Primăria Acâş

19331 Vizualizări
...

Persoane din instituție

Primar: Balogh Tibor
Viceprimar: Lazăr Marinel-Gheorghe
​Secretar General: Csorba Levente
Contabil: Raksi Zsolt Csaba

Numele localităților aflate în administrație

Acâș, Mihăieni, Umimăț, Ganaș

Așezarea geografică

Comuna Acâș este situată în nord-estul Câmpiei Tășnadului.
Localitatea Acâș, centrul comunei cu același nume, este situată la sud de Satu Mare, la o distanță de 38 km, pe axa rutiera E81, pe malul stâng al Râului Crasna, la contactul dintre Câmpia Crasnei și Câmpia înaltă a Tășnadului. La Acâș se poate ajunge și pe calea ferată, linia dintre Carei și Jibou trece și prin centrul de comună, care cuprinde și localitățile Mihăieni, Unimat și Ganaș.
Localitatea are o existență multimilenară, pe acest teritoriu fiind descoperite materiale din epoca bronzului, a fierului, prefeudală și medievală (cea mai valoroasa piesă descoperită este o brățară din aur găsită la 1855 în albia Crasnei, păstrată azi la Viena)
Prima atestare documentară a localității apare într-un act din 1342, sub numele de Akusmonustura, dar localitatea are o existență mai îndelungată, după opinia cercetătorilor. 
În documentele medievale domeniul feudal al neamului Ákos este amintit ca parte din comitatul Solnocu de Mijloc, localitatea Acâș fiind foarte probabil centrul acestui domeniu. În secolul al XV-lea este amintită ca și oppidum (orășel, târg), iar stapânul localității rămâne familia Ákosi.
În secolul al XVI-lea, după stingerea acestei familii, localitatea este în posesia mai multor nobili mici. Fiind o localitate importantă a comitatului, la Acâș s-au organizat mai multe adunări nobiliare.
În urma reformei administrative din a doua jumatate a secolului al XIX-lea revine comitatului Sălaj, iar începând din 1968 face parte din județul Satu Mare

  • Suprafață: 63,99 kmp
  • Intravilan: 13,16 kmp
  • Extravilan: 50,83 kmp
  • Populație: 2917
  • Gospodării: 1186
  • Nr. locuințe: 1068
  • Nr. grădinițe: 3
  • Nr. școli: 3
  • Activitati economice si specifice zonei

    Agricultură
    Creșterea animalelor
    Turism

     

    Cultivarea cerealelor păioase și boabe (exclusiv orez)
    Leguminoase
    Apicultură
    Comerț

     

    Obiective turistice

    Băi termale Mihăieni
    Băi termale Acâș
    Biserica reformată Acâș ( secolele XII-XIII funcționa ca "Mănăstire benedictină") 
    Clădirea monumentală a bisericii reformate, construită din cărămizi în secolul al XII-lea. (cea mai veche clădire a județului), fiind biserica mănăstirii benedictine fondate de familia Ákos.
    Arhitectura bisericii păstrează stilul romanic al bazilicilor din acea vreme, cu trei nave, absida semicirculară, două turnuri frontale. De-a lungul secolelor clădirea bisericii a fost renovată de mai multe ori, ultima dată la începutul secolului XX. Mobilierul interior datează din secolul al XVIII-lea, băncile pictate păstreaza motive populare din acea vreme.
    În urma săpăturilor arheologice din jurul bisericii s-au descoperit două nivele de înmormântare pe teritoriul cimitirului de odinioară (un inferiorul din evul mediu timpuriu peste care s-a înmormântat în secolele XVIII-XIX).
    Cel mai valoros monument de arhitectură al județului constituie o raritate și pe plan național. 
    Biserica ortodoxă din Acâș a fost construită în 1870, în ea se păstrează o icoană pictată pe pânză din secolul al XVIII-lea. (demonstrând prezența unei biserici mai vechi).
    ​Cimitirul este locul de odihnă veșnică a 8 eroi ai armatei române, cazuți în luptele de lânga Acâș în 1944. În ultimii ani s-au construit case de rugaciuni și pentru cultul baptist și cultul Martorilor lui Iehova.

    Facilități oferite investitorilor

    Crearea locurilor de muncă pentru cetățenii comunei
    Parc industrial (Hală de producție Acâș)
    Oportunități:
    Zonă favorizată pentru afaceri în turism, agricultură
    Căi de comunicație rutiere, feroviare, aerodrom - Băile Termale Mihăieni

    Proiecte de investiții

    Canalizare și stație de epurare Acâș și Mihăieni se află în derulare, realizat în procent de 70-80%

    Afaceri Locale