Primăria Agriş
21752 Vizualizări
Persoane din instituție
Primar: Szabo Elek
Viceprimar: Dolhai Andrei
Secretar General: Podină Ionela
Contabil: Săvianu Elisabeta

Cuvântul primarului
Numele localităților aflate în administrație
Agriş, Agrişu Nou, Ciuperceni
Așezarea geografică
Comuna Agriș (în maghiară: Egri) este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România. Are în componență două sate : Agriș (reședință) și Ciuperceni. Comuna Agriș este situată în partea de Nord- Vest a județului Satu Mare la o distanță de 17 km față de municipiul Satu Mare – reședința județului Satu Mare – și la 60 de km de municipiul Baia Mare – reședința județului Maramureș – care este astfel principala piață de desfacere a produselor agro-alimentare ale locuitorilor comunei Agriș.
Raportată geographic la alte localități apropiate, ea este pizoționatăla aproximativ 3 km de localitatea Micula, 5 km de Botiz, la 12 km de Turulung, 2 km de Dumbrava, la 2 km de Vânătorești și la aproximativ 11 km de orașul Livada
Cum se ajunge in localitate
Comuna Agriș este străbătută pe o ditanță de 5 km de drumul European E81
Localitatea Agriș este străbătută de DJ 194B aceasta făcând legătura dintre satul Ciuperceni și localitatea Micula. Localitatea Ciuperceni este străbătută de drumul European E81 pe o distanță de 5km, aceasta făcând legătura între municipiul Satu Mare și municipiul Baia Mare și de DN 19 care face legătura între municipiul Satu Mare și Negrești Oaș. De asemenea localitatea Ciuperceni face legătura dintre municipiul Satu Mare și punctual de trecere al frontierei Halmeu la granița cu Ucraina.
Activitati economice si specifice zonei
În comună funcționează 78 agenți economici în domeniul serviciilor, comerțului și alimentației publice, prelucrării laptelui, transportului și turismului și în domeniul agriculturii. Principalii agenți economici acoperă, o parte din domeniile de activitate, de la activități în ferme mixte de creșterea animalelor, apicultură, legumicultură, la diverse prestări servicii, în domeniul privat. Toate zonele industriale, de comerț și servicii, sunt amplasate favorabil față de zona de locuit
Firme reprezentative:
S.C. AGROMEC S.A.- Agricultură
S.C. AGROSTAR COMPANY S.R.L.-Prelucrarea lemnului
S.C. ANGERITA S.R.L. Alimentație publică
S.C. MODERN DESIGN UK S.R.L. Comerț cu ridicata a mobilei, covoarelor și a articolelor de iluminat
SIMON & TEGZE S.R.L. Comerț material de construcții Etc.
Producători locali:
EGRI Berry- Afacere familiala.
Familia Kosa se ocupă de cultivarea zmeurei, a căpșunilor ,a coacazei negre și a murelor.
Produse locale:
Diverse siropuri, dulceață, gemuri
Evenimente
Principalele evenimente sunt:
- Sărbători și tradiții cu specific local
- Ziua Comunității
- Zilele familiale
- Serbările copiilor
- Serbări câmpenești
- Balul mascat
Din punct de vedere cultural, comuna Agriș și-a format o tradiție din organizarea anuală a unor evenimente culturale precum:
- Carnaval anunal
- Festivalul Liliacului (Orgona Fesztival)
- Balul tractoriștilor
- Festivalul Câmpiei Someșului
Obiective turistice
Majoritatea monumentelor arhitecturale sunt lăcașe de cult, vechi de câteva secole, dar sunt și unele monumente mai recente. În Agrișul secolului XV-lea deja există o comunitate compact de credincioși romano-catolici dovedit de actuala biserică reformată, fosta de origine romano-catolică, construită între anii 1420-1460 de soția banului Boricz născută Bathory. Preotul satului- Kereki Janos- participa în 1569 la Sinodul de la Oradea fiind unul din marii reprezentanți ai reformei religioase de aceste ținuturi. Biserica reformată din Agriș datează din secolul XV și este declarată monument istoric, având codul SM-II-m-B-05256.
Prima atestare documentară a aşezării situate la nord-est de Satu Mare, care şi-a primit numele de la pârâul Nagyégre, provine din secolul al XIV-lea, deşi potrivit istoricilor, Agriş este un sat care a existat deja cu mult înaintea acestei date. Localitatea era moşia strămoşească a familiei Egry, căreia i-a dat şi numele. Aceaştia au avut în proprietate aşezarea fără întrerupere din anii 1300 până în secolul al XIX-lea. Deşi în 1366 László şi János Egry şi-au amanetat domeniul familiei Vasváry, în scurt timp l-au redobândit prin forță, fapt pentru care au trebuit să dea socoteală regelui. Limitele sale au fost marcate în 1374 conform jurisdicţiei vremii. Dar discuțiile asupra proprietăţii nu s-au aplanat, mai mult, au degenerat în procese şi violenţe, astfel că în anii 1420 a fost solicitată o nouă determinare a hotarelor aşezării
În perioada Reformei, preotul său s-a aflat printre cei nouă pastori care în 1569, au participat la disputa religioasă de la Oradea în prezenţa principelui Ioan Sigismund, împotriva unitarienilor Giorgio Blandrata şi Ferenc Dávid. În 1822, la Agriş a avut loc renumita congregație care a stabilit teritoriile noilor protopopiate. Biserica din Agriş nu a fost menţionată în surse medievale, însă în afară de turnul neogotic ridicat Traforul ferestrelor cu terminație ogivală prezintă muluri identice, formate din două semicercuri şi un cerc deasupra lor. Nava tăvănită este despărțită de cor printr-un arc triumfal oce se termină în arc frânt. În lipsa cercetărilor nu au fost încă identificate nici uşa sacristiei, nici tabernacolul sau eventualele sedilii. Bolta stelată a corului se sprijină pe console piramidale – ce purtau inițial probabil blazoane – prin intermediul unor coloane adosate.
Judecând după detaliile sculpturale gotice, clădirea a fost ridicată probabil la începutul secolului al XVI-lea, la inițiativa familiei Egry, proprietari ai localității.
Pista de karting Ciuperceni:
Pista de karting de la Ciuperceni este cea mai mare din nord-vestul ţării, iar împătimiţii acestui sport au ocazia să se antreneze în judeţul Satu Mare pentru competiţiile naţionale şi internaţionale. Sătmărenii pasionaţi de viteză şi de senzaţii tari pot să-şi consume adrenalina la singura pistă de karting din judeţ.
Proprietarul pistei spune că judeţul Satu Mare a avut mare nevoie de o atracţie turistică care să reunească cetăţenii într-un spaţiu amenajat după cele mai înalte standarde, şi care să le pună adrenalina în mişcare, atât la propriu cât şi la figurat. Pista este amenajată pe o lungime de 860 de metri, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 500 de mii de euro.
Balta Agriș:
Balta Agriș se află în județul Satu Mare. La doar 16 km de municipiul Satu-Mare balta de pescuit are o suprafață de aproximativ 3 ha , aflându-se în imediata apropiere a drumului județean iar la doar câțiva metri se află și o pădure, un loc ideal pentru relaxare. Având o suprafață relativ mică, balta este plină cu pește.
NATURA 2000
Reţeaua Natura 2000 înfiinţată de Uniunea Europeană este o reţea ecologică europeană coerentă de zone naturale protejate, care are ca scop conservarea ecosistemelor naturale şi a biodiversităţii pe teritoriul Uniunii Europene, prin protejarea habitatelor naturale şi a speciilor sălbatice de interes comunitar.
Reţeaua ecologică Natura 2000 este alcătuită din Arii de Protecţie Specială Avifaunistică (SPA – Special Protection Areas) pentru protecţia păsărilor sălbatice incluse în Directiva Păsări 79/409/CEE din 1979 referitoare la conservarea păsărilor sălbatice şi din Situri de Importanţă Comunitară (SCI – Sites of Community Interest) pentru protecţia unor specii de floră şi faună, dar şi habitatelor sălbatice incluse în Directiva Habitate 92/43/CEE din 1992 privind Conservarea Habitatelor Naturale şi a Faunei şi Florei Sălbatice. Siturile de importanţă comunitară după acceptarea Uniunii Europene, se vor transforma în Arii Speciale de Conservare (SAC – Special Areas of Conservation).
Scopul general al Directivei Păsări este ocrotirea tuturor speciilor de păsări care trăiesc în mod natural pe teritoriul statelor membre.
Ariile de protecţie specială avifaunistică sunt acele arii naturale protejate ale căror scopuri sunt conservarea, menţinerea şi, acolo unde este cazul, readucerea într-o stare de conservare favorabilă a speciilor de păsări enumerate în anexa nr.1 a Directivei Păsări şi a habitatelor specifice, desemnate pentru protecţia speciilor de păsări migratoare sălbatice.
Scopul prioritar al Directivei Habitate este conservarea tuturor habitatelor şi speciilor sălbatice (cu excepţia păsărilor)
Directiva prevede înfiinţarea reţelei ecologice europene Natura 2000, care cuprinde şi ariile de protecţie specială avifaunistică selectate pe baza Directivei Păsări. Siturile de importanţă comunitară reprezintă acele arii care, în regiunea sau în regiunile biogeografice în care există, contribuie semnificativ la menţinerea sau restaurarea la o stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale din anexa nr. 1 sau a speciilor de interes comunitar din anexa nr. 2 a Directivei Habitate si care pot contribui astfel semnificativ la coerenţa reţelei Natura 2000 sau contribuie semnificativ la menţinerea diversităţii biologice în regiunea ori regiunile biogeografice respective.
Habitatele şi speciile ale căror conservare poate fi asigurată doar prin măsuri imediate, sunt de interes prioritar şi beneficiază de prioritate în uniune.
Facilități oferite investitorilor
Viziunea cetăţenilor este în spiritul dezvoltării zonei din punct de vedere economic şi social, prin mai bună valorificare a resurselor locale, atragerea investiţiilor şi investitorilor, revigorarea tradiţiilor, crearea/reabilitarea infrastructurilor de tip urban şi punerea în valoare a poziţionării geografice, în deplin respect faţă de mediul înconjurator.
Proiecte de investiții
Proiecte în curs de derulare:
Empowering cross-border promotions of common cultural and historical heritage of the Someș Plain Region- Să păstreze și să promoveze moștenirea culturală a 35 de comunități locale din Satu Mare și Oblastul Zakarapttia legate de moștenirea lingvistică comună a regiunii Câmpiei Someșului. Sursa de finanțare: Ministry of Regional Development and Public Administration Romania Joint Operational Programme Romania-Ukraine ENI CBC 2014-2020
Sală de sport în localitatea Agriș, Județul Satu Mare- proiect depus la C.N.I.
Reabilitare și modernizare străzi de interes local în Comuna Agriș, județul Satu Mare- PNI ANGHEL SALIGNY
Extinderea sistemului de alimentare cu apă în comuna Agriș, Județul Satu Mare- finanțat prin Bugetul de Stat
Reabilitare clădire, școală, grădiniță și clădire noua în localitatea Agrișu Nou, Comuna Agriș, județul Satu Mare, sursă de finanțare: Fonduri Naționale de dezvoltare Locală