
Interviu cu Mocan Emil Florin, primarul comunei Chețani, județul Mureș
Care credeți că sunt principalii factori care au contribuit la realegerea dumneavoastră ca primar?
Consider că principalul factor a fost faptul că oamenii au simțit practicarea din partea primăriei a unui nou tip de administrație publică, bazată pe curaj, onestitate, responsabilitate și transparență în cheltuirea banului public, deschiderea față de problemele reale ale comunității. Nu în ultimul rând sinceritatea pe care am manifestat-o în relația cu cetățenii. Am mers pe principiul ”când se poate, se poate, când nu, nu”, iar oamenii au înțeles asta.
Care considerați că a fost cea mai importantă realizare a dumneavoastră ca primar în mandatul anterior?
Dacă facem o analiză la data preluării mandatului, în 2016, când în comuna noastră nu era nici măcar începută vreo investiție publică majoră, iar la finalul lui 2020 aveam investiții implementate sau în curs de implementare de peste 4 milioane de euro, putem afirma cu tărie că am pornit pe drumul cel bun.
În primul rând sunt mulțumit că am realizat o parte din problematica majoră cu care se confruntă multe comunități locale mici, alimentarea cu apă (suntem singura comună care avem infrastructura de apă integral realizată), canalizarea și îmbunătățirea infrastructurii rutiere (am asfaltat 18 străzi, satul Chețani integral).
Am avut investiții în domeniul creșterii calității vieții prin investiții cu caracter social, din domeniul sănătății (Centru local medical nou, dotat și echipat la standarde actuale), educației și cultural-sociale, dar și sportive.
Am demarat proiecte din domeniul serviciilor publice: iluminat public, parcuri de joacă și de petrecere a timpului liber, îmbunătățirea capacității administrative a aparatului de lucru al primarului, debirocratizare și digitalizare.
Am accesat atât fonduri guvernamentale, prin toate programele aplicabile, cât și fonduri europene dedicate comunităților rurale.
Ce proiecte v-ați propus pentru următorii patru ani de mandat?
În primul rând continuarea proiectelor care sunt în curs de implementare, dar și accesarea de proiecte noi: introducerea canalizării în localitățile componente Grindeni și Hădăreni, asfaltarea străzilor localităților componente Hădăreni și Grindeni, reconstruirea, echiparea și dotarea unei Școli gimnaziale noi, cu 8 săli de clasă și 2 laboratoare, eficientizarea totală a sistemului de iluminat public (571 buc. Lămpi cu led), construirea unui dispensar uman nou, a unei zone de sport și agrement, pentru petrecerea timpului liber, modernizarea grădinițelor, înființarea unui Centru social multifuncțional pentru care avem deja finanțare de 1 milion de euro, prin POCU, înființarea și dezvoltarea unei infrastructuri de transport public de persoane, realizarea infrastructurii necesare și atribuirea de terenuri pentru construirea ”primei case” pentru tinerii de până la 35 de ani, colaborări cu organizații neguvernamentale pentru dezvoltarea serviciilor sociale, și multe altele.
Care credeți că vor fi principalele provocari / obstacole în calea realizării acestora?
Așa cum am mai spus-o de nenumărate ori, primarii sunt cei care cunosc cel mai bine problemele cu care se confruntă autoritățile locale în accesarea și implementarea fondurilor de dezvoltare, în special cele nerambursabile europene. De multe ori vocea noastră nu se face auzită la cei care trebuie să modifice legislația în vigoare, a achizițiilor publice, a ghidurilor de accesare a fondurilor, a instrucțiunilor de implementare a acestor proiecte. Asociația Comunelor din România a transmis nenumărate propuneri factorilor decidenți, însă fără efect. Birocratizarea excesivă, digitalizarea făcută doar de formă, fără o strategie națională de unificare a bazelor de date, este fără efect pozitiv. Reforma în domeniul administrativ se lasă mult așteptată. Guvernanții trebuie să fie mult mai atenți și dedicați acestor lucruri.
Ce surse de finanțare plănuiti să accesați pentru proiectele pe care le aveți în plan?
Din nefericire sunt total întârziați și aici. În luna septembrie 2021 România nu are celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență aprobat de Comisia Europeană, fiind respins deja de 3 ori, nu avem semnat acordul pentru finanțarea pe programul general 2021-2027. Totuși, am decis să ne pregătim cu proiecte, cel puțin la nivel tehnic, studii de fezabilitate, tocmai pentru a le putea depune în momentul în care se vor deschide aceste linii de finanțare.
Comuna Chețani are pregătite proiecte, în toate domeniile ce țin de administrația publică, de peste 6 milioane de euro.
Cum vă propuneți să atrageți noi investiții în comunitate?
Comuna Chețani se ală într-un punct strategic, din punct de vedere geografic și economic. Suntem la 5 km de orașul Luduș, având marele privilegiu de a avea pe teritoriul nostru administrativ, accesul și coborârea de pe Autostrada Transilvania. Aceste aspecte ne-au făcut să gândim o strategie de dezvoltare economică, prin facilitarea investițiilor private, realizarea în perspectivă a unui Parc Industrial, realizarea de parteneriate de tip public-privat, pentru dezvoltarea de activități economice, în primul rând din domeniul agricol, dar și industrial și din domeniul energiei. Repet, comuna noastră are un potențial major în acest sens, pe care o să-l fructificăm la maxim în următorii ani.
Care sunt principalele învățăminte din mandatul trecut cu care începeți acest nou mandat?
Cred că pentru un primar cea mai bună învățătură și virtute pe care o poate practica este ”sinceritatea”.
Cetățeanul te amendează imediat în momentul în care te simte prefăcut în minciună. Aceasta are picioare scurte, știm cu toții. Iar alături de sinceritate este ”curajul”. De la ei, de la oameni, am dobândit acest curaj de a merge mai departe, indiferent de împrejurări.
Mandatul unui primar nu este ușor, asta dacă vrei să și faci treabă. Dacă nu ai acest curaj, dat prin susținerea oamenilor, abandonezi.
Eu am candidat în 2020 și am devenit primar independent, cu cea mai mare și frumoasă echipă în spate, locuitorii Comunei Chețani.