Filtru căutare: Mures
REDACȚIA
Adresa
Christian Hagmann, Geodata: Dacă ești primar, analiza datelor te ajută să vezi perspectivele de dezvoltare pentru o comunitate | Podcast | Episodul 16
Vorbim în acest episod despre o problemă complicată a administrației din România: problema cadastrală, generată de lipsa datelor la nivel de UAT, precum și de procesele deficitare de integrare și corelare a datelor.
De ce este aceasta o mare problemă?
Pentru că, din păcate, fiecare localitate și-a întocmit evidențele într-un fel propriu, pe sisteme alese la întâmplare, cu categorii diferite, cu denumiri diferite.
Vorbim despre această complexă problemă cu domnul Christian Hagmann, CEO Geodata Services – o companie de elită ce oferă soluții GIS și aplicații software administrative, companie care face parte din Asociația Română de Smart City.
Pe 15 mai 2007 – în urmă cu 16 ani – la nivelul Uniunii Europene se propunea implementarea unui sistem unitar prin inițiativa INSPIRE – inițiativă care se dorea a fi complet implementată în toate statele Europei până în 2021. Inițiativa europeană INSPIRE mizează pe ideea de integrare și corelare a planurilor locale cu planul de dezvoltare națională și europeană – totul în sistem CLOUD COMPUTING - accesibil oricând și de oriunde, de oricine.
La noi, abia acum începe să se vorbească mai apăsat despre această aliniere la normele europene din acest punct de vedere și suntem în 2023 – la doi ani după termenul în care ar fi trebuit finalizată implementarea.
În acest context, compania Geodata Services vine cu soluții și cu proiecte de succes, validate la nivelul administrațiilor publice din România.
Primul pas care trebuie realizat la nivel de UAT: ANALIZA detaliată, prin care se identifică resursele umane și materiale, precum și nevoile de la nivel administrației locale (nevoile actuale și viitoare).
Apoi trebuie identificată structura de date care trebuie standardizată.
Standardizarea proceselor înseamnă implementare facilă (acum și în viitor).
Apoi urmează identificarea proceselor active la nivel de UAT. La nivel de UAT, este importantă analiza, pentru a identifica structura de date care se potrivește nevoilor localității respective. Datele sunt importante și orice structură de date poate fi convertită și valorificată.
Menținerea unei consistențe este importantă – pentru ca datele să poată deveni operaționale.
Lipsa de date provoacă cheltuieli la nivelul UAT-urilor. Avem nevoie de date ca să ne adaptăm realităților și provocărilor actuale. Dacă ești primar, analiza datelor te ajută să vezi perspectivele de dezvoltare pentru o comunitate. În prezent, provocarea la nivelul UAT-urilor este de a debloca procesele care nu sunt funcționale din cauza datelor insuficiente.
Integrarea și corelarea datelor presupune personal calificat care să poată implementa aceste sisteme care sunt dinamice și trebuie alimentate permanent cu date noi.
Începând cu 1 martie 2023, Geodata va demara Geodata Academy – primul program de formare profesională practică în domeniul GIS.
Geodata Academy este un program inovator care își propune să inițieze funcționarii publici din primării și absolvenții de profil tehnic, printr-o metodă practică, în domeniul GIS, măsurători terestre/topografice, modelare 2D/3D.