
Interviu cu Mărgineanu Nicuşor Lucian, viceprimar cu atribuții de primar al orașului Turceni, județul Gorj
Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?
Intenționez ca alături de echipa mea să duc la bun sfârșit proiectele la care am lucrat de-a lungul anilor. Obiectivul meu este ca orașul nostru să devină mai prosper decât în prezent, cu o infrastructură modernă și căt mai multe facilități pentru locuitori. Unul din cele mai importante proiecte care se va finaliza în anul 2024 este „Reabilitare energetică a Spitalului Orășenesc Turceni, județul Gorj” dar și “Amenajare peisagistică și împrejmuire la curtea exterioară a Spitalului Orășenesc Turceni.”
Ce proiecte au fost demarate în perioada 2021 - 2022 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?
Orașul Turceni este într-o continua dezvoltare, drept urmare suntem conștienți de faptul că absorția fondurilor este și va fi primordială. În anul 2021 s-au început lucrările la proiectul “ Îmbunătățirea calității vieții populației Orașului Turceni, Județul Gorj, prin Modernizare și dotare Școală Gimnazială cu clasele I-VIII Strâmba-Jiu, și realizare teren de sport. Sunt lucrări în derulare și la proiectul “Înființare și dotare centru de zi pentru copii în Orașul Turceni, județul Gorj.”
În luna septembrie a anului 2022 a fost semnat contractual de lucrări pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj – Extindere rețea de canalizare în zona centrală a orașului și satele Gârbovu, Valea-Viei și Strâmba-Jiu.
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
Proiectul “Modernizare străzi în Orașul Turceni, județul Gorj”modernizarea a 19,27 de km de drum care vor fi reabilitați cu ajutorul finațării în valoare de 21.770.000 lei.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?
- 6,5 milioane de euro au fost alocați proiectului “Renovare energetică a blocurilor de locuințe din orașul Turceni, județul Gorj – zona noua”
- 12 blocuri vor avea o nouă înfățișare iar locatarii din imobilele respective vor beneficia de un comfort termic ridicat dar și de o reducere semnificatia a cheltuielilor cu energia termică.
- „Renovare energetică a Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Orășenesc Turceni”
- 13 stații de încărcare pentru vechiculele electrice a fost selectat pentru finanțare
Care este planul de achiziții pentru perioada următoare la nivelul primăriei?
În luna decembrie se va face achiziția privind dotările pentru obiectivul de investiții “Îmbunătățirea calității vieții populației Orașului Turceni, Județul Gorj prin modernizare și dotare Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Strâmba-Jiu și realizare teren de sport.”
Dotările în valoare de 196.058,76 lei vor cuprinde mobilier școlar, dulapuri, scaune dar și echipamente și acesorii pentru computer.
Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?
Din perspectivă personală consider că unul din cele mai importante avantaje pe care le deține orașul Turceni este producerea energiei electrice în termocentrala Complexului Energetic Oltenia, prin sucursala Turceni. Numărul de salariați din cadrul SE este de 1322, iar prin contractele de parteneriat încheiate cu unitățile de învățământ, CEO sprijină calificarea profesională a tinerilor. De asemenea, poziția geografică a orașului Turceni constituie un alt avantaj care facilitează o bună conectivitate cu economii urbane din regiunea Sud-Vest Oltenia, cu orașele reședință de județ din regiune. De-a lungul anilor, urbea Turceni și-a consolidat poziția de pol urban cu inflență locală pentru faptul că dservește zonele rurale înconjurătoare prin accesibilitate la sistemele de transport, furnizează servicii de învățământ secundar și liceal, dar și servicii medicale specializate prin intermediul Spitalului Orășenesc Turceni.
Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?
Întotdeauna în planurile noastre s-a regăsit și mediul de afaceri. Din urma unui studiu recent a reieșit că sectorul economic de bază al UAT Turceni este de comerțul. Prin proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere ne dorim șă sprijinim și pe viitor toți operatorii economici care își desfășoară activitatea pe raza localității noastre. Odată cu dezvoltarea mediului de afaceri local ne-am gândit la amenjarea unui spațiu de birouri dedicate inițiativelor de tip start-up cât și a industriei creative.
Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?
Prezența pe teritoriul U.A.T Turceni a mai multor obiective turistice importante oferă posibilitatea promovării și susținerii turismului, în mai multe domenii, cum ar fi: turismul religios/ecumenic, turismul cultural dar și turismul de vânătoare.
Alte aspecte relevante pentru activitatea dumneavoastră pe care doriți să le adăugați acestui interviu, pe lângă răspunsurile la întrebările de mai sus.
Administrația publică locală este într-o continuă dezvoltare tocmai de aceea avem o listă mare de proiecte, atât în desfășurare cât și noi, care vizează sectorul educational, social, medical dar și cel responsabil cu siguranța și sănătatea.
Consider ca doar cu ajutorul exprimării deschise și cu o corelație comună în ceea ce privesc inițiativele locale ne putem dezvolta și ajunge acolo unde ne dorim.