
Primăria Aleşd
41553 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Ioan Coloman Todoca
Viceprimar: Kajanto Paul
Secretar General: Nicoleta Lauran
Contabil: Stelian Dem

Cuvântul primarului
"Dragi vizitatori ai orașului Aleșd,
Orașul Aleșd este un oraș cu o bogăție rar întâlnită, oameni ospitalieri, priveliști de neuitat și locuri ce așteaptă să fie descoperite, zona acestui oraș fiind considerată cea mai apreciată zonă speologică din România.
Pe dumneavoastră, vă invităm să descoperiți istoria obiectivelor turistice, dar și zone minunate unde vă puteți relaxa în aer liber.
Aici am trăit tot ce a fost frumos de-a lungul timpului, aici ne bucurăm, aici plângem și tot aici vom plănui viitorul. Am reușit împreună în trecut și vom face același lucru și în viitor.
Facem o plecăciune cu respect în fața dumneavoastră, vă mulțumim pentru încrederea acordată și vă dorim să vă bucurați de tot ceea ce înseamnă acest oraș."
Cu respect,
Primarul Orașului Aleșd
Todoca Ioan Coloman
Numele localităților aflate în administrație
Peştiş, Tinăud, Pădurea-Neagră
Așezarea geografică
Oraşul Aleşd este situat în Nord - Vestul ţării şi în partea de Est a judeţului Bihor, la o distanţă de 38 kilometri de Oradea şi 112 kilometri Vest de municipiul Cluj-Napoca. De asemenea, oraşul este aşezat în depresiunea Vad-Borod, pe Crișul Repede, la o altitudine medie de 224 metri, la poalele Munților Plopiș în partea de Nord - Est și la poalele Munților Pădurea Craiului în partea de Sud a orașului.
Comunele cu care se învecinează oraşul Aleşd sunt:
- Comuna Popeşti la Nord
- Comuna Şinteu la Nord - Est
- Comunele Auşeu la Est
- Comunele Măgeşti şi Aştileu la Sud
- Comunele Lugaşu de Jos şi Brusturi la Vest.
Cum se ajunge in localitate
Aleşdul este situat de-o parte şi de alta a drumului european E60, pe o lungime de aproximativ 7 kilometri, ceea ce a favorizat o dezvoltare şi o deschidere a oraşului. Teritoriul său administrativ mai este străbătut de drumul naţional DN 1H, care face legătura între Aleşd şi satul Pădurea Neagră, precum şi de drumul judeţean DJ 764, care face legătura între Aleşd şi Beiuş.
Activitati economice si specifice zonei
Domeniile CAEN cu cifra de afaceri cea mai mare la nivelul orașului sunt: fabricarea încălțămintei, transporturi rutiere de mărfuri, comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne, recuperarea materialelor reciclabile sortate, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor n.c.a, comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare, fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice, fabricarea de articole confecționate din textile (cu excepția îmbrăcămintei și lenjeriei de corp), creșterea păsărilor.
Firme reprezentative:
DIESELYAN SRL
REMAT ALESD SA
BETON CONSTRUCT SRL
BLUE CONTAINER SRL
ROMCURIER SRL
POLNNEX RO SRL
ORAPLUMA SRL
EUROCOSMETIC SRL
Producători locali:
Popa Florin, Blaga Petrica, Moha Alin, Fabric Elisabeta, Filip Maria
Produse locale:
Sucuri de fructe si legume, brânzeturi, miere de albine, tăieței de casă , gemuri , zacuscă, croșetat, cusutul Ii-lor tradiționale , pictura, împletit coșuri de nuiele
Meșteșugari:
Dan Dorel , Bonțe Marcela, Szilagyi Florica, Olar Cristina
Evenimente
Zilele „Octavian Goga” sunt organizate de biblioteca din Aleșd și se desfășoară în fiecare an, dedicată patronului spiritual al bisericii orășenești din Aleșd, Octavian Goga.
1 iunie ziua dedicată copiilor
Festivalul berii un eveniment care are loc la jumătatea lunii iulie
Zilele Orașului Aleșd o manifestare tradițională care adună la un loc toți locuitorii de pe Valea Crișului. Aceasta are loc la sfârșitul lunii august a fiecărui an și este cel mai important eveniment orașul Aleșd
1 decembrie sărbătorea Zilei Naționale a României
Târgul de Crăciun care începe să devină o tradiție
Zilele Cetății Piatra Șoimului, organizată de obicei la sfârșitul lunii octombrie
Obiective turistice
Dintre cele mai importante obiective turistice de la nivelul oraşului Aleşd amintim:
Situl Arheologic de la Aleşd - care se află pe malul stâng al râului Crişul Repede, în apropierea albiei acestuia. Aici pot fi văzute vestigiile vechiului Aleşd medieval, care ocupă o suprafaţă de aproximativ 3 hectare şi ruina bisericii de piatră şi cărămidă numită „Pusta Bisericii”.
Castelul de vânătoare Zichy (azi mănăstirea „Sfântul Ilie”) - amplasat în Poiana Florilor din localitatea Peştiş, construit de familia Zichy în locul unei case de vânătoare care a ars, în aceeaşi perioadă împădurindu-se şi terenului sterp din zonă. Acesta a avut mai multe funcţii de-a lungul timpului, la sfârşitul secolului al XVIII - lea fiind reşedinţa de vară a familiei Zichy, transformându-se ulterior într-un castel de vânătoare, pentru ca apoi să devină un complex naţionalizat de regimul comunist. Referitor la istoria recentă a castelului, acesta a trecut în proprietatea Bisericii Ortodoxe, a Mănăstirii „Sfintei Cruci” din Oradea, fapt ce a dus la demararea primelor intervenţii de reparaţii ale castelului.
Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii „Sfântul Ilie” - aşezată în Poiana Florilor din localitatea Peştiş şi care a aparţinut anterior localităţii Subpiatră, dar a fost mutată în 1997 pentru a sluji ca biserică a schitului „Sfântul Ilie”. Aceasta se află într-un cadru natural cu totul deosebit, într-o pădure aflată la 15 kilometri distanţă de Aleşd şi îndeplineşte în continuare rolul pentru care a fost construită, păstrând, totodată, măiestria şi trăsăturile artei populare tradiţionale. Astfel, caracteristicle tradiţionale ale bisericii, care s-au păstrat de-a lungul timpului, impun lăcaşul ca un excepţional obiect de arhitectură populară.
Biserica de lemn „Buna Vestire” din Peştiş - momentul edificării ei nu se cunoaşte cu exactitate, forma actuală fiind probabil o refacere a bisericii vechi ce a avut loc în anul 1797, după cum este menţionat în inscripţia de pe portal, care conţine inscripţii în limba română şi în limba latină, cu caractere chirilice şi latine, ce amintesc de momentul edificării. Modificări importante i-au fost aduse în anul 1862, atunci când turnul a fost refăcut şi când i-a fost adăugată prispa ce înconjoară biserica, pentru ca în 1922 aceasta să fie din nou reparată, semnele crestate pe stâlpii prispei scoţând în evidenţă faptul că aceasta a fost supusă la diferite intervenţii de-a lungul anilor, intervenţii ce i-au modificat considerabil forma. Pictura iconostasului este una ce are o puternică influenţă barocă, datând din anul 1810, iar biserica se află pe lista monumentelor istorice.
Biserica „Sfântul Dumitru” din Tinăud – localitatea Tinăud este una dintre aşezările cu cea mai veche atestare documentară scrisă de pe Valea Crişului, fiind menţionată în 1214 în cadrul domeniului Piatra Şoimului. În plus, prezenţa domnitorilor români justifică construcţia, între anii 1658 - 1659, a primei biserici ortodoxe de zid din Bihor cu hramul „Sfântul Mucenic Dumitru”, aceasta fiind ctitorită de Constantin Şerban. Biserica a fost construită în stil baroc şi a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice în anul 2004. De asemeena, trebuie menţionat că primul slujitor al bisericii, Popa Pătru, protopopul scaunului românesc din părţile Aleşdului, „copistul” de carte românească pentru bisericile din zonă, a lăsat peste 18 manuscrise, care au intrat în fondul de carte veche românească de patrimoniu.
Castelul Bathyanyi (azi spitalul Aleşd) - în anul 1779 împărăteasa Maria Tereza a donat domeniul Aleşdului contelui Iosif Batthyany, astfel, Palatul Batthyany a fost construit de acest conte la începutul secolului al XIX-lea, mai exact în anul 1794, într-un stil baroc. În prezent, este una dintre cele mai reprezetative clădiri din arealul urbanistic central şi este înscris pe lista monumentelor istorice, reprezentând, totodată, expresia frumuseţii funcţionale a decoraţiei din sfera Barocului.
Ruinele Cetăţii Şinteu (Piatra Şoimului) - se află la 4,5 kilometri de centrul localităţii în care se găsesc, Peştiş, pe malul Văii Secătura şi la 4 kilometri de Aleşd, aceasta fiind amplasată pe un pinten de calcar cu cota de altitudine de 484 metri. Cetatea a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII - lea, fiind menţionată pentru prima dată într-un document din anul 1306. De asemenea, cetatea a fost centrul unui întins domeniu feudal, care în secolul XIV se întindea până dincolo de Cetatea Bologa (zona Huedin), în perioada 1658 - 1660 aceasta aflându-se în posesia domnului Ţării Româneşti, Constantin Şerban Basarab. Patru secole mai târziu, în anul 1711, trupele imperiale austriece au aruncat în aer Cetatea Piatra Şoimului, astfel încat, în prezent, aceasta se prezintă doar sub forma unor ruine. În plus, în Peştera de sub Cetatea Piatra Şoimului au fost găsite fragmente de ceramică neolitică şi piese scheletice ale rinocerului lânos. În privinţa importanţei istorice a Cetăţii Piatra Şoimului trebuie spus că aceasta a fost importantă pentru rolul său de protecţie în nord-vestul Transilvaniei, în special împotriva încercărilor de supunere venite din partea marilor puteri rivale, imperiul otoman şi cel habsburgic. De asemenea, ca orice altă cetate medievală, mai avea şi rolul de-a adăposti populaţia în caz de primejdie. Cetatea Piatra Şoimului face parte din seria cetăţilor care s-au construit în această parte a Transilvaniei după retragerea tătarilor, atestate la scurt timp după 1241: Adrian, Palota, Finiş, Şoimuş-Pietroasa, Rîmetea-Trascău, Bologa, Deva etc. Locul fosilifer din Valea Lionii-Peştiş - este o rezervaţie naturală paleontologică de interes naţional, care se află în localitatea Peştiş, ocupând o suprafaţă de 0,01 hectrare. Aceata reprezintă un depozit de resturi fosilifere în marnă calcaroasă, resturi fosile de crinoide (echinoderme primitive cu corp în formă de caliciu cu brațe), lamelibranhiate (moluște cu branhii în formă de lamele), precum și un depozit cu resturi fosile de reptile, care au aparținut Triasicului mediu.
Facilități oferite investitorilor
Turism și agroturism
Industrie ușoară
Proiecte de cooperare transfrontalieră în perspectiva dezvoltării sustenabile și durabile a frontierelor de est ale Uniunii Europene
Existența mâinii de lucru calificată în domenii precum: industria textilă, electrotehnică, construcții montaj
Potențial agricol al localităților aparținătoare
Existenta unui Colegiu tehnic Al Roman pentru învățământ Dual, care este dispus la perfecționarea și educarea elevilor în diverse domenii care sunt solicitate pe piața muncii.
Oportunităţi:
Crearea unui parc industrial
Teren pentru investiții
Forță de muncă
Facilități fiscale conform legii
Asigurare utilități
Parteneriat public privat
Asistență pentru obținerea avizelor și autorizațiilor pentru începerea investiției
Stație de sortare deșeuri Orașul Alesd , are în acest moment în desfășurare, ala=ături de Consiliul Județean Bihor, construcția unui parc industrial în imediata apropriere a Variantei de ocolire a orașului și cu deschidere la Drumul Naționa E60. În urma acestui proiect vor rezulta 11 parcele, pe o suprafață totală de aproximativ 9,5 ha.
Domeniile de specializare inteligentă stabilite la nivelul parcului de specializare inteligentă Aleșd sunt aferente unor domenii de activitate (clasa CAEN), care se încadrează în categoria Strategiei de Specializare Inteligentă la nivelul regiunii Nord-Vest 2021-2027. Parcul Industrial va beneficia de toate utilitățile necesare funcționării adecvate economic.(apă, canalizare, gaz, electric, telecomunicații)
Proiecte de investiții
FINALIZATE :
Reabilitare, eficientizare și dotare Cantina socială din cartier Șoimul, orașul Aleșd
Construcția unui spațiu multisport în orașul Aleșd
Reabilitare, eficientizare și dotare centru de zi pentru copiii de etnie romă din orașul Aleșd
Eficientizare energetică a colegiului tehnic “Al. Roman” din orașul Aleșd "- PNRR 3
Eficientizare energetică a clădirii liceului teoretic „C-tin Șerban” din orașul Aleșd (c1, c2, c3)”-PNRR
Eficientizare energetică instituție de învățământ preșcolar – creșă și grădiniță în orașul Alesd -PNRR
Eficientizare energetică a sediului administrației publice a orașului Aleșd "-PNRR
Eficientizare energetică a spitalului orășenesc Aleșd – (C1)
Construire pistă de biciclete pe strada Husia și Castanilor din orașul Aleșd-PNRR
Consolidarea și reabilitarea ruinelor cetății Șinteu - Piatra Șoimului-PNRR
Creșterea eficienței energetice la biblioteca Octavian Goga din orașul Aleșd, județul Bihor”-AFM
Creșterea eficienței energetice la școala primara nr. 1, din orașul Aleșd, -AFM
Creșterea eficienței energetice la corpul vechi de clădire al Primăriei Orașului Aleșd
Modernizarea infrastructurii de iluminat public în orașul Aleșd, județul Bihor-AFM
Modernizare str. Ady Endre, str. Mihai viteazul și construirea a 2 poduri în orașul Aleșd, județul Bihor-Anghel Saligny
Dotare cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line, în orașul Aleșd, județul Bihor"-PNRR
Creșterea eficienței energetice a căminului cultural Tinăud-AFM
Creșterea eficienței energetice a sălii de sport din baza sportivă a orașului Aleșd-AFM 17
Înființare rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranța și eficiența în operare în comunele Tileagd, Tetchea, Aștileu și orașul Aleșd, județul Bihor -Anghel Saligny
Constructia unui parc fotovoltaic de 0,99MW în localitatea Tinaud
Creşterea accesibilităţii serviciilor medicale ambulatorii din oraşul Aleşd
Construcție bază sportivă Pădurea Neagră prin reabilitare și relocarea acestor servicii într-un spațiu nou.
Coridor De Mobilitate Urbana: Aleșd Sud - Aleșd Nord
Reabilitare și dotare Casa de cultura a orașului Aleșd
Extindere și modernizare rețele de apă și canalizare cu refacerea zonelor de săpătauri, în orașul Aleșd, județul Bihor-PNRR
Construcție variantă de ocolire Aleșd Sud și Nord- POIM
Reabilitare locuri de joacă în orașul Aleșd
Revitalizare urbană în diverse locații din orașul Aleșd
Construire parc industrial în parteneriat cu CJ Bihor
Știri
Afaceri Locale

ORAPLUMA SRL
Vezi detalii

SERVICII FUNERARE ALFA@OMEGA ALESD
Vezi detalii

ABC CAR SRL
Vezi detalii