Filtru căutare: Mehedinti

PRIMĂRIA DROBETA TURNU SEVERIN

Adresa

Mareşal Averescu, nr. 2

header image

Anunțuri | Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia

...

Dezvoltare durabilă pentru comunități locale <mai verzi> în zona Dunării

• Crearea unui hub energetic comun pentru utilizarea durabilă a resurselor naturale şi a energiei şi dezvoltarea instrumentelor şi tehnicilor comune pentru încurajarea utilizării durabile a resurselor naturale şi a energiei
•  În cooperare cu şcolile gimnaziale din zona proiectului va fi înfiinţat şi dotat un centru de pregătire în Şcoala Tehnică Kladovo. Şcoala va pune la dispoziţia o sala de 30 de spatii de lucru pentru instalarea echipamentelor şi software-ului necesar. De asemenea, în timpul stabilirii procesului va fi dezvoltat un curriculum pentru mai multe tipuri de educaţie, adaptat grupurilor ţintă: şomeri, tineri şi părţi interesate, care au nevoie de educaţie suplimentară sau de precalificare profesională. Centrul de pregătire va fi folosit şi de studenţii Şcolii Tehnice Kladovo şi de alte şcoli profesionale din zonă.

Proiectul sprijină folosirea de surse de energie regenerabilă (RES), reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), protecţia mediului şi ocuparea forţei de muncă şi inovare prin centre energetice şi cooperarea transfrontalieră. Obiectivul general: stimularea unui mediu care să permită dezvoltarea comunităţii, precum şi abilitarea sectorului public, de afaceri şi a sectorului civil pentru a fi actori efectivi şi responsabili în dezvoltarea energiei durabile, folosind raţional resursele naturale şi reducerea schimbărilor climatice, bazate pe parteneriat şi implementare a 
principiilor UE.

So1: Îmbunătăţit prin utilizarea RES şi GHG cu emisii reduse, prin cadrul strategic, instalarea sistemelor solare şi modernizarea sistemului de iluminat public în municipalităţile Dobreta-Turnu Severin şi Kladovo.
Rezultate: manual publicat despre măsuri de eficienţă energetică în IMM-uri; Reţeaua de Kladovo cu Pactul primarilor pentru climă şi energie; Planul de acţiune privind energia durabilă aprobat al Kladovo; Paşapoarte energetice pregătite pentru 15 clădiri din ambele municipalităţi; Sisteme solare instalate în 8 clădiri publice; Reducerea emisiilor de GES cu 30% anual prin sistemul de iluminat public din Kladovo; Studiu de fezabilitate pregătit şi documentaţie tehnică pentru prelucrarea biomasei din lemn colectate în halda HP Djerdap I şi folosirea de pompe de căldură în 5 instituţii publice din ambele municipalităţi; Program de formare implementat pentru 40 de şomeri.

So2: Mecanism instituit pentru consolidarea capacităţilor şi acţiuni comune ale sectoarelor publice, de afaceri şi civile din Dobreta - Turnu Severin şi Kladovo în folosirea de EE si RES şi reducerea emisiilor GES.

Rezultate: Atelier de implementare de 2 zile pentru RES pentru 40 de participanţi; Înfiinţarea unei reţele transfrontaliere de 15 părţi interesate de inovarea în sectorul energetic; Va fi pregatit Studiu despre potenţialul RES al regiunii; Înfiinţarea unui hub energetic; 600 de elevi, studenţi şi reprezentanţi ai sectorului public îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele despre utilizarea RES, schimbările climatice şi reducerea emisiilor de GES prin zilele informaţionale, seminarii de două zile şi tabăra ecologică de 5 zile; Împădurirea satului Tekija ca metoda de prevenire a dezastrelor naturale; Vor fi publicate afişe, pliante, spoturi DVD, TV şi radio despre proiect şi dezvoltarea durabilă.
Principii de abordare a proiectului: dedicarea nevoilor grupurilor ţintă şi participarea acestora; Îmbunătăţirea capacităţilor de utilizare a SRE şi creşterea EE; O abordare strategică în planificarea utilizării RES şi îmbunătăţirea EE; Crearea de reţele transfrontaliere şi dezvoltarea procedurilor pentru acţiuni comune în domeniul dezvoltării durabile; Partajarea unor exemple de bune practici; Încurajarea inovării şi dezvoltării antreprenoriatului în sectorul energetic prin centrul energetic.

Dezvoltarea de noi soluţii: hub-ul energetic ca platformă pentru sprijinirea educaţiei şi inovării; Stabilirea sinergiei pentru dezvoltare şi inovare în sectorul energetic prin intermediul reţelelor; Crearea unei reţele intre Kladovo si Conventia Primarilor şi pregătirea SEAP, ca soluţie pentru reducerea consumului de energie şi a emisiilor de GHG; Creşterea potenţialului regiunii de a utiliza energie din biomasă din lemn.

Descrierea activităţilor

• Organizarea unui atelier de două zile pentru dezvoltarea instrumentelor şi tehnicilor comune pentru încurajarea utilizării durabile a resurselor naturale în Kladovo şi Dobreta-Turnu Severin
• Construirea unei reţele transfrontaliere de informaţii şi comunicaţii, identificarea şi transferul inovaţiilor locale în utilizarea energiei regenerabile
• Acţiunea va sprijini crearea unei reţele de informare şi comunicare în sectorul mediului şi în sectorul energetic.
• Semnarea Convenţiei Primărilor şi pregătirea planurilor de acţiune pentru energie durabilă pentru Kladovo.
• Convenţia Primărilor pentru climă şi energie reuneşte mii de autorităţi locale şi regionale angajate în mod voluntar în implementarea obiectivelor UE privind climatul şi energia pe teritoriul lor.
• Îmbunătăţirea condiţiilor pentru dezvoltarea energiei durabile.
• Potenţialul dezvoltării durabile a energiei în zona transfrontalieră este imens, dar pentru o dezvoltare puternică este necesar să se pregătească studii şi analize relevante.
• Măsuri de implementare a utilizării durabile a energiei.
• Cu obiectivul de a contribui la reducerea emisiilor de CO2 şi de a sprijini utilizarea noilor tehnologii în sectorul energiei durabile, proiectul va sprijini implementarea a două măsuri. O măsură este prin eficienţa energetică şi alta prin consumul de energie regenerabilă