Primăria Bârzava
37266 Vizualizări.jpg)
Persoane din instituție
Primar: Gabriel Faur
Viceprimar: Lucian Ștefan Hapca
Secretar General: Anca Maria Simona Buda
Contabil: Externalizat
Numele localităților aflate în administrație
Dumbrăviţa, Groşii Noi, Bătuţa, Bârzava, Monoroştia, Căpruţa, Slatina de Mureş, Lalaşinţ
Așezarea geografică
Comuna Bârzava este situată la poalele Munţilor Zărand, la contactul acestora cu Munţii Metaliferi, pe Râul Bârzava - afluent de dreapta al Mureşului.
Teritoriul comunei este străbătut de Drumul Naţional 7, Bârzava situându-se la aproximativ 62 km est de oraşul Arad. Tot prin Bârzava trece Culoarul 4 european de cale ferată (Curtici-Arad-Simeria-Bucureşti).
Satele aparținătoare sunt: Bârzava, Monoroștia, Căpruța, Dumbrăvița, Groșii Noi, Slatina de Mureș (la poalele munților Zărandului), Bătuța și Lalașinț (pe malul stâng al Mureșului, pe partea banatului)
Activitati economice si specifice zonei
Agricultură
Turism
Prelucrarea lemnului
Cultivarea terenurilor
Creșterea animalelor
Tăierea și prelucrarea lemnului
Evenimente
Sărbătoarea Sânzienelor
Are loc pe data de 24 iunie. A debutat în urmă cu 32 de ani printr-o sărbătoare câmpenească la Andreasca, pe valea Monoroştiei. La eveniment participau formaţii de dansuri populare, coruri, muzică populară şi altele. Bârzava s-a înfrăţit cu românii din Banatul Sârbesc care au fost ani la rând oaspeţi la această sărbătoare.
Obiective turistice
Dintre obiectivele turistice, religioase şi culturale de pe teritoriul comunei Bârzava menţionăm următoarele:
- Rezervaţia naturală Runcu Groşii Noi
- Zona fosiliferă de pe Valea Monoroştiei
- Peisajele şi sălaşele de pe Valea Monoroştiei
- Peisajele şi sălaşele din zona Dumbrăviţa - Groşii Noi - Slatina de Mureş
- Biserica de lemn din Groşii Noi
- Bisericile din Bârzava şi satele aparţinătoare
- Zona Văii Mureşului, a Văii Groşilor şi a Văii Bârzavei
- Vechile şcoli din Bărzava, Monoroştia şi Căpruţa
- Casa memorială Iosif Conta (Monoroştia)
Rezervaţia Naturală Runcu - Groşii Noi
Rezervaţia se găseşte în bazinul Văii Groşilor, afluent al Mureşului la o altitudine între 350 - 623 m., fiind alcătuită în majoritate din arboreta de gorun şi fag. Suprafaţa rezervaţiei este de 261,8 ha. Rezervaţia datează din anul 1965 când s-a înfiinţat un nucleu de 27,7 ha. Relieful se caracterizează prin versanţi peneplenizaţi în trepte. Configuraţia terenului este ondulată. Rezervaţia este străbătută de Pârâul Polom şi Runcu. Apa freatică este de adâncime. Solurile sunt brun luvic pseudogleizat, brun eumezobazic tipic şi molic.
Flora cuprinde specii de fag 52%, gorun 41%, cer 2%, carpen 2%, alte specii (Prunus avium, Sorbus torminalis, etc.) 3%. Tipul predominant de flora Asperula - Asarum. Cel mai înalt gorun şi cel mai bătrân are 42,3m şi 280 - 300 ani, având un diametru de 98 cm.
Fauna cuprinde broasca de pădure, salamandra, ciocănitoarea, gaiţa, cerbul, mistreţul, căpriorul, vulpea, pisica sălbatică, lupul, râsul, viezurele, etc.
Rezervaţia a fost vizitată de silvicultori din Bavaria, Franţa, Austria, şi de specialişti din Ungaria, Suedia, Elveţia, etc.
Zona fosiliferă Monoroştia
Se află situată pe versantul văii Monoroştia, în apropiere de sat. Aici se păstrează fosile de moluşte din Ponţianul Mediu ce dovedesc faptul că această zonă în trecutul îndepărtat a fost acoperită de apele mării, dar, datorită eforturilor de cutare, regiunea s-a ridicat devenind uscat.
Peisajele şi sălaşele din zona Dumbrăviţa, Groşii Noi şi Slatina de Mureş.
Locuitorii din aceste părţi sunt ospitalieri şi harnici, având două mari credinţe: una în glia străbună pe care au lucrat-o şi care le-a asigurat pâinea cea de toate zilele, iar a doua mare credinţă este în Dumnezeul din cer care le-a dat speranţa şi tăria de a dăinui. Astfel au străbătut veacurile şi neamul a rămas.
Biserica de lemn din Groşii Noi
Are hramul Întâmpinarea Domnului şi datează din anul 1807. Fundaţia bisercii este din piatră, biserica fiind construită din lemn, cu acoperişul din şindrilă. Stilul este baroc vienez. Biserica este pictată în interior. Resturarea ei s-a făcut în 1992 sub îngrijirea lui Horea Bernea.
Biserica Ortodoxă din Bârzava
Are hramul Adormirea Maicii Domnului. Prima biserică ortodoxă a fost construită din lemn pe valea Bârzavei. Actuala biserică datează din 1890. Este în formă de cruce, cu un singur turn în stil baroc. Plafonul este plat. A fost sfinţită în 1892. În 1932 biserica este renovată.
Pictura este executată în tempera şi împreună cu iconostasul este realizată de zugravul Ştefan R. Vlădescu. În 1930 biserica primeşte ca donaţie un ceas pentru turn de la Stana Cojan din S.U.A., fostă credincioasă a comunei. Restaurări ale bisericii se mai fac în 1961, 1972 şi 1978. Biserica are aproximativ 560 de enoriaşi.
Biserica Greco-Catolică
Biserica a fost construită sub conducerea preotului Aurel Birău în anul 1936. Hramul bisericii este Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. În perioada 1948-1992 a funcţionat ca biserică ortodoxă. În data de 27 iunie 1992, credincioşii greco-catolici au preluat biserica.
Pictura a fost efectuată de pictorii Toth Mihai şi Kovaci Ana în anul 1938. Dintre obiectele de cult remarcabile din biserică amintim: un potir poleit cu aur din 1906, o icoană de argint reprezentând pe Maica Domnulului (1936), cărţi vechi de cult (1850). Biserica are 217 enoriaşi români.
Biserica din Bătuţa
Datează din anul 1884. Pictura a fost realizată de Emil Mihon în 1956.
Biserica din Căpruţa
Datează din 1925. Este în stil bizantin. În curtea bisericii se află monumentele eroilor din cele două răboaie mondiale.
Biserica din Dumbrăviţa
Are hramul Sfântul Dimitrie.Datează din anul 1948 şi este în stil baroc. Pictura este realizată de Cornel Cenan.
Biserica nouă din Groşii-Noi
A fost sfiinţită în anul 1992. Pictura a fost realizată de Constantin Niţulescu.
Biserica din Lalaşinţ
A fost sfiinţită în anul 1846. Este în stil baroc şi are o formă de navă cu o absidă ovală. Iconostasul este din anul 1932, cumpărat de la Căprioara şi pictat pe pânză în ulei.
Biserica de la Monoroştia
În 1890 a fost adusă o biserică de lemn de la Căpâlnaş. Biserica a ars în 1967. Actuala biserică datează din anul 1971.
Biserica din Slatina de Mureş
Are hramul Înalţarea Domnului şi datează din 1885. Stilul bisericii este baroc vienez. Împăratul Franz Iosef a donat 100 de coroane pentru zidirea biserici. Pictura este realizată de preotul Liviu Tulcan în 1959.
Zona Văii Mureşului
Se pretează pentru tursimul nautic, înot, pescuit sportiv, iar Văile Bârzavei, Groşilor cu satele răsfirate, cu grădini şi pomi fructiferi se pretează pentru turismul de recreere, drumeţii, etc.
În Bârzava, Monoroştia şi Căpruţa se găsesc vechile şcoli unde au învăţat şi încă învaţă generaţii întregi de români.
Casa memorială Iosif Conta
Casa memorială Iosif Conta se află în satul Monoroştia în zona de conflenţă a Văii Bavna cu Valea Monoroştiei, nu departe de DN 7. Aici s-a născut şi a copilărit marele dirijor.
Facilități oferite investitorilor
Suport logistic şi consultanţă
Concesionări terenuri
Proiecte de investiții
Proiecte de investiții propuse a fi realizate până la finalul acestui mandat:
Modernizare străzi în localitățile Bârzava și Lalașinț
Construire capelă mortuară în localitatea Groșii-Noi
Reabilitare cămin cultural în localitatea Bârzava
Reabilitare clădire publică în localitatea Groșii-Noi
Reabilitare clădire publică în localitatea Căpruța
Producție energie pentru autoconsum – Comuna Bârzava (parc fotovoltaic)
Proiecte demarate în perioada 2020-2024 sau implementate în totalitate până în prezent:
Reabilitare, modernizare și extindere Sediul Primăriei, comuna Bârzava, județul Arad
Construire capelă mortuară în localitatea Bârzava
Construire capelă mortuară în localitatea Lalașinț
Construire capelă mortuară în localitatea Dumbrăvița
Modernizare DC 79, km 10+900-16+055 Comuna Bârzava, județul Arad
Construire cruce comemorativă și filigorie în localitatea Căpruța, Comuna Bârzava
Investiții locale prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny:
Modernizare străzi în localitățile Bârzava și Lalașinț
Investiții locale prin PNRR:
Dotarea cu mobilier, materiale didactice, echipamente digitale și echipamente și aparatură sportivă a Școlii Gimnaziale Bârzava
PRIMĂRIA BÂRZAVA în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor
