Filtru căutare: Mures

REDACȚIA

Adresa

header image

Vlad Oprea, primar Sinaia: Obiectivele se proiectează și se construiesc cu consecvență | Podcast | Episodul 17

...

 

Modelul Sinaia: ce înseamnă administrație locală cu mentalitate antreprenorială

Sinaia are un plan pentru a rămâne în top: nu se mulțumește doar să dețină cel mai important domeniu schiabil al României. 
Ca să aflăm detalii, l-am invitat în Podcastul Ghidul Primăriilor – Vocea Administrației Publice pe domnul Vlad Oprea (primar de 19 ani, la al patrulea mandat) care explică strategia prin care Sinaia își consolidează statutul de lider între stațiunile montane din România.

 

 

Investiții în cel mai important domeniu schiabil al României

Sinaia are cel mai important domeniu schiabil al României, unde instalațiile de transport pe cablu sunt în proprietatea orașului. 
După 10 ani de investiții, Primăria a reușit să aducă în proprietatea orașului telecabinele, telegondelele, astfel că problema cartelelor multiple, care genera nemulțumire în rândul turiștilor, acum nu mai există. 
În momentul când mediul privat nu a funcționat mulțumitor, autoritatea locală a intervenit, consiliul local a aprobat achizițiile și s-a ajuns la o direcție comună, o viziune comună de gestionare și dezvoltare care aduce avantaje întregii comunități locale.

Vlad Oprea, primar Sinaia: ,,Investițiile în domeniul schiabil din Sinaia au pornit aproape de la zero. În ultimii 10 ani s-au investit peste 40 de milioane de euro în domeniul schiabil, bani proveniți din diverse surse de finanțare - din bugetul local, din fonduri europene, din proiecte finanțate de Guvernul României - și iată că am ajuns în momentul de față să avem un domeniu extrem de atractiv și căutat de toți cei care vor să schieze cu adevărat.”

În acest moment (martie 2023), administrația locală derulează peste 15 proiecte de investiții majore  cu fonduri europene, care sunt în curs de implementare, proiecte importante pentru toate domeniile esențiale: sănătate, educație, mobilitate urbană, turism, protecția mediului, spații verzi etc.


Investiții în educație și sport

În 2004, în primul an de mandat, primarul a reînființat Clubul Carpați Sinaia, frecventat în momentul de față de peste 220 de copii, interesați de discipline sportive, cu performanțe la schi alpin, la snowboard, tenis de câmp, karate, automobilism, fotbal pentru copii. 

Pe de altă parte, administrația a lansat un program pentru toți locuitorii din Sinaia care nu știu (încă) să schieze. Este un program local gratuit, prin care primăria pune la dispoziția sinăienilor, indiferent de vârstă, echipament de schi și lecții gratuite, pentru a încuraja activitățile sportive la nivelul comunității locale.

Vlad Oprea, primar Sinaia: ,,De asemenea, pentru încurajarea sportului și a mișcării în aer liber, am introdus, încă de acum 10 ani, gratuitatea la telegondolă pentru toti sinăienii, în fiecare zi de luni (în afara vacanțelor).“

 

Proiecte de infrastructură
Sinaia este despărțită în două de cea mai aglomerată soșea din România: DN1 – o problemă locală care generează aglomerație - fără rezolvare pe termen scurt.
Chiar dacă Sinaia este singurul oraș de pe Valea Prahovei care are varianta ocolitoare pentru zona centrală, construită de pe vremea Regelui Carol I – aglomerația se formează în zonă și această variantă ocolitoare ajută doar parțial.

Pentru a facilita construcția autostrăzii și pentru a oferi ajutor local Ministerului Transporturilor și Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale, autoritățile locale din zonă (primăriile Comarnic, Sinaia, Bușteni, Azuga, Predeal, Bran, Râșnov și CJ Brașov) au înființat asociația locală Valea Prahovei În Acțiune.

Vlad Oprea, primar Sinaia: ,,Din păcate, pașii care s-au făcut până acum sunt foarte mici, cu toate că, în ceea ce ne privește pe noi, am pus totul la dispoziție: terenurile pentru expropriere, am dat toate avizele, toate extrasele din planurile de urbanism etc. Din păcate, va mai dura încă mult timp până se va construi această autostradă.”

Între timp, s-au demarat alte proiecte alternative care vor ușura cât de cât traficul pe Valea Prahovei: pasarele de intrare și ieșire din Sinaia – proiecte derulate cu fonduri europene.
De asemenea, C.J. Prahova va sprijini construcția a două centuri ocolitoare, una la Comarnic și una la Bușteni. 
În plus, se refac și pasarelele pietonale din Bușteni, Comarnic, Predeal, care în momentul de față nu sunt funcționale. Prin modernizarea acestora, traficul se va îmbunătăți.

 

My image

 

Investiții în sănătate

Vlad Oprea, primar Sinaia: ,,Am început acum câțva ani construirea unui spital de la zero, care în momentul de față este aproape la finisaj. Este primul Spital Clinic de Urgentă din zona montană construit în România, un spital cu 120 de paturi, cu mai multe discipline și o pistă de elicopter. Avem singurul centru complet de imagistică din județ aflat în proprietatea noastră. Toată aparatura din noul spital este complet nouă și am investit enorm de mult în ultimii ani în acest proiect, cu multiple surse de finanțare – de la  Ministerul Sănătății, Banca Mondială, Compania Națională de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Fonduri Europene, buget local, iar în prezent, 65% din aparatură a sosit. Va fi poate printre primele spitale din România care are un sistem de desfumare și evacuare a fumului și a gazelor fierbinți, în caz de incendiu. Proiectul noului spital a fost pentru mine cel mai greu proiect pe care l-am realizat vreodată. A fost extrem de complicat, deoarece legislația s-a schimbat de la o zi la alta și a trebuit să ținem pasul cu aceste modificări.”