
Interviu cu Puiu Constantin, primarul comunei Șipote, județul Iași
Șipote, o localitate frumoasă, cu oameni harnici, frumoși la chip și buni la suflet. Mi-am propus ca în acest mandat de patru ani pentru care locuitorii din Șipote mi-au încredințat responsabilitatea administrării comunității, să contribui la revigorarea acesteia, stoparea exodului tinerilor către aglomerările urbane, crearea unui habitat propice dezvoltării multilaterale, promovarea tradițiilor, deschiderea de magistrale pentru apropierea dintre rural și urban.
Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?
Printre prioritățile acestui mandat aș enumera asfaltarea a cel puțin 10 km de drumuri comunale și sătești, extinderea rețelei de canalizare, extinderea rețelei de iluminat public și casnic, îmbunătățirea condițiilor prin desfășurarea procesului didactic, inclusiv prin reabilitarea școlilor din satele Șipote și Halceni, realizarea de parcuri de joacă pentru copii, reabilitarea dispensarului uman precum și monitorizarea și siguranța spațiului public prin camera de supraveghere video.
Ce proiecte au fost demarate în perioada 2021 - 2022 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?
În perioada 2021-2022 au fost finalizate și recepționate o serie de proiecte prin accesarea de fonduri europene, respectiv
- Modernizare sediu primărie în comuna Șipote, județul Iași
- Modernizarea sistemului de iluminat public prin creșterea eficienței energetice a corpurilor de iluminat și prin gestionarea inteligentă a energiei electrice în infrastrucura de iluminat public din comuna Șipote, județul Iași
- Achiziție de tablete școlare și alte echipamente necesare desfășurării activității didactice on-line în comuna Șipote ,județul Iași
- Extindere iluminat public și casnic în comuna Șipote, județul Iași, urmând ca până la finalul anului 2022 să fie demarat proiectul de investiție
- Sistematizare verticală Sediu Primărie și modernizare strada acces Alexandru Lăpușneanu în comuna Șipote, județul Iași, finanțat din fonduri proprii.
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
Bugetul alocat localității noastre prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny va fi utilizat în totalitate pentru modernizare și asfaltare drumuri sătești în comuna Șipote.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?
În cadrul PNRR au fost depuse un număr de 4 proiecte, pentru care sperăm să obținem finanțare, respectiv
- Reabilitarea moderată a Școlii Gimnaziale din Localitatea Șipote, județul Iași
- Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Dispensar în localitatea Șipote
- Achiziția unui sistem de monitorizare și siguranță a spațiului public în Comuna Șipote, județul Iași
- Extindere rețea de canalizare în comuna Șipote etapa 3, investiții importante pentru sănătatea și siguranța locuitorilor din localitatea noastră
Care este planul de achiziții pentru perioada următoare la nivelul primăriei?
Printre cele mai importante achiziții pe care intenționăm să le realizam în perioada următoare meționam:
- 1 utilaj pentru distribuirea de nisip și sare (sărăriță)- necesară pentru dezăpezire
- o cositoare-tocătoare de resturi vegetale
- servicii de cadastru și întăbulare privind imobilele inventariate în Domeniul Public și privat al UAT
- un autoturism Dacia Duster
- lucrări de înregisrare sistematică a sectoarelor cadastrale la nivelul UAT, precum și alte achiziții necesare pentru buna funcționare a localității
Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?
Potențialul economic la Comunei Șipote este susținut în primul rând de activitatea agricolă reprezentată de cultura plantelor și creşterea animalelor, având la baza în primul rând calitatea ridicată a terenurilor, din punctul de vedere al tipului predominant și al fertilităţii ridicate.
Încă din anul 1995 în comuna Șipote funcționează o fabrică de prelucrare a laptelui – SC TRANS GIGEL SRL, cu o capacitate de prelucrare de peste 10 tone lapte zilnic și o fermă de aproximativ 100 bovine de lapte.
Produsele obținute din agricultură sunt comercializate de către producătorii locali imediat după recoltare, neexistând la nivelul localității unități de prelucrare a acestora, brutării, fabrici de producere a uleiului, etc.
Printre factorii cei mai atractivi din localitate pentru atragerea investitorilor străini enumeram forța de muncă ieftină, infrastructura, utilităţi edilitar gospodăreşti (apă, canalizare), acces la drum european şi judeţean.
Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?
Comuna Șipote promovează un model de colaborare între mediul de afaceri și administrația locală bazat pe seriozitate, corectitudine și sprijin pentru dezvoltarea viitoarelor afaceri. Comuna Șipote vine în sprijinul investitorilor prin punerea la dispoziție de terenuri arabile, izlazuri, iazuri și alte imobile, precum și prin infrastructură.
Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?
Localitatea noastră nu se enumară printre localitățile cu potențial turistic ridicat, turismul fiind practic inexistent. Promovăm obiectivele turistice din localitatea noastră prin apariția istoricului localității în diferite publicații, cât și prin intermediul mass-media.
Printre frumusețile locului amintim :
- Biserica din satul Șipote zidită în anul 1507 de către hatmanul Luca Arbore
- Muzeul satului, gpzduit în incinta Căminului Cultural din localitatea Șipote
- Monument închinat eroilor sovietici care au căzut în cel de-al doilea război mondial și înhumați în cimitirul amenajat din Comuna Șipote, cu număr de 50 însemne de căpătâi, remodernizat ăn anul 2011.
Vă asteptam cu drag la Sipote!!!!