Filtru căutare: Iasi

Primăria Comunei Miroslava

Adresa

Constantin Langa, nr. 93

header image

Primăria Comunei Miroslava va construi un complex multifuncțional școlar în satul Valea Adâncă

...

Primăria Comunei Miroslava va construi un complex multifuncțional școlar în satul Valea Adâncă. Proiectul va fi realizat pe o suprafață de 7.240,23 metri pătrați și va include o școală (același model cu cel al Școlii Gimnaziale „Colonel Constantin Langa” Miroslava), o sală de sport și un teren multifuncțional.

Totodată, vor mai fi amenajate incinta exterioară, o parcare auto și aleile de acces. Sunt incluse și investiții în rețelele de utilități și în asfaltarea străzilor Caisului, Gospodarilor și Ioan Joldea Vodă. Terenul menționat și două artere de acces către acesta au fost donate de către două persoane fizice.

În ședința de astăzi, consilierii locali au aprobat, în unanimitate, oferta de donație a bunurilor imobile (un teren și două căi de acces către acesta). Negocierile cu proprietarii au început în data de 10 aprilie. Pe parcursul acestora, condițiile impuse inițial de către proprietari au fost modificate în beneficiul Comunei Miroslava.

În urma deciziei deliberativului local, în maximum o lună, Comuna Miroslava va depune o cerere de finanțare în cadrul apelului de proiecte cu titlul „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, finanțat prin  Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta C15: Educație, Reforma 6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar, Investiția 10. Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi). Solicitarea de finanțare va fi de 8.082.000 euro, valoarea maximă ce poate fi accesată de Comuna Miroslava.

Din momentul semnării contractului de lucrări, complexul școlar ar trebui să se finalizeze în maximum 12 luni. „Continuăm investițiile în copii și în educația lor. Populația din Valea Adâncă, inclusiv cea școlară, este în continuă creștere, nevoia dezvoltării infrastructurii școlare fiind ridicată. Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență putem obține o finanțare de opt milioane de euro în vederea construirii unei școli verzi. Condițiile pentru a fi eligibili prin acest Program impun să deținem un teren cu o suprafață de minimum 5.000 metri pătrați în intravilanul comunei. Până astăzi nu dispuneam de un astfel de teren. În urma unor negocieri intense și a votului din Consiliul Local, am reușit să obținem o suprafață de teren compact de 7.420 metri pătrați. Beneficiind de această donație, vom realiza documentația tehnică necesară și până pe 5 iulie vom depune cererea de finanțare. Astfel, Comuna Miroslava va contribui la creerea unei infrastructuri educaționale sustenabile și prietenoase cu mediul înconjurător”, a declarat primarul Dan Niță.

Detalii despre proiect

Școala va avea trei niveluri (P+2E) și va fi compusă din 21 săli de clasă a câte 30 de elevi, patru laboratoare, o bibliotecă, o sală de prezentări, grupuri sanitare, depozite, cancelarie, birouri administrație și conducere, spații tehnice etc. dispuse astfel:

Parterul va avea o suprafață de 932,16 metri pătrați și va fi compus din cancelarie/sală ședințe (72,71 metri pătrați), șapte săli de clasă, birou director, birou director adjunct, secretariat, centrală termică, cameră de serviciu, spațiu de așteptare, spațiu expozițional, lift, hol de evacuare, două spații pentru consumabile (unul pentru materiale didactice și unul pentru produse de igienizare) și grupuri sanitare.

Etajul I va avea o suprafață de 906,32 metri pătrați și va fi compus din: laborator de chimie (79,88 metri pătrați), laborator biologie (58,29 metri pătrați), sală de prezentări (35,81 metri pătrați), cabinet medical, șapte săli de clasă, șase depozite (laborator chimie, laborator biologie, manuale școlare, sală de prezentări, cabinet medical, materiale didactice), cameră de serviciu, două spații pentru consumabile (unul pentru materiale didactice și unul pentru produse de igienizare) și grupuri sanitare.

Etajul II va avea o suprafață de 905,89 metri pătrați și va fi compus din: laborator de informatică (79,88 metri pătrați), laborator fizică (58,29 metri pătrați), bibliotecă (65,27 metri pătrați), cabinet psihologic, șapte săli de clasă, cinci depozite (laborator informatică, laborator fizică, bibliotecă, cabinet psihologic și materiale didactice), cameră de serviciu, două spații pentru consumabile (unul pentru materiale didactice și unul pentru produse de igienizare) și grupuri sanitare.

Sala de sport va avea două niveluri (P+E) și va avea o suprafață construită de 1.045 metri pătrați, respectiv o suprafață desfășurată de 1.320 metri pătrați.

Terenul multifuncțional va fi amenajat în funcție de modul în care vor fi amplasate primele două obiective.

Ce înseamnă o „școală verde”

Conceptul de „școală verde” desemnează profilul unei școli care creează un mediu sănătos și care favorizează învățarea, în timp ce economisește resurse, generează energie electrică proprie și folosește tehnologii ce reduc emisiile de gaze cu efect de seră (pompe de căldură, autobuze electrice încărcate cu energie electrică produsă din panouri solare fotovoltaice etc.).

Școlile verzi vor fi școli prietenoase cu mediul și performante, care oferă mai multe avantaje elevilor, profesorilor, părinților și comunității, fiind construite cu mai multă lumină naturală, cu o ventilație mai bună și materiale de construcție ecologice, cum ar fi covoarele și vopsitoriile din materiale naturale, reciclabile. Costurile de exploatare pentru energie și apă într-o școală ecologică pot fi reduse cu 20% până la 40%. Prin tipul de construcții și de dotări existente, școlile verzi reduc semnificativ emisiile de dioxid de carbon, precum și consumul de apă cu până la 32%.

 

Criteriile pentru a fi „școală verde”

Conform Metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea „școlilor verzi”, aprobată prin Ordinul ministrului Educației nr. 4147/26.09.2022, o școală verde trebuie să îndeplinească cumulativ criterii specifice următoarelor patru componente:

a) infrastructură reabilitată/ renovată/ modernizată sau nouă, conform normativelor în vigoare;

b) integrarea în curriculum-ul și în activitățile extrașcolare ale unității de învățământ a elementelor de educație pentru dezvoltare durabilă/educație ecologică;

c) includerea, în documentele manageriale ale școlii și în practicile asociate, a unor măsuri care să reflecte accentul pus pe aspectul „verde” al școlii, inclusiv din perspectiva digitalizării proceselor și conținuturilor;

d) deschiderea școlii față de comunitate, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate/ colaborări/ cooperări cu actorii relevanți ai comunității, pe zona de protecție a mediului și de dezvoltare sustenabilă.