Filtru căutare: Bucuresti

PRIMĂRIA SECTORULUI 2 BUCUREȘTI

Adresa
Chiristigiilor, nr. 11-13, Sector 2
Primăria Sectorului 2 premiată la Anuala de Arhitectură București pentru un proiect unic în România
Primăria Sectorului 2 premiată la Anuala de Arhitectură București pentru un proiect unic în România: “Perimetru de solidaritate” dedicat persoanelor fără adăpost - dublu premiat
Pe spaţiul public din Sectorul 2 au fost amplasate 20 de dulapuri individuale securizate, tip locker, în care persoanele fără adăpost îşi pot depozita lucrurile.
Proiectul „Perimetru de solidaritate”, în care Primăria Sectorului 2 este partener instituţional, a fost premiat zilele trecute de Ordinul Arhitecților din România. Este un proiect inedit, prima iniţiativă de acest gen din ţară, care permite oamenilor fără adăpost să îşi depoziteze lucrurile şi să îşi încarce telefoanele în dulapuri securizate, tip locker, amplasate pe spaţiul public din Sectorul 2. Beneficiarul proiectului este D.G.A.S.P.C. Sector 2, iar spaţiul a fost pus la dispoziţie iniţiatorului şi ONG-urilor implicate de către A.D.P Sector 2.
Pe lângă distincția obţinută recent în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti (Premiile AAB 2023), proiectul social din Sectorul 2 a mai fost premiat şi vara aceasta în cadrul Galei Premiilor Participării Publice.
„Este un proiect pentru persoanele fără adăpost. Mulți, prea mulți, îi numesc homleși sau boschetari și preferă să-i ignore sau să-i alunge. Și puțini înțeleg ce se întâmplă când oamenii își pierd casa. Odată ce nu mai ai casă, dormi pe unde poți, nu mai ai unde să faci duș, nu mai ai unde să-ți ții hainele uscate, nu mai ai unde să îți încarci telefonul. Asta înseamnă că nici nu te mai poți angaja, așa încât să-ți permiți să plătești o chirie, cu atât mai puțin să-ți cumperi o casă. Și așa se intră într-o spirală care se agravează cu fiecare zi care trece.”, explică primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.
Dulapurile sunt amplasate în zona Armenească din Sectorul 2, la intersecţia dintre Bulevardul Carol I şi Strada Paleologu, pe un spațiu public care era anterior abandonat. Cele 20 de spaţii de depozitare au fost date în folosinţă persoanelor fără adăpost încă din primăvara anului în curs. Pe lângă dulapurile individuale, beneficiarii dispun şi de mobilier urban precum bănci și mese, o zonă cu vestiar, o zonă de avizier, o zonă pentru activități sportive care funcționează simultan ca rastel de biciclete.
„Ce a propus Alina Seghedi, consiliera mea cu mulți ani de experiență în probleme sociale, împreună cu D.G.A.S.P.C. și Carusel, a fost ca în apropierea unui loc unde se aflau multe persoane fără adăpost să instalăm niște dulapuri, unde persoanele fără adăpost să-și poată depozita puținele bunuri pe care le au, s ă-şi poată păstra hainele uscate și să își poată încărca telefonul. Aceste dulapuri au și panouri fotovoltaice, aşa că pot folosi pe timpul zilei o priză pentru încărcarea telefonului.”, a mai declarat primarul Sectorului 2.
Proiectul a fost posibil printr-un parteneriat public-privat, în care au fost implicate mai multe instituţii publice (Primăria Sectorului 2, D.G.A.S.P.C. Sector 2, A.D.P. Sector 2), iniţiatorul proiectului - Atelier Ad Hoc Comunitate, dar şi alte patru ONG-uri: Asociația Carusel, Fundația Parada, Armata Salvării și Samusocial.
Organizaţiile non-profit sunt cele care gestionează în prezent dulapurile, selectând persoanele care au acces la aceste spaţii de depozitare. În schimbul acestui serviciu social gratuit, beneficiarii trebuie să se asigure că păstrează curățenia în zona dulapurilor.
Finanţarea a fost obţinută prin programul “În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Scopul proiectului este crearea unui spaţiu comunitar, ce poate servi ca verigă de legătură între această categorie de oameni marginalizati şi restul societăţii. Pentru beneficiari proiectul este foarte util, mai ales în sezonul rece, pentru că îşi pot păstra hainele şi documentele uscate, şi nu sunt nevoiți să îşi care în permanenţă bunurile după ei.
Proiectul contribuie la crearea unor punţi de legătură între persoanele fără adăpost, ONG-uri şi instituţiile publice care oferă servicii sociale.
Biroul Comunicare cu Mass-Media şi Promovarea Instituţiei