Filtru căutare: Brasov

Consiliul Judetean Brasov

Adresa

B-dul Eroilor, Nr. 5

header image

Ordin de începere pentru proiectarea tronsoanelor din DJ 104D care vor fi modernizate prin Programul „Anghel Saligny”

...

Săptămâna viitoare dăm startul proiectării lucrărilor de modernizare a tronsoanelor din drumul judeţean DJ 104D, finanţate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

Consiliul Judeţean Braşov a transmis ordinele de începere, cu data de 24 februarie 2025, a realizării proiectelor tehnice pentru Lotul II Făgăraş – Şoarş (în lungime de 10,085 km) şi Lotul III Şoarş – Bărcut – limită de judeţ Sibiu (15,355 km), în baza acordurilor contractuale semnate cu asocierea Diferit AG SRL – Diferit SRL – Viarom Construct SRL – SC Construct CDP SRL, respectiv cu firma SC PORR Construct SRL.

Durata de prestare a tuturor serviciilor de proiectare este de şase luni de la data emiterii ordinelor de începere. Valoarea contractului privind proiectul tehnic şi execuţia modernizării Lotului II este de 36.147.464,81 lei, realizarea documentaţiilor de proiectare având o pondere de aproximativ 4,8%, în timp ce contractul similar pentru Lotul III este în valoare de 69.988.191,90 lei, din care partea de proiectare reprezintă aproximativ 7,5%.

Cele două loturi din DJ 104D Făgăraş – Şoarş – Bărcut – limită de judeţ Sibiu necesită reparaţii capitale şi modernizări ale structurii rutiere, astfel încât circulaţia între municipiul Făgăraş şi satele aparţinătoare comunei Şoarş, până la graniţa de judeţ, să se poată realiza în condiţii optime. Proiectarea lucrărilor va trebui să respecte specificaţiile tehnice cuprinse în Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI).

În ceea ce priveşte structura rutieră, în cadrul expertizei tehnice pentru ambele segmente de drum sunt prezentate trei soluţii, iar cea mai bună variantă din punct de vedere tehnico-economic o constituie soluţia prin care se propune o structură rutieră flexibilă nouă (geotextil, fundaţie din balast cu grosimea de 30 cm, fundaţie din piatră spartă cu grosimea de 20 cm, strat de legătură BAD 20 de 6 cm, strat de uzură beton asfaltic BA 16 de 4 cm), deoarece prezintă costuri mici la întreținere şi refacere, durată mică de execuţie, siguranţă sporită pe timp umed şi zăpadă, zgomot redus în trafic.

Referitor la lucrările de artă, recomandarea expertului pentru podul situat la km 16+400 este de construcţie nouă, în timp ce pentru podurile situate la kilometrii 17+500 şi 25+400 se propune reabilitarea prin lucrări de suprabetonare a plăcii, reparații la suprastructură, consolidarea infrastructurii și amenajarea albiei râului. În cazul ambelor loturi, soluţiile tehnice propuse în Documentaţia Tehnică pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire şi în Proiectul Tehnic vor fi actualizate cu toate standardele, normativele şi reglementările tehnice în vigoare la data elaborării.

După finalizarea proiectelor tehnice, antreprenorii vor avea la dispoziţie 30 de luni în care să execute lucrările de modernizare a celor două segmente din DJ 104D, care vor fi refăcute în totalitate, de la fundaţie până la suprafaţa de circulaţie, cu tot ce înseamnă acostamente, poduri şi podeţe, accese la proprietăţi şi la drumuri laterale, staţii pentru transportul public judeţean şi semnalizări rutiere.

„Modernizarea tronsoanelor din drumul judeţean 104D reprezintă cel mai mare obiectiv investiţional de infrastructură rutieră pe care îl realizăm în zona Făgăraş, în mandatul actual. Am accesat pentru fiecare lot câte 70 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny, urmând să asigurăm din bugetul propriu al judeţului sumele suplimentare, în concordanţă cu indicatorii tehnico-economici şi devizele generale care vor rezulta în urma proiectării. Modernizarea DJ 104D va asigura o variantă alternativă de conexiune cu judeţul Sibiu şi va deschide noi perspective de dezvoltare pentru localităţile situate în dreapta Oltului”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.