"Dezvoltarea Durabilă este dezvoltarea care asigură necesitățile prezente fără a compromite posibilitățile generațiilor viitoare de a-și satisface propriile necesitați.”
Obiectivul general al strategiei comunei Topolovățu Mare îl reprezintă dezvoltarea echilibrată și armonioasă a localității prin crearea și prin susținerea unui mediu economico- social competitiv, stabil, sănătos și diversificat, care să asigure creșterea economică continuă și calitatea vieții cetățenilor comunei. Valorificarea acestor noi oportunităţi cere însă alocarea unor resurse semnificative din partea actorilor locali, atât la nivelul capacității administrative necesare pentru accesarea, implementarea şi monitorizarea adecvată a acestor fonduri, cât şi de ordin financiar, de furnizare a co-finanțării obligatorii

Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?

SALĂ DE SPORT –TOPOLOVAȚU MARE-CNI
Pod peste râul Bega-PNDL II
Reabilitare cămine în localitățile TOPOLOVAȚU MARE, IOSIFALĂU, SUSTRA-AFIR
Canalizare și a stației de epurare- PNDL I

Ce proiecte au fost demarate în perioada 2021 - 2022 sau au fost implementate întotalitate până în prezent?

,,PUZ TINERI CĂSĂTORIȚI’’
„Reabilitare clădire Școala Primară Ictar - Budinți ” – proiect finanțat prin PNDL 2

Asfaltare drum DC77 Cralovat- PNDL 2

Construire Capelă Topolovățu Mare – proiect finanțat din bugetul local

Achiziționare TABLETE ȘCOLARE pentru dotarea școlilor de pe raza comunei  Topolovațu Mare- POCU

„Proiect modernizarea infrastructurii rutiere în localitățile TOPOLOVĂȚU MARE ȘI SUSTRA AFIR

Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național deInvestiții Anghel Saligny?

"Înfiițare sistem de distribuție gaze naturale, presiune redusă în satele: Topolovățu Mare, Șuștra, Iosifalau,Ictar Budinți,Topolovațu Mic, Comuna Topolovățu Mare, județul Timiș"‘
”Asfaltare și modernizări străzi în comuna Topolovățu Mare”‘
”Extindere și modernizare rețea de alimentare cu apă potabilă în localitatea: Topolovățu Mare, Iosifalau, Ictar Budinti, Sustra județul Timiș”

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRRcare sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investițiilocale plănuiți să finanțați prin PNRR?

Eficientizare energetică Primărie
Piste biciclete
Reactualizare PUG
PUZ INDUSTRIAL
Canalizare în localitatile Iosifalau, Ictar Budinți, Sustra
CENTRU DE URGENȚĂ 112
CENTRU MEDICAL

Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat

Localitatea Topolovățu Mare este o așezare românească veche, așa cum sunt cele mai multe din Banat , situată în partea central-estică a județului Timiș, într-o regiune de șes, în apropierea canalului Bega, acolo unde se termină zona deluroasă a Lipovei și începe Câmpia de Vest, pe șoseaua națională Timișoara-Lugoj. Comuna Topolovățu Mare se află, la o distanță de 34 km de municipiul Timișoara și 26 km de Lugoj, pe șoseaua națională DN6 ; se învecinează la nord cu comuna Brestovăț, la est cu comuna Ghizela și Belinț, la sud cu comuna Racovița, iar la vest cu comuna Recaș.
Descarcarea de pe autostrada A1 și legatura cu orașele Buziaș și Lipova reprezintă un punct forte

Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?

Primăria pune la dispoziție teren pentru construcția fabricilor în viitorul parc industrial.
Eliberarea certificatului de urbanism și autorizației de construcție în aceeași zi dacă documentația este completă

Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți sădezvoltați turismul local/zonal?

Unități de cazare – ofertă de cazare în zonă este extrem de redusă. În ofertele siteurilor turistice se regăsește o singură unitate de cazare, Pensiunea Cusali.
Pensiunea dispune de cazare, restaurant, pizzerie și piscină în aer liber, fiind- astfel - un pol al relaxării nu numai pentru turiști, ci și pentru localnici.

Balta Șuștra se află la 30 km de Timișoara, situată la jumatatea drumului dintre localitățile Șuștra și Petrovaselo. Suparfața luciului de apă este de aproximativ 6,4 ha. Balta are o formă dreptunghiulară, cu lungimea de aproximativ 435 m și lățimea de 147 m. Adâncimea bălții variază între 1,5 și de 2,6 m. Balta este populată cu crap, cteno, somn, șalău și caras. Accesul la baltă se face ușor datorită drumului pietruit. La intrare pescarii beneficiează de o parcare pietruită. Pe maluri sunt amenajate pontoane cât și locuri de luat masa cu umbră, spații de depozitat gunoiul. De asemenea, pescarilor lise pune la dispozitie 89 un stand cu nade și momeli și un mic bar. Zona oferă posibilitatea conectăriila Router-ul Wireless al locație. Pescuitul sportiv se bucură de un mare interes în zonă; pasionații au la dispoziție, pe lângă malurile Begăi, și zone special amenajate de investitori privați.

Carpodromul Topolovăț este situat în extravilanul comunei Topolovățu Mare, lângă șoseauaTimișoara – Lugoj, la 35 km de Timișoara. Suprafața luciului de apă este de 20 ha, fundul este argilos,nămolul este aproape absent, adâncimea apei variază între 2.20 m și 0.40 m. Accesul pe baltă se facepe un drum betonat, pescuitul se face într-un cadru natural, nu există amenajări suplimentare. Peștele existent este crap în varietățile românesc, oglinda și amur, cu greutăți cuprinse între 1 kg și 15,600 kg, predominant fiind cel cu greutate între 2 kg și 8 kg. Regimul de pescuit este catch&release, adică peștele prins se eliberează imediat fără nici o excepție.

Alte aspecte relevante pentru activitatea dumneavoastră pe care doriți să le adăugațiacestui interviu, pe lângă răspunsurile la întrebările de mai sus.

Activitatea de bază în zonă este agricultura. În anul 2017, pe raza comunei Topolovățu Mare, a inceput reabilitarea uneia dintre cele mai importante baze de cereale din Timiș. Consolidarea, renovarea și reabilitarea silozului Topolovățu Mare au fost realizate de noul proprietar, grupul Cerealcom Dolj, acesta crescându-și astfel capacitatea de colectare și stocare cu 57,000 tone; investiția este una uriașă și binevenită pentru întreaga comunitate, generând locuri de muncă. Siloz Cerealcom Dolj – punct lucru Topolovațu Mare

Pe raza comunei Topolovățu Mare îşi desfăşoară activitatea mai multe societăţi comerciale cu răspundere limitată ce au ca obiect principal de activitate producția, comerţul sau prestarea deservicii. 67 1.13.2. Topul domeniilor de activitate din Topolovățu Mare, după numărul de angajați ,având ca sursă www.topfirme.com/judet/timis/localitate/topolovatu%20mare/,  se prezintă astfel:
1.Lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat -31 angajați (22,79% din totalul de angajati din Topolovatu Mare ) sunt angrenați în activitatea a 2 agenti economici (1,03% din totalulagentilor economici din Topolovatu Mare)
2. Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase - 8 agenți economici ( 4,12% din totalul agenților economici din Topolovățu Mare) își desfășoară activitatea cu un număr de 24 angajati ( 17,65% din totalul de angajati din comună )
3. Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale - agenți economici ( 3,09% din totalul agenților economici ) cu un total de 13 angajați ( 9,56% din totalul de angajați )
4. Fabricarea ehipamentelor de ventilație și frigorifice, exclusiv a echipamentelor de uz casnic – un agent economic ( 0,52% din totalul agenților economici ) cu un număr de 12 angajați ( 8,82% din totalul de angajați )
5. Comerț cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun – 2 agenți economici ( 1,03% din totalul agenților economici ) cu11 angajași ( 8,09% din totalul de angajati )
6. Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun - 5 agenți economici ( 2,58% dintotalul agentilor economici ), cu 10 angajati ( 7,35% din totalul de angajati )
7 . Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun - 10 angajați
8. Comerț cu amînuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate - 5 angajați
9. Transporturi rutiere de mărfuri - 4 angajați
10. Activități veterinare - 4 angajați
11. Altea ctivități poștale și de curier - 3 angajați
12. Activități de telecomunicații prin rețele fără cablu(exclusiv prin satelit) - 3 angajați
13. Restaurante - 2 angajați
14. Cultivarea altor plante nepermanente - 2 angajați
15. Activități juridice - 2 angajați
16. Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă - 1 angajat 68
17. Alte activități de servicii suport pentru intreprinderi n.c.a. - 1angajat
18. Lucrări de pardosire și placare a pereților - 1 angajati
19. Întreținerea și repararea autovehiculelor - 1 angajati
20. Intermedieri în comerțul cu combustibili, minereuri, metale și produse chimice pentru industrie - 1 angajati
21. Comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat - 1 angajati,
Parchet
Pardoseli lemn
Podele din lemn150 angajati (DPH PARQUET SRL).
Analizând datele expuse mai sus, observăm cu ușurință diversitatea domeniilor de activitate în care sunt angajați locuitorii comunei Topolovățu Mare, rezultatul fiind un nivel scăzut al șomerilor în rândul populației active