Primăria Amara

16511 Vizualizări
Tip: Oras
...

Persoane din instituție

Primar: Ionuț Valentin Moraru
Viceprimar: Nicolae Țintă
Secretar General: Tudorița Ionescu
Contabil: Florina Vișan

Așezarea geografică

Orașul Amara este așezat în partea centrală a județului Ialomița, între comunele Grivița (N) , Gheorghe Doja și Perieți (V), municipiul Slobozia (E și S), fiind străbătută de șoseaua națională DN 2C Slobozia-Buzău. Se află la o distanță 7 km față de municipiul Slobozia, reședința de județ, și la 130 km față de capitala țării.
Amara se află amplasată într-o zonă favorabilă comunicațiilor, situată pe drumul European E60-Constanța-București-Ploiești-Brașov-Oradea, parte a rețelei pan-europene de transport și având legătură directă cu Autostrada Soarelui A2 București-Constanța, prin ruta Slobozia-Drajna.
Suprafața totală a localității este de 7034 ha.
Cadrul natural aparține Băraganului însurățeilor.
Altitudinea variază între 23-44m.
​Structura geologică : sunt răspândite depozitele cuaternare; predomină loessul, rocă formată în special prin acumularea prafului argilos transportat de vânt.

  • Suprafață: 7034 ha
  • Intravilan: 569,90 ha
  • Extravilan: 6464,10 ha
  • Populație: 7800
  • Gospodării: 4364
  • Nr. locuințe: 10712
  • Nr. grădinițe: 1
  • Nr. școli: 1
  • Cum se ajunge in localitate

    Rutiere:
    Bucureşti - Urziceni – Slobozia - Amara (138 km) pe DN 2 şi 2A
    Brăila – Slobozia - Amara (106 km) pe DN 2
    Constanţa - Slobozia – Amara (148 km) pe 2A
    Buzău – Slobozia - Amara (84 km) pe DN 2C
    Feroviar:
    Pe calea ferată, cea mai apropiată gară este Slobozia Veche - în orașul Slobozia Bucureşti - Slobozia Veche via Ciulniţa
    Ploieşti Sud - Urziceni - Slobozia Veche
    Galaţi - Brăila - Făurei - Urziceni - Slobozia Veche.
    Aerian:
    ​Din București, prin Otopeni - Aeroportul Internațional Henri Coandă sau Băneasa - acolo cu mijloace auto.

    Activitati economice si specifice zonei

    În general Ialomița ofera posibilitatea practicării unei agriculturi de mare randament datorită:
    - amplasării judeţului într-o zonă agricolă cu potenţial agropedoclimatic şi de fertiliate maxim
    - tradiţiei agrare a zonei, care a acceptat însă şi a aplicat permanent noutăţile tehnice, tehnologice şi organizatorice promovate în Europa şi în lume
    - finalizării reformei funciare, care a determinat o piaţă funciară reală, stabilă şi atractivă ca preţ
    Turism balnear
    Firme reprezentative:
    TRIS COMPANY este o societate cu capital integral privat, înființată în anul 1993, firma are ca principal obiect de activitate producerea și comercializarea produselor de marochinărie, mai exact produce poșete din piele naturală și sintetică la înalte standarde de calitate.
    SC TRIS COMPANY are fabrica, magazinul de prezentare (showroom-ul) și birourile administrației în localitatea Amara, str. Libertății nr. 36.
    Producători locali:
    Apicultor “Dulce de Amara”, Amara, str. Ionel Perlea
    Produse locale:
    ​Miere (cu cacao, poliflora, rapiță, cu propolis, de amorfă), suc de cătină cu miere și propolis.

    Evenimente

    FESTIVALUL "TROFEUL TINEREȚII"
    ​Manifestarea se desfășoară fără întrerupere din 1968, fiind cel mai longeviv festival de muzică ușoară din țară și considerat al doilea ca importanță și amploare după Festivalul de la Mamaia.

    Specific zonal

    FESTIVALUL "TROFEUL TINEREȚII"
    Lacul Amara are o arie protejată specială ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, rezervație naturală, tip avifaunistic. Situl găzduiește efective importante ale unor specii de păsări protejate, găsindu-se în zona lacului 10 specii de păsari care necesită conservare: egreta mică, stârcul cenușiu, barza albă, lebada de vară, eretele de stuf, chira de baltă etc., 30 de specii de păsări care necesită o protecție strictă : corcodelul mare, rața mică, rața sulițar, pescărușul argintiu, pescărușul sur, prigoria, chira de baltă, florintele etc. și 14 specii de păsări de interes comunitar.
    Recreere și tratament
    Lacul se întinde pe o suprafață de peste 130 de hectare. Savantul ieșean Petru Poni în anul 1887 este cel care a descoperit puterile miraculoase şi curative ale lacului. Tot atunci chimistul a făcut cercetări asupra apei și a constatat că este sărată, amară, sulfuroasă și are multe substanțe care o fac să fie „miraculoasă”. Nămolul și apa au beneficii numeroase pentru organism, tratând afecțiuni respiratorii, digestive, reumatice, locomotorii, dermatologice sau genecologice. Apa miraculoasă şi nămolul cu efect terapeutic, au transformat lacul Amara într-o ideală zonă de agrement. Astăzi există 3 baze de tratament cu instalații pentru băi calde la căzi și bazine cu apă provenită din lac, instalații pentru băi calde și pentru împachetări cu nămol, amenajări pentru ungeri cu nămol rece, urmate de băi în lac, buvetă pentru cura internă cu apă minerală, instalații complexe pentru hidro și electrotera-pie, săli pentru gimnastică medicală și masaj medical, amenajări pentru aerohelioterapie.
    Cele 3 baze de tratament se află la Hotel Ialomița, Hotel Lebăda si Hotel Parc.
    Turiştilor care ajung la Amara le stau la dispoziţie cele 2 plaje publice care au fost finalizate în urma unor proiecte de reabilitare si reamenajare – Este vorba despre Plaja Zorilor și Plaja Perla

    Obiective turistice

    Din județ:
    Podurile Dunărene, Orașul de Floci, Casa memorială Ionel Perlea, Mănăstirea Sfinții Voievozi, Piscul Crăsani, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia, Muzeul Județean Ialomița, Mănăstirea Dridu, Mănăstirea Crăsani, Lacul Iezer, Lacul Fundata, Castelul Bolomey.
    Din Amara:
    Parcul dendrologic cu o suprafață de peste 64 de hectare, amenajat în incinta Stațiunii Balneare Amara, este cel mai întins din sud-estul țării. Aici se află nenumărate specii de plante, caracteristice zonelor de câmpie, precum nuci, arbuști sălbatici sau salcie.
    ​Complexul Balnear Amara (cu cele 3 baze de tratament, baza de tratament Hotel Ialomița, Hotel Lebăda, Hotel Parc), Schitul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Tabăra Pavilioane.

    Proiecte de investiții

    Principalele proiecte cu finanțare nerambursabilă aflate în monitorizare și implementare sunt:
    Reabilitare și modernizare Grădina de Vară Amara (Cinemascop)
    Reabilitare Zona 4 Complex Balnear Plaja Zorilor
    Dezvoltarea infrastructurii de turism în stațiunea balneoclimaterică Amara prin amenajarea Plajei Perla
    Managementul biodiversității prin realizarea planului de management al ariei naturale protejate ROSPA0065 Lacurile Fundata Amara
    ​Proiectul „ANVELOPARE BLOCURI, ORAȘ AMARA, JUDEȚUL IALOMIȚA”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 - Valul Renovării, Operațiunea Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale.

    Afaceri Locale