Filtru căutare: Bucuresti

PRIMĂRIA SECTORULUI 2 BUCUREȘTI

Adresa
Chiristigiilor, nr. 11-13, Sector 2
Primăria Sectorului 2 găzduieşte ZILELE RE-ABILITEAZĂ dedicate promovării oportunităţilor active pentru persoanele cu dizabilităţi din Sectorul 2
Primăria Sectorului 2 găzduieşte în aula de la parter, timp de două zile - 4 şi 5 decembrie 2023 - pentru prima dată, zilele Re-Abilitează - un spaţiu dedicat dezbaterilor deschise şi expunerii de oportunităţi active pentru persoanele cu dizabilităţi din sectorul nostru. Evenimentul este organizat împreună cu Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială (DGASPC) Sector 2 şi cu sprijinul voluntar al reprezentanţilor din Comitetul Consultativ al Persoanelor cu Dizabilităţi organizat la nivelul Sectorului 2.
ZILELE RE-ABILITEAZĂ dedicate promovării oportunităţilor active pentru persoanele cu dizabilităţi din Sectorul 2 marchează în fapt ziua de 3 decembrie, când întreg mapamondul sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Prin acest eveniment se doreşte facilitarea integrării în societate a persoanelor cu dizabilităţi şi oferirea de şanse egale prin intermedierea interacţiunii dintre acestea şi marii angajatori din Sectorul 2, dar şi cu unităţi protejate, ONG-uri, asociaţii şi unităţi din învăţământul special.
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, prezent la deschiderea evenimentului, a subliniat importanţa accesibilizării serviciilor publice - de la cele de la ghişeu şi până la informaţiile de interes public – pentru toate persoanele, inclusiv cele cu diferite tipuri de dizabilitate.
„O administraţie locală trebuie să lucreze în primul rând în beneficiul oamenilor şi să răspundă adaptat nevoilor tuturor cetăţenilor - de aceea astăzi, aici, nu o să vedeţi o conferinţă, ci lucruri concrete pe care le fac cei care lucrează în mod direct cu persoanele cu dizabilităţi pentru a promova oportunităţi reale pentru aceşti oameni”, a menţionat Radu Mihaiu.
Primarul a mai precizat că persoanele cu dizabilităţi nu au nevoie doar de protecţie socială, ci au tot dreptul la demnitate, să se simtă utili şi să poată contribui la forţa de muncă a Sectorului 2.
“Ştiu că există persoane cu dizabilităţi care muncesc în mod activ, care pot să contribuie la bunul mers al societăţii, care au propria dorinţă de a ajuta, de a face lucruri şi de a fi relevanţi. Ne dorim să ajutăm aceste persoane să îşi găsească un loc de muncă. Cred că e un pas normal pe care autoritatea publică locală poate să îl facă”, a declarat Radu Mihaiu.
În prezent, în Sectorul 2 locuiesc 14.798 de persoane cu dizabilități. Doar în luna noiembrie, D.G.A.S.P.C. Sector 2 a plătit acestora beneficii lunare de 7.879.802 lei din bugetul local al Sectorului 2 și de 7.864.348 lei din bugetul de stat. Sprijinul DGASPC Sector 2 nu se rezumă însă doar la acordarea facilităților prevăzute de legislație.
„Desfășurăm activități de consiliere pentru toate persoanele cu dizabilități care vor și sunt eligibile să muncească în unități protejate și pe piața liberă a muncii. Avem în vedere demersurile de mediere între angajatori și persoana cu dizabilități angajată, atật în scopul accesibilizării mediului fizic la locul de muncă, în companiile neacreditate ca unități protejate, cật mai ales în scopul accesibilizării mediului relațional prin promovarea unei culturi organizaționale nediscriminatorii. Totodată, însoțim persoana cu dizabilități la interviurile de angajare ori de cậte ori este necesar și o acompaniem, prin dialog cu angajatorul și prin evaluare de parcurs a activității, în procesul de menținere a locului de muncă”, a spus directorul general DGASPC Sector 2, Sanda Ruşanu.
La eveniment au fost prezenţi şi Nelu Mocanu - reprezentant al persoanelor nevăzătoare, Dragoş Popescu - reprezentant al persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, Bogdan Anicescu - interpret limbajul semnelor şi Mariana Sârbu - reprezentant al Asociaţiei Help Autism, care au vorbit despre măsurile pe care Primăria Sectorului 2, ca autoritate publică locală, le poate lua pentru a integra persoanele cu dizabilităţi pe piaţa muncii.
Mesajul evenimentului este unul clar: ceea ce definește personalitatea umană nu este dizabilitatea, ci potențialul fiecăruia de a depăşi momentele de impas şi de a se integra pentru a contribui la viaţa societăţii.
Primăria Sectorului 2 asigură standuri/mese participanţilor pentru a distribui gratuit materiale promoţionale (pliante informative, broşuri etc.) cu serviciile/produsele comercializate, respectiv reprezentanţilor companiilor cu peste 50 de angajaţi care oferă locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi. Standurile sunt disponibile pe toată durata evenimentului. Accesul publicului este liber.
Biroul Comunicare cu Mass-Media şi Promovarea Instituţiei