Primăria Apold
23409 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Gabriel Stelian Mureșan
Viceprimar: Angela Stan
Secretar General: Prin Dispozitie Cristian Cristea
Contabil: Viorel Despina

Numele localităților aflate în administrație
Apold, Saeş, Daia, Vulcan
Așezarea geografică
Cea mai sudică dintre localităţile judeţului Mureş (46°07' - latitudine nordică; 24°44 - longitudine estică), comuna Apold este situată la graniţa dintre judeţele Mureş, Sibiu şi Braşov, în cadrul Podişului Hârtibaciului de Nord (Podişul Vânători).
Teritoriul localităţii Apold se învecinează cu un municipiu şi şase comune. Astfel, comuna Apold se învecinează la Nord cu teritoriul administrativ al Municipiului Sighişoara şi cu cele ale comunelor Albeşti şi Vânători. În partea de Est, limita este marcată de teritoriul comunei Saschiz, iar în partea de Vest de comuna Daneş. În sud este în vecinătate cu teritoriul comunei Brădeni, care aparţine judeţului Sibiu. În sud-est se învecinează cu localitatea Buneşti, din judeţul Braşov. Linia de demarcaţie are o lungime de aproximativ 71 500 m, 14 700 m fiind limita faţă de judeţul Sibiu şi 4 650 m limita faţă de judeţul Braşov.
Teritoriul administrativ al comunei Apold se suprapune bazinului râului Şaeş, mai exact limitelor comunei se confundă cu axa mediană a interfluviului dintre râul Şaeş şi râul Târnava Mare, în nord, şi cea dintre râul Şaeş şi râul Hârtibaci, în sud. În nord limitele nu se continuă până la vărsarea Şaeşului în Târnava Mare, ci se opresc pe abrupturile erozionale ce delimitează alunecările de teren de la Şaeş.
Axa de mare concentrare a fluxurilor energetice şi materiale este constituită de Valea Şaeşului, care s-a impus mai întâi ca sursă de apă şi cale de acces prin drumurile de prundiş existente în timp istoric între principalele aşezări, funcţie care s-a amplificat treptat. Astăzi cursul Şaeşului este însoţit de DJ 106 până în localitatea Apold, de unde este continuat de un drum comunal în curs de modernizare. Importanţa acestei axe, este indicată şi de vechiul amplasament al drumului feroviar cu ecartament îngust care lega, în urmă cu decenii, Sighişoara de Agnita. Satul Vulcan se "abate" de la facilităţile oferite de principala axă locală de comunicaţii, fiind amplasat într-un bazinet hidrografic derivat. Totuşi această localitate este legată prin DC 54 de satul Aurel Vlaicu şi prin DC 55 de localitatea Şapartoc
Activitati economice si specifice zonei
Cultura cerealelor
Pomicultură
Creșterea animalelor
Exploatarea lemnului
Economia comunei este una de tip tradițional, bazată în mare parte pe agricultură, silvicultura și pomicultură.
Agricultura - reprezentată de sectorul zootehnic (încurajat de cele 1600 ha de pășune), dar și de cel al culturii cerealelor.
Pomicultura - este reprezentată de soiuri de prun și măr.
Silvicultura
Cele 3686 hectare de pădure au determinat orientarea către exploatarea lemnului.
Firme Reprezentative:
- Punct de lucru Ocol Silvic Apold
- Căminul pentru personae vârstnice din satul Daia
- Mobcomand - Șaeș
- Miarom - Șaeș
Evenimente
Ziua Comunei Apold - august-septembrie
Întâlnirea cu etnicii sași - Germania
Întâlnirea cu membri Comitetului Diest - Belgia
Obiective turistice
Amplasată în spaţiul de mare concentrare a cetăţilor săseşti medievale şi beneficiind de un cadru natural felurit şi adecvat unor activităţi de tipul turismului rural, comuna Apold deţine un veritabil potenţial turistic care va constitui, cu siguranţă, într-un timp mediu principala resursă economică a unui teritoriu, marcat de importante vectorizări etno-demografice şi sociale contrastante. Cele patru biserici-cetăţi, la care se alătură triumfal celebrul turn al satului Daia şi celelalte edificii cu indici de atractivitate pozitivi, poveştile şi faptele vânătoreşti, într-un cadru ce poate oricând să genereze o demonstraţie, alături de ospitalitatea înrobitoare a sătenilor transformă acest univers rural al vecinătăţilor într-un spaţiu de vacanţă veritabil, constituind o alternativă reală a turismului, în condiţiile de confort oferite de fostele reşedinţe săseşti. Traseele turistice sugerate de Primărie pot umple un întreg sejur cu amintiri unice de la dangătul asurzitor al bătrânelor clopote din turnul cetăţilor înalte de zeci de metri sau sunetul grav de orgă, amintind de vechile ceremonii săseşti, până la ameţitoarele privelişti asupra satelor, adevărate burguri medievale, consumate de pe înălţimile din jurul vetrei sau din foişoarele turnurilor, săgeata căprioarei care îţi taie calea, trosnetul crengilor de pin sub cutezanţa labelor ursului izvorât de undeva din negura pădurii.
Parohia şi biserica ortodoxă din Daia
Biserica fortificată din Daia
Biserica evanghelică din Vulcan
Biserica şi parohia ortodoxă din Apold
Biserica evanghelică din Apold
Biserica ortodoxă din Şaeş
Biserica evanghelică din Şaeş
Facilități oferite investitorilor
Infrastructură: drum modernizat în localitatea Apold și Șaeș
Alimentare cu apă în Apold, Daia, Șaeș și Vulcan
Electricitate în toate localităţile
Telefonie fixă și mobilă în localităţile
Terenuri agricole şi neagricole în vederea concesionării sau închirierii pentru realizarea investiţiei
Forţă de muncă ieftină, calificată şi necalificată
Sprijinul autorităţii locale în vederea demarării investitiilor
Materii prime pentru industrializarea lemnului
Materii prime pentru industrializarea laptelui şi a cărnii
Oportunități:
Silvicultură - datorită poziției geografice silvicultura este practicată în această zonă, existând o suprafaţă totală a pădurilor de 3686 ha. Pădurile sunt preponderant de gorun carpen, iar restrâns putem întâlni păduri de stejar, salcâm sau alte specii arboricole. Fondul forestier se compune din păduri proprietatea Consiliului Local Apold și particulare.
Funcţia economică a pădurii este o pârghie importantă a creşterii nivelului de trai şi calităţii vieţii. Pe teritoriul comunei funcţia silvică presupune folosirea insuşirilor naturale intrinseci ale ecosistemelor forestiere în menţinerea şi crearea unui mediu natural specific, de a produce biomasa vegetală şi animală, de a înfrumuseţa peisajul, etc. Aportul ecosistemelor forestiere au rolul cel ma important la menţinerea echilibrelor în natură, acestea constituind o condiţie majoră pentru asigurarea echilibrului economic.
Industria și comerţul - la nivelul comunei Apold își desfasoara activitatea PF-uri, SRL-uri având ca domeniu de activitate comerț şi prestări servicii, alimentație publică, agricultură, transport, construcții, etc. Ocupația populației este agricultura, exploatările silvice precum şi creşterea animalelor.
Turismul - în comuna Apold există puncte de atracție, care ar putea aduce venituri substanțiale atât locuitorilor interesați care doresc să investească în acest domeniu cât și administrației locale care ar beneficia de pe urma turismului prin contribuțiile noilor intreprinzători la bugetul local. Datorită organizării regionale, facilităților fiscale și avantajelor oferite, la nivelul zonei există posibilități multiple de a se investi în turism. Cadrul natural cu valoare deosebită favorizează dezvoltarea turismului de agrement. De asemenea se poate dezvolta şi agroturismul.
În satul Șaeș se află o suprafață de 12 Ha mlaștină (lac) unde se poate demara amenajarea unui lac de agreement sau balneoclimateric, în subsolul zonei fiind lacuri subterane, de unde se poate extrage apă prin puțuri forate.
Proiecte de investiții
Canalizare menajeră și stație de epurare în comuna Apold, județul Mureș
Reabilitare și dotare cămin cultural în comuna Apold, județul Mureș
Construire grădiniță Saeș
Modernizarea sistemului de iluminat public stradal în comuna Aplod, județul Mureș
Reabilitare și modernizare DC 56 Apold-Daia și DC 56 A spre Vulcan și comuna Apold, județul Mureș
Construcții grădinițe Regiunea Centru-Construire grădiniță cu program normal cu 2 săli de grupă în comuna Apold, județul Mureș
Proiect Extindere , modernizare rețea de alimentare cu apă potabilă și realizare branșament în comuna Apold, județul Mureș
Dotarea școlii gimnaziale din comuna Apold cu mobilier urban și echipamente sportive
Dezvoltarea inteligentă de distribuție de gaze naturale în comunele Apold, Saschiz și Vănatori, satul Archita
Reabilitarea clădirii Căminului Cultural, sat Apold, comuna Apold, județul Mureș
Anvelopare clădiri administrative comuna Apold , județul Mureș
Program privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră- Stație de reîncarcare pentru autovehiculele electrice în comuna Apold, satele Apold și Saeș
PRIMĂRIA APOLD în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor
