    Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural din comuna Bălan, sat Chendrea, judeţul Sălaj
    Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural din comuna Bălan, sat Gȋlgău Almașului, judeţul Sălaj
    Reabilitare Şcoala din Chendrea
    Reabilitarea Grădiniţa din Chendrea
    Reabilitare Dispensar uman din Bălan
    Realizare teren sintetic în satele Gălpîîa
    Construire Capelă mortuară Chendrea
    Reabilitare, modernizare şi dotare aşezământ cultural din comuna Bălan, sat Chechis, judeţul Sălaj
    Reabilitare, modernizare şi dotare Dispensar uman, localitatea Bălan, judeţul Sălaj
    Capela mortuară ȋn localitatea Bălan, comuna Bălan, județul Sălaj
    Construire pod peste Valea Almașului ȋn localitatea Chendrea, comuna Bălan, județul Sălaj
    Alimentare cu apă comuna Bălan, localitățile Bălan, Chechiș, Chendrea și Gălpȋia , județul Sălaj
    Reabilitare, modernizare și dotare Școala cu clasele I - IV + Grădinița cu Program Normal,  ȋn localitatea Chechiş, comuna Bălan, judeţul Sălaj
    Modernizarea drumurilor de interes local ȋn comuna Bălan, județul Sălaj
    Construire pod peste Valea Almașului ȋn centrul localității Bălan, comuna Bălan, judeţul Sălaj
    Salp de sport cu tribune de 180 locuri , Comuna Bălan, sat Bălan, județul Sălaj
    Proiecte în implementare
    Cu finanțare de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin Programul Național de Dezvoltare Locală :
    Extindere canalizare ȋn comuna Bălan, județul Sălaj
    Extindere, reabilitare, modernizare și dotare Sediu Primărie P+E, comuna Bălan, județul Sălaj
    P.N.I. Anghel Saligny
    Finalizare modernizare străzi în comuna Bălan, județul Sălaj
    Reţea de gaze naturale ȋn comuna Bălan, localitățile Bălan, Chechiș, Chendrea, Gălpȋia și Gȋlgău Almașului, județul Sălaj
    Cu finanțare de la A.F.I.R. Romȃnia , prin Programul Național de Dezvoltare Rurală
    Alimentare cu apă potabilă în satele: Bălan, Chechiş, Chendrea şi Gălpîia, comuna Bălan, judeţul Sălaj şi Reţea de canalizare menajeră şi staţie de epurare în localităţile : Bălan, Chechiş, Gîlgău Almaşului, Gălpîia şi Chendrea, comuna Bălan, judeţul Sălaj
    Cu finanțare prin PNRR
    Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public prin achiziția unui microbuz (vehicul nepoluant) pentru comuna Bălan, județul Sălaj
    Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde în comuna Bălan – achiziție și instalare puncte de reîncărcare vehicule electrice
    Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde în comuna Bălan – achiziționare sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public
    Elaborarea în format GIS a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană – elaborare Plan Urbanistic General/PUG comuna Bălan
    Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădiri publice, Bloc Bălan din județul Sălaj
    Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde în comuna Bălan – achiziție și instalare punct de reîncărcare vehicule electrice
    Extinderea parcului de vehicule destinate transportului public prin achiziția unui microbuz (vehicul nepoluant) pentru comuna Bălan, județul Sălaj
    Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădiri publice, Școala Chendrea, Comuna Bălan, Județul Sălaj
    Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin eficientizarea sistemului de iluminat public în Comuna Bălan, Județul Sãlaj
    Proiecte de viitor
    PROIECTE ȊN PREGǍTIRE PENTRU IMPLEMENTARE
    Modernizarea infrastructurii rutiere prin asfaltare străzi în comuna Bălan , comuna Bălan, judeţul Sălaj
    Regularizare cursuri pârâuri din comuna Bălan
    Realizare teren sport în sat Chechiş
    Construire Capelă mortuară Chechiş
    Reabilitare şi modernizare bloc din sat Bălan, comuna Bălan, judeţul Sălaj
    Realizare parc cu spaţii de joacă în centrul satului Bălan, lângă Valea Almaş
    Reabilitare, modernizare şi dotare Scoala Gălpîia
    Extindere reţea de apă şi canalizare în comuna Bălan, judeţul Sălaj
    Reabilitare , modernizare şi dotare Scoala veche din Bălan judeţul Sălaj
    ​Construire parcuri de joacă penru copii în satele comunei

    Afaceri Locale