Consiliul Judetean Arges

9748 Vizualizări
...

Persoane din instituție

 

Președinte: Ion Mînzînă
Vicepreședinte: Marius Florinel Nicolaescu 
Vicepreședinte: Adrian Dumitru Bughiu 
Secretar general: Ionel Voica

imagine primar

Numele localităților aflate în administrație

 

Din punct de vedere administrativ, în județul Argeș există 102 unități administrativ – teritoriale. Astfel, județul Argeș cuprinde:

  • 3 municipii: Pitești (municipiu reședință de județ), Curtea de Argeș, Câmpulung

  • 4 orașe: Mioveni, Costești, Topoloveni, Ștefănești

  • 95 de comune și 576 de sate

Așezarea geografică

Așezarea. Situat în partea central-sudică a României, pe cursul superior al râului Argeș, în regiunea Muntenia, județul Argeș este străjuit, la nord, de înălţimile munţilor Făgăraş, din Carpaţii Meridionali, care unesc Argeşul cu judeţele Sibiu şi Braşov. Crestele semeţe ale Masivului Leaota, dealurile din Podişul Getic şi o parte din Câmpia Română constituie puntea de est cu judeţul Dâmboviţa. Câmpia Găvanu-Burdea mărgineşte Argeșul, la sud şi sud-est, cu judeţele Teleorman  şi Olt, iar cumpăna de ape, dintre râurile Argeş şi Olt, îi conferă vecinătatea, spre vest, cu judeţele Vâlcea şi Olt.

Punctul nordic al județului este localizat în comuna Nucșoara, iar cel sudic în comuna Miroși. Pe direcția est-vest, în punctele extreme, se află comunele Dragoslavele și Ciomăgești.
 

Relieful. Județul Argeș prezintă un relief variat, cuprinzând majoritatea formelor de relief: munți, dealuri, podișuri, câmpii, defileuri și chei. Este un relief care coboară în trepte distincte, asemenea unui imens amfiteatru, din înaltul munților, de la altitudinea de peste 2500 m, reprezentând crestele cele mai înalte ale Făgărașilor, spre dealurile subcarpatice, podișuri și câmpie, până la 160 m în Câmpia Română.

Regiunea montană, din nord, aparţine celor mai înalte culmi ale Carpaţilor Meridionali, respectiv masivul Făgăraş, cu vârful Moldoveanu (2544 m) - cel mai înalt vârf din Carpații românești (aflat în întregime pe teritoriul județului Argeș) şi Negoiu (2535 m). Vârfuri semețe și impunătoare se află și în celelalte culmi, cum sunt: Iezer - 2462 m, Roșu - 2469 m, Păpușa - 2391 m din Masivul Iezer Păpușa; Vârful Pietrei - 2086 m din Masivul Piatra Craiului, Vârful Leaota – 2333 m din munții cu același nume.

Zona centrală a județului, considerată și treapta mijlocie, este ocupată de dealuri subcarpatice față de care munții se înalță abrupt la nord, iar, la sud, dealurile scad în înălțime, pierzându-se treptat în câmpie.

Datorită reliefului etajat, județul Argeș este deosebit de bogat în regiuni pitorești și peisaje încântătoare.

 

Clima. Diversitatea formelor de relief, dispunerea acestora în trepte și orientarea lor spre sud determină o varietate climatică: climatul montan, climatul de deal și climatul de câmpie. Ca urmare, temperaturile variază de la cele mai scăzute medii anuale de până la -20 C, însoţite de vânturi puternice, în zona alpină, până la medii anuale mai ridicate, de 100 C în zona de câmpie. Prin poziția sa și prin diversitatea formelor de relief, județul Argeș are un climat temperat – continental, cu influențe oceanice și submediteraneene.

 

Hidrografia. Județul Argeș beneficiază de o bogată rețea hidrografică, ce cuprinde bazinele hidrografice ale Argeșului și afluenții săi Vâlsan, Râul Doamnei, Bratia, Râul Târgului, Argeșelul, ale Oltului, cu afluentul său Topolog, și ale Vedei. Cel mai mare colector este râul Argeș, care drenează partea de nord și nord-vest a județului și care îl străbate pe o lungime de 140 km. 

De asemenea, lacurile domină judeţul, aici regăsindu-se o mare varietate de lacuri naturale și artificiale. În zona montană se găsesc lacuri glaciare, precum lacul Capra, lacul Iezer, lacul Călțun. Cel mai mare lac antropic din județ este Vidraru, cu o suprafață totală de 870 de hectare și o adâncime de 155 de metri.

 

Resursele naturale. Județul Argeș deține 32 de arii protejate de interes național, rezervații și monumente ale naturii.

Regiunea montană aparține celor mai înalte culmi ale Carpaților Meridionali. În partea de nord, masivul Făgăraș și partea vestică a masivului Bucegi cu munții Leaota și Piatra Craiului, despărțiți de culoarul tectonic Rucăr – Bran reprezintă o zonă turistică deosebită nu numai pentru turismul județului, ci și pentru cel național și internațional.

Zona montană, din nordul județului, se  remarcă atât printr-un relief spectaculos, cu creste ce urcă până la peste 2000 m, cât și prin faptul că adăpostește o multitudine de specii de plante și animale cu valoare endemică pentru Carpați. Flora bogată cuprinde rarități floristice, multe cu statut de monumente ale naturii, precum garofița Pietrei Craiului, floarea de colț, iedera albă, smârdarul, Papucul-Doamnei. De asemenea, fauna este deosebit de bogată și variată, incluzând specii rare, precum capra-neagră, râsul, vipera, corbul, cocoșul de munte.

În zona de sud a județului Argeș, este reprezentativă rezervația floristică "Poiana cu narcise de la Negrași", aflată pe lista ariilor protejate de interes național. În suprafață de 4,6 ha, Poiana cu narcise de la Negrași este una dintre cele mai sudice stațiuni cu narcise aflată la cea mai mică altitudine din România (180-182 m). Rezervația floristică este o adevărată minune a naturii, care bucură, an de an, ochii privitorilor ce pășesc pe meleaguri argeșene pentru a admira superbele coprine, așa cum sunt numite popular de localnici.

Pe lista monumentelor naturii și ariilor protejate din județul Argeș se regăsesc numeroase peșteri (Peștera Dâmbovicioara, Peștera Piscul Negru, Peștera Uluce, Peștera Stanciului și Marele Grohotiș), lacuri (Lacul Iezer, Lacul Zârna, Lacul Jgheburoasa, Lacul Hârtop, Lacul Valea Rea, Lacul Bascov, Lacul Buda), văi și chei (Valea Vâlsanului,Cheile Dâmbovicioarei, Golul alpin Valea Rea - Zârna), care se remarcă printr-un relief sălbatic deosebit și peisaje extraordinare.

 
  • Suprafață: 6826,3 km2
  • Populație: 629989
  • Activitati economice si specifice zonei

    SPA, WELLNESS ȘI DESTINAȚII BALNEARE

    Statiuni: Bradetu, Badesti, Bughea de Sus.

    Bradetu - statiunea balneară de interes local situată la 58 Km nord de Municipiul Pitești. Principalul factor de cură îl constituie apa minerală (sulfuroasă, iodică, bicarbonată) cu indicații terapeutice în afecțiuni renale, boli hepato-biliare, boli endocrine și a stărilor de surmenaj fizic și intelectual, astenii, etc.

    Bădești – stațiune balneară de interes local situată la 60 Km sud de Pitești. Stațiunea dispune de izvoare de apă minerală (sulfuroasă, clorurată, sodică, hipotonică) folosită în tratamentul afecțiunilor reumatismale degenerative, afecțiuni neurologice perifeice, etc.

     

    PARCURI DE AVENTURĂ

    La Liane 

    La Liane  La doar 6 km distanță față de Pitești, la Bascov, pe drumul spre Vâlcea, chiar la intrarea în satul Prislopu Mic (imediat după unitatea militară) este situat parcul de aventură "La Liane", amenajat pe o suprafață de 10.000 mp și care dispune de 6 trasee de dificultăți diferite, adaptate tuturor vârstelor (minim 110 cm înălțime). În plus față de aventură și distracție, în parcul "La Liane" și protecția clienților este foarte importantă: pe toate traseele este implementat cel mai nou sistem de siguranță, denumit linia vieții continuă (participantul fiind în permanență asigurat pe durata traseului).

    Informații utile:  https://www.facebook.com/LaLianePrislop/


     

    Parcul de Distracții "Alex&Emma's Land" 

    Parcul de Distracții "Alex&Emma's Land" este situat la poalele dealului din localitatea Pietroșani,  la o distanță de 160 km de București, 40 km de Pitești, 30 km de Curtea de Argeș și 25 km de Câmpulung. Parcul dispune de foișoare acoperite și încălzite iarna, 5 foișoare mici și 2 mari dotate cu cuptoare țărănești cu lemne pentru copt paine, plăcinte, cozonaci sau barbequeParcul permite și organizarea de evenimente: zile onomastice și petreceri surpriză în restaurantul nostru din incinta parcului.

    Informații utile:  https://parcul-de-distractii.ro/

     

    TÂRGURI ȘI FESTIVALURI
     

    Simfonia Lalelelor

    Simfonia Lalelelor este cea mai importantă manifestare de tradiţie a municipiului Piteşti. Se desfășoară anual în Pitești, în luna aprilie, prima ediție având loc în anul 1978.  Este o impresionanta expoziţie dendro-floricolă, dar şi o paradă cu care alegorice și copii. Puteți admira aranjmentele florale și cumpăra plante, semințe, bulbi, unelte de grădină etc.



     
    Sărbătorile Argeșului și Muscelului 
     
    Sărbătorile Argeșului și Muscelului este o suită de manifestări cultural-artistice organizate de Consiliul Judeţean Argeş. Evenimentele au loc de obicei în august, în principalele orașe ale județului. Cuprind concerte, parade ale portului popular, târguri, concursuri și expoziții. La Arefu se desfășoară un concurs de ciclism montan și la Poienari – Dracula Fest. Sărbătorile se încheie cu focuri de artificii.




     
    Sărbătoarea Narciselor
     
    Sărbătoarea Narciselor.  Rezervația naturală Poiana cu narcise Negraşi este situată în lunca râului Dâmbovnic și este cea mai sudică poiană cu narcise a României. Pe o suprafață de 4,1 ha, la fiecare sfârșit de aprilie și început de mai, florile din specia Narcissus stellaris înfloresc bucurându-ne cu gingășia și frumusețea lor delicată. Narcissus stellaris sunt o specie de narcise care populează în general locurile depresionare umede, înflorirea și menținerea acestora pe întreaga durată a lunii mai fiind favorizată și de poziția sudică a Negrașiului. Narcisa de câmp de la Negrași este de origine mediteraneană şi se deosebeşte de narcisa de grădină (Narcissus poeticus) prin aceea că are tulpina mai subțire, frunzele mai înguste, florile mai mici şi guleraşul scurt, de culoare gălbuie, tivit cu un fir roşu.





     

    Festivalul țuicii, în comuna Coșești

    Festivalul țuicii. În comuna Coșești, în septembrie, producătorii locali de țuică se întâlnesc și se înfruntă în competiția pentru cea mai bună băutură. Alături de ei, meșteri populari din tot județul își vând produsele de ceramică și lemn, în acordurile muzicii populare.

    Răvășitul oilor

    Răvășitul oilor, în septembrie, la Rucăr, găsiți bulz ciobănesc, brânză de burduf și pastramă, în cadrul Festivalului Expo Pastoralis, marcând o tradiție milenară în satele de munte. Poate vreți să vă cumpărați și un pui de ciobănesc mioritic...

     

    Festivalul Folk

    Festivalul Folk In se desfășură, în luna iulie, pe plaja lacului din Comuna Budeasa, la ieșirea din Pitești către Curtea de Argeș. FOLK IN este despre oameni faini, iubitori de frumos, natură, libertate, uniți de pasiunea pentru muzica folk. Este un maraton de zece ore de folk, în întâmpinarea căruia delicatesele româneşti şi berea stau la dispoziţia tuturor pasionaţilor şi întregesc atmosfera de studenţie.

    http://www.folkin.ro/





     

    Festivalul Stonebird

    Festivalul Stonebird se desfășoară în primul weekend din luna august, în satul Corbi, și se dorește a fi cel mai mare festival rock din zona rurală. Tradiţia, natura, istoria şi muzica rock se îmbină pentru a potenţa atmosfera de concert cât şi relaxarea de dinainte şi după concert. Festivalul reuneşte cele mai cunoscute trupe de rock din ţară.

    https://stonebird.ro/


     
     
     

     

    Obiective turistice

    Atestat prin dovezi arheologice încă din timpul paleoliticului inferior, județul Argeș își definește latura istorică în perioada formării statelor feudale, aici fiind întemeiate primele capitale ale Țării Românești, la Curtea de Argeș și Câmpulung.

    Actualul județ Argeș cuprinde județul istoric Argeș - atestat documentar la 1423 și județul Mușcel - atestat documentar mai târziu, în 1536. De-a  lungul  secolelor,  evoluţia  generală  a  zonei  Argeş-Muscel  a  fost  apropiată  ca  sens demografic, economic, social,  cultural,  religios.  Cele  două  entităţi sunt definite  medieval  şi redimensionate prin legislaţia din 1864, elaborată pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza, având ţinuturi, plase, comune urbane sau rurale, sate. S-au făcut numeroase reorganizări teritoriale de-a lungul timpului, însă Argeşul şi Muscelul au rămas unite, situaţie care se menţine inclusiv astăzi. După 1 ianuarie 2007, județul Argeș face parte, ca sens european,  din regiunea Sud - Muntenia, având sediul la Călăraşi.

    Atestarea documentară a localităților județului Argeș poate fi urmărită înapoi în timp până în secolul al XIV – lea. Prima localitate atestată documentar în spațiul județului Muscel este Câmpulung. Numele orașului, în versiunea latină Longo Campo, este dăltuit în piatră pe lespedea funerară de la 1300 a comitetului Laurencius, aflată și astăzi în biserica Bărăției câmpulungene. Următoarea localitate atestată documentar este Curtea de Argeș, cea dintâi reședință a primilor Basarabi. Dintre așezările rurale de pe teritoriul județului Argeș, cea mai veche atestare documentară o are satul Bădești (comuna Pietroșani), la 1351 – 1352. Într-un document emis la 20 mai 1388 de cancelaria lui Mircea cel Bătrân (1388 - 1418), apar pentru prima oară menționate trei localități argeșene – Pitești, Călinești și Cotmeana.

     

    Argeșul, leagăn de formare a statului medieval Țara Românească

    De-a lungul timpului, domnii Țării Românești au rezidat prin locuri diferite, însă la Curtea de Argeș a fost reședința celui care a făurit statul medieval Țara Românească. Cercetările arheologice efectuate la Curtea Domnească de la Argeș au reliefat faptul că aici a fost unicul scaun de domnie peste țară. Concomitent cu Argeșul, voievozii români și-au stabilit o nouă reședință la Câmpulung, unde, în 1352, a murit Basarab I, iar fiul său Nicolae Alexandru a fost înmormântat tot aici, în biserica curții domnești.

     

    Județul Argeș, loc al descoperirii perpetue a spiritualității românești, reprezintă o străveche și puternică vatră de istorie, cultură și civilizație românească, un minunat colț de vatră strămoșească. O călătorie pe plaiurile argeșene oferă turistului român și străin posibilitatea de a străbate drumuri emblematice pentru țara noastră. Splendoarea crestelor munților Făgăraș, cu vârfurile Moldoveanu și Negoiu, Barajul Vidraru, Transfăgărăşan, zona Rucăr-Dâmbovicioara, Peștera Dâmbovicioara, văile Argeşului, Dâmboviţei, Vâlsanului și Topologului sunt doar câteva dintre atracțiile turistice unice în țară.

    Situat într-o zonă de excepție a țării noastre, acolo unde se îmbină armonios muntele cu dealul, pădurea cu câmpia, județul Argeș duce cu sine, alături de o mirifică frumusețe naturală, și o încărcătură istorică și culturală de excepție.

    Pe teritoriul judeţului se găsesc 1.018 monumente cultural-istorice, incluse în patrimoniul cultural naţional, care constituie puncte de interes pentru turişti. Vestigiile cu o mare încărcătură istorică şi măiestrie arhitecturală sunt numeroase, dintre acestea remarcându-se: 

     

    Cetatea Poienari 

    În Valea Superioară a Argeșului, în comuna Arefu, sat Căpățânenii Pământeni, pe vârful Muntelui Cetățuia, se înalță în stâncă, la o altitudine de 850 de metri, Cetatea Poienari.

    Cunoscută și sub numele de Cetatea lui Vlad Țepeș sau Cetatea lui Negru Vodă, Cetatea Poienari este o încântătoare fortăreață medievală, aflată în vârf de munte, la 25 de kilometri de Curtea de Argeș.



     

    Mausoleul Eroilor Mateiaș

    Mausoleul Eroilor Mateiaș Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăț, județul Argeș, cunoscut și sub numele de Mausoleul de la Mateiaș, este un monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918, fiind înscris în „Lista monumentelor istorice".

    Complexul memorial de la Mateiaș este format dintr-un mausoleu, un muzeu istorico-militar, un basorelief și o cupă din piatră de Albeşti, în care arde o flacără veşnică în amintirea soldaţilor care s-au jertfit.




     

    Castrul Roman Jidova

    Castrul Roman Jidova este poziționat la intrarea în Orașul Câmpulung Muscel, pe DN 73, Catrul Roman Jodova a fost construit de romani, între anii 190-211, din piatră și cărămidă arsă. Este cea mai importantă și mai bine păstrată construcție militară de acest gen de pe traseul Limesul Transalutanus, fiind în același timp și singura edificată din piatră din Dacia Romană.




     

    Transfăgărașanul 

    Cunoscut și sub numele de DN 7C, Transfăgărășan face legatura între două provincii istorice, Muntenia și Transilvania. Drumul trece pe lângă Barajul Vidraru și își continuă șerpuirea spre cota 2000, prin golul alpin, către înălțimile Făgărașului. De aici, șoseaua coboară către Arpașu de Jos, județul Sibiu, unde se racordează cu DN1.

    Transfăgărășan a fost construit în perioada martie 1970 – septembrie 1974 și reprezintă cea mai grandioasă lucrare de acest gen din țara noastră.



     

    Cetatea Oratia - Dâmbovicioara

    La mică distanță de drumul care leagă Câmpulung de Brașov, pe teritoriul administrativ al localității Podu Dâmboviței, se află Cetatea Oratia, monument istoric ce datează de la mijlocul secolului al XIV-lea.

    În lipsa unor documente care să certifice multe din aspectele vremii, Cetatea Oratia este sursa unor infinite povestiri și legende. Prezența urmelor carelor și potcoavelor de cai, rămase împietrite în munte, alimentează aceste povești.

    Localnicii spun că la construcţia ei s-a început prin anul 1330 şi că a fost ridicată de oamenii care locuiau în împrejurimi. Alţii sunt de părere că o mână de ajutor au dat-o însăşi cavalerii teutoni, dar nu există documente care să ateste acest lucru. 

    În aceste condiţii, zidul amplasat în zona Podul Dâmboviţei, pe culoarul Rucăr-Bran, continuă să învăluie în mister întreaga vale, unde se spune că odată trecea cel mai important drum ce lega Ţara Românească de Transilvania. 

    Mai mult, ruinele cetăţii se lasă văzute doar dintr-un anumit punct, şi anume, dintr-o parcare situată în apropierea locaţiei turistice Dealul Sasului. 

     

     



     

    ...

    Președintele Ion Mînzînă a semnat contractul de finanțare pentru achiziționarea ca 25 de microbuze electrice școlare

    Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a semnat, astăzi, la Palatul Victoria, în prezența premierului Marcel Ciolacu, contractul de finanțare pentru proiectul de achiz...

    2023-09-13

    Citește mai mult

    ...

    Conducerea Consiliului Județean Argeș a participat, la debutul noului an școlar

    Conducerea Consiliului Județean Argeș a participat, la debutul noului an școlar, la inaugurarea grădiniței de la Mihăești. Președintele Ion Mînzînă, vicepreședintele Marius Nicolaescu și a...

    2023-09-11

    Citește mai mult

    ...

    Târgul de meșteșuguri și produse tradiționale - ROD CU SPOR, ediția a II-a, la Muzeul Golești!

    În perioada 6 - 8 octombrie va avea loc Târgul de meșteșuguri și produse tradiționale -  ROD CU SPOR, ediția a II-a, la Muzeul Golești!
    Zeci de producători din Argeș și din județ...

    2023-09-11

    Citește mai mult

    Consiliul Judetean Arges în Ediția tipărită Ghidul Primăriilor

    Descriere poză