
Interviu cu Porumb Sebastian Nicolae, primarul comunei Augustin, județul Brașov
Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?
- Înființare rețea de canalizare și construcție stație de epurare;
- Mobilitate urbană verde, sisteme de management local;
- Extinderea rețea de apă potabilă;
- Proiectare și construire casă mortuară;
- Modernizarea tuturor strazilor comunale.
Ce proiecte au fost demarate în perioada 2022 - 2023 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?
- Lucrări de extindere prin mansardare și reabilitare cămin cultural;
- Dotarea căminului cultural;
- Construire teren sintetic de sport;
- Achiziționare și modernizare parc;
- Finalizarea modernizării și dotării noului corp al Școlii Generale Augustin;
- Extindere rețea electrică.
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
-Extindere rețea de apă potabilă în comuna Augustin;
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?
- Sisteme inteligente de mobilitate urbană verde;
Care este planul de achiziții pentru perioada următoare la nivelul primăriei?
- Construire casă mortuară;
- Înființare rețea de canalizare și constructție stație de epurare;
- Modernizarea tuturor străziilor comunale;
Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?
- Principalele puncte forte ale comunei Augustin,sunt așezarea geografică favorabilă, relieful și bio-diversitatea faunei și a florei
Comuna Augustin face parte din reteaua ecologica ‘’Natura 2000’’- Dealurile Homoroadelor , fiind încadrată cu o suprafață de 65,88 Ha ca arie de protecție specială avifaunistică.
Deasemenea comuna Augustin se poate mândri cu servicii de infrastuctură pentru energia electrică și sisteme de internet de cea mai bună calitate, unități de învățământ modernizate și amenajate, servicii de sănătate, cultură și spații pentru recreere, hub educațional ultramodern
Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?
- Comuna Augustin sustine mediul de afaceri local prin proiectul european prin fonduri nerambursabile ‘’Augustin ,abordare integrată pentru șanse egale și prosperitate- POCU’’ , iar până în prezent pe teritoriul comunei Augustin au fost create 10 start-up-uri,toate active și anume:
Servicii de confecționare , comercializare tâmplariei din pvc și aluminium/termopane
Salon de înfrumusețare
Comerț de articole îmbrăcăminte și încălțăminte
Servicii funerare
Servicii de construcții și amenajări case și locuințe
Carmangerie și produse din carne
Service și Reparații Auto
Food Truck – Servicii de tip Fast Food
Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?
Biserica Schitului Augustin
Lăcaşul de cult poartă hramul “Înălţarea Domnului” şi este prima biserică a schitului înfiinţat pe locul unde, cu secole în urmă, a existat o mănăstire.
Mănăstirea de la Augustin a fost distrusă în 1760, pe locul ei fiind aşezată o cruce, profanată în timpul perioadei comuniste. Locul a rămas cunoscut ca “Dealul mănăstirii”. Pe 20 mai 2007, IPS Mitropolit Laurenţiu a pus piatra de temelie pentru o biserică de piatră. Între timp sau construit aici un corp de chili şi biserica de lemn.
Situl Natura 2000 – Dealurile Homoroadelor
Comuna Augustin cuprinde 65 ha din Situl Natura 2000 Dealurile Homoroadelor.Zonă deluroasă cu multe pajiști semi-naturale și păduri de foioase, tipică pentru sud-estul Transilvaniei. Este una dintre cele mai importante zone din țară pentru acvila țipătoare mică. Pe lângă speciile de răpitoare cuibăritoare apar cu o regularitate variabilă în această zonă și două specii periclitate pe plan global: acvila de câmp și acvila țipătoare mare. Pădurile bătrâne oferă habitat de cuibărit pe lângă răpitoare și pentru barza neagră, dispun de populații semnificative de ciocănitoare de stejar. Populațiile de cristel de câmp pot fi întâlnite în pajiștile semi-naturale; aceste zone servesc și ca loc de hrănire pentru răpitoare și berze. În tufărișuri găsim efective mari din sfrânciocul roșiatic.
Conform studiului de biodiversitate, zona comunei Augustin este populată de: urși, lupi, cerbi, căprioare, vulpi, mistreți,râsul, iepuri, jderi, pisici sălbatice, castor,etc.
În zonă au mai fost evidențiate, peste 500 de specii de melci, 11 specii de pești, peste 40 de specii de paianjeni, aglomerări mari de păsări acvatice (peste 70 de specii de păsări), 19 specii de mamifere mici și peste 9 specii de lilieci. Deasemenea pescuitul recreativ este foarte des practicat în zonă datorită diversității speciilor de peste,iar pozitionarea geografică favorabilă și serviciile care stau la dispoziția celor care se încumetă să viziteze aceste meleaguri, fac din acest hobby o adevarată încântare sufletească pentru cei care doresc un strop de calm și natura
Tipia și Defileul Olt
Șantierul arheologic de la Tipia Augustinului din Defileul Oltului a scos și continuă să scoată la iveală noi dovezi despre istoria dacilor, care au trăit pe aceste meleaguri, înainte, în timpul și după cucerirea romană, cele mai reprezentative fiind cele descoperite la Tipie și la Piatra detunată, denumită de localnici: „Chiatra deschicată”. Dovezile istorice și arheologice atestă că aici a existat o importantă locuire dacică începând cu epoca lui Burebista, continuată sub Decebal, precum și un important centru militar și religios, asemănător celui de la Sarmizegetusa din Munții Orăștiei.
Biserica Ortodoxa Sfantul Nicolae
Construita în anul 1772 ,poarta hramul Sfantului Ierarh Nicolae