Primăria Arsura

8787 Vizualizări
Tip: Comuna
...

Persoane din instituție

Primar: Năstase Andrei Dinu
Viceprimar: Roman Laurenţiu
Secretar General: Augustina Dumitru
Contabil: Sorin Toncu

Numele localităților aflate în administrație

Pîhneşti, Fundătura, Mihail Kogălnicenu, Arsura

Așezarea geografică

Comuna Arsura este situată în partea de nord-est a judeţului Vaslui, având ca vecini: la nord - comuna Cozmeşti, judeţul Iaşi, la sud – comuna Duda Epureni, judeţul Vaslui, la vest – comuna Buneşti - Avereşti, judeţul Vaslui şi la est – comuna Dranceni, judeţul Vaslui.
Modalităţi de acces:
Pe şosea, D.J. 284 Huşi-Duda-Arsura sau D.J. 284 Ghermăneşti-Arsura.Pentru Arsura există şi microbuze pe traseul Vaslui-Craşna-Huşi-Albiţa-Ghermăneşti-Arsura.
Comuna Arsura este situată în partea de nord-est a judeţului Vaslui. Are o suprafaţă de 4.063 ha, adică 40 km2 şi o populaţie de 1.875 locuitori. Toţi locuitorii sunt români, de religie ortodoxă. Ca unitate administrativ-teritorială rurală de gradul III (sub 3000 de locuitori), comuna Arsura este formată din satele: Arsura, Pâhneşti, Fundătura şi Mihail Kogălniceanu, aşezări pe care le-am prezentat în ordinea descrescătoare a numărului de locuitori, conform ultimului recensământ, cel din 2002 .
Î
n această alcătuire, din 4 sate, comuna a mai fost după anul 1945 şi a rămas astfel, chiar şi după Legea împărţirii administrativ-teritoriale din 1968. Pentru 14 luni de zile (1988¬1989), comuna Arsura a fost unită cu comuna Drânceni, reşedinţa fiind stabilită din nou, ca pe vremuri, la Ghermăneşti, iar noua unitate administrativ-teritorială se numea comuna Drânceni-Arsura. Evenimentele din decembrie 1989 au pus capăt „mariajului" impus de conducerea judeţului de atunci.
Vecinii comunei Arsura sunt: la nord - comuna Cozmeşti, la est-comuna Drânceni, la sud - comuna Duda-Epureni, iar la vest, comuna Buneşti - Avereşti.
Satele sunt situate în micile depresiuni dintre dealurile care se desprind la rându-le din cel cu altitudinea cea mai mare -Dealul Lohan, dar şi pe văile pâraielor care le străbat. Trei dintre ele: Arsura, Fundătura şi Pâhneşti se află chiar pe pantele şi la poalele Dealului Lohan, spre est (vezi harta).
Coordonatele geografice între care se situează comuna Arsura sunt: 46° 43&
39;-46°49&
39; latitudine nordică şi 27°58&
39;-28°04&
39; longitudine estică. Ca poziţionare geografică, comuna Arsura se află în partea de nord-vest a Depresiunii Huşi şi la marginea de est a Podişului Central Moldovenesc.

  • Suprafață: 4063 ha
  • Intravilan: 349 ha
  • Extravilan: 3714 ha
  • Populație: 2025
  • Gospodării: 667
  • Nr. locuințe: 850
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 3
  • Activitati economice si specifice zonei

    Cultivarea viţei de vie

     

    Agricultură
    Creşterea animalelor
    Apicultură
    Viticultură

     

    Evenimente

    6 august

    Obiective turistice

    Cetăţuia Mogoşeşti
    Biserica Sfântul Spiridon
    Muzeul "Casa Amintirilor"
    Cişmeaua din faţa bisericii şi Monumentul Eroilor

    Facilități oferite investitorilor

    Forţă de muncă calificată
    Spaţii
    Teren

    Proiecte de investiții

    Alimentare cu apă şi canalizare
    Construire bază sportivă
    Modernizare drumuri săteşti

    Afaceri Locale