
Modelul Sinaia sau ce înseamnă administrație locală cu mentalitate antreprenorială.
Sinaia are un plan pentru a rămâne în top: nu se mulțumește doar să dețină cel mai important domeniu schiabil al României. Aflat la al cincilea mandat, Vlad Oprea, primarul din Sinaia explică pentru Ghidul Primăriilor strategia prin care orașul-stațiune își consolidează statutul de lider între stațiunile montane din România.
Interviu cu Vlad Oprea, primarul Orașului Sinaia
Sinaia are, indiscutabil, cel mai important domeniu schiabil al României, unde, în premieră națională, instalațiile de transport pe cablu sunt în proprietatea orașului. Să vorbim despre acest patrimoniu și despre faptul că acum, după mulți ani, ați reușit să dezvoltați o destinație care permite interconectarea tuturor acestor instalații și permite o exploatare mult mai bună.
Acum 10 ani nu doream neapărat să investim în infrastructura montană, pentru că aveam alte investiții prioritare pentru comunitate. Cei care au cumpărat în anii 90 vechile instalații nu au făcut investiții în domeniul schiabil. A trebuit să intervenim, am început cu o telegondolă, am construit-o pe a doua, am construit un telescaun și mai multe instalații. Am reușit anul acesta să cumpărăm și cele 2 telecabine, un telescaun și un teleschi. În momentul de față avem 11 instalații de transport pe cablu și avem cel mai mare domeniu schiabil cu altitudine din România, cu 30 de km de pârtii. Este un domeniu schiabil care permite accesul integrat, cu o singură cartelă. Mai mult decât atât, turiștii au posibilitatea să-și achiziționeze online tichetele de acces, după care le procură fizic de la tichet-boxuri, care sunt situate la toate porțile. În plus, parcarea se poate plăti cu tichetul de la telegondolă sau de la telecabină.
Investițiile în domeniul schiabil din Sinaia au pornit aproape de la zero. În ultimii 10 ani s-au investit peste 40 de milioane de euro în domeniul schiabil, bani proveniți din diverse surse de finanțare - din bugetul local, din fonduri europene, din proiecte finanțate de Guvernul României - și iată că am ajuns în momentul de față să avem un domeniu extrem de atractiv.
Puneți accent pe activitățile sportive adresate copiilor, de la șah până la schi și Sinaia reapare pe Tabelul Cupei Mondiale de Schi, deci ceva se schimbă și schimbarea aceasta aduce prestigiu și performanță. Cum încurajați în continuare aceste activități și competiții sportive?
În 2004, când am venit prima dată la primărie, am reînființat Clubul Carpați Sinaia unde, în momentul de față avem 220 de copii și avem performanță la schi-alpin, snowboard, tenis de câmp, karate, automobilism, fotbal pentru copii. La începutul lunii martie 2023 a avut loc prima competiție internațională de schi alpin, eveniment organizat de Primăria Sinaia și Clubul Sportiv Carpați Sinaia, în parteneriat cu Federația Română de Schi-Biatlon.
Pe de altă parte, pentru încurajarea sportului și a mișcării în aer liber, am introdus, încă de acum 10 ani, gratuitatea la telegondolă pentru toți sinăienii.
Cea mai aglomerată șosea din România, DN1 - taie în două Sinaia, acest oraș pitoresc. Ce puteți face pentru a descongestiona traficul, în acest context, în care problema nu poate fi rezolvată la nivel local?
Acum 4 ani ne-am constituit într-o asociație, Valea Prahovei în Acțiune, din care fac parte toate primăriile din zonă (Comarnic, Sinaia, Bușteni, Azuga, Predeal, Bran, Râșnov și CJ Brașov), pentru a facilita construcția autostrăzii și pentru a oferi ajutor local Ministerului Transporturilor și Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri. Din păcate, pașii care s-au făcut până acum sunt foarte mici, cu toate că, în ceea ce ne privește pe noi, am pus totul la dispoziție: terenurile pentru expropriere, am dat toate avizele, toate extrasele din planurile de urbanism etc. Din păcate, va mai dura încă mult timp până se va construi această autostradă. Pe de altă parte, s-au demarat alte proiecte alternative, care vor ușura traficul pe Valea Prahovei: pasarele de intrare și ieșire din Sinaia, care vor fi scoase la licitație în perioada următoare. Sinaia este singurul oraș de pe Valea Prahovei care are variantă construită de pe vremea Regelui Carol I, care ocolește zona de centru, dar ne ajută decât parțial. S-a discutat cu C.J. Prahova și se vor scoate la licitație două centuri ocolitoare, una la Comarnic și una la Bușteni. În plus, se refac și pasarelele pietonale din Sinaia, Bușteni, Comarnic, Predeal, care, în momentul de față nu sunt funcționale. Prin modernizarea acestora, traficul se va îmbunătăți.
În Romania, în ultimii 33 de ani nu știm dacă s-au construit 4 spitale. Unul dintre ele se construiește acum în Sinaia, și, dacă toate merg bine, se finalizează în 2023?
Pentru mine, alături de educație, sport, cultură, sănătatea reprezintă un domeniu extrem de important. În anii trecuți am investit în spitalul vechi din Sinaia, construit pe vremea lui Ferdinand I, o clădire spectaculoasă, dar care nu mai corespunde din multe puncte de vedere. Așadar, am început acum câțva ani construirea unui spital de la zero, care în momentul de față este aproape la finisaj. Este primul Spital Clinic de Urgentă din zona montană construit în România, un spital cu 120 de paturi, cu mai multe discipline și o pistă de elicopter. Avem singurul centru complet de imagistică din județ aflat în proprietatea noastră. Toată aparatura din noul spital este complet nouă și am investit enorm de mult în ultimii ani în acest proiect, cu multiple surse de finanțare – de la Ministerul Sănătății, Banca Mondială, Compania Națională de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Fonduri Europene, buget local, iar în prezent, 65% din aparatură a sosit. Va fi poate printre primele spitale din România care are un sistem de desfumare și evacuare a fumului și a gazelor fierbinți, în caz de incendiu. Proiectul noului spital a fost pentru mine cel mai greu proiect pe care l-am realizat vreodată. A fost extrem de complicat, deoarece legislația s-a schimbat de la o zi la alta și a trebuit să ținem pasul cu aceste modificări.
Am trecut în revistă activități pentru copii, turiști, activități sociale, planuri de dezvoltare. Am văzut o preocupare pentru cei de vârsta a III-a. Să vorbim și despre această grijă pe care o aveți față de cei care sunt în această categorie de vârstă.
Pentru a duce la bun sfârșit toate proiectele, ai nevoie de o echipă. Încă de la începutul mandatului meu am investit foarte mult în oameni, în echipa cu care se lucrează pe termen lung. Pentru seniori avem o echipă foarte bună la Centrul Cultural Carmen Silva pe care l-am creat în anul 2010. Pentru seniori, care reprezintă cca 50% din populația orașului avem un alt proiect care este în derulare, finanțat prin fonduri europene: am cumpărat o clădire de patrimoniu, prin licitație publică. Proiectul se cheamă Centrul S pentru seniori și va fi extins cu o sală de spectacole, cabinete medicale etc. Programele pentru seniori sunt multiple, de la excursii, vacanțe, concursuri de dans, lecții de engleză, kinetoterapie. Am rămas plăcut surprins când am văzut câți seniori sunt pasionați să participe la aceste cursuri.
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/3A80mfq
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ