Interviu cu  Pera Florin Fabius, primarul Orașului Lipova, județul Arad

Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?

Când vine vorba de proiecte și investiții pentru Orașul Lipova, lista este una destul de lungă. Practic noi deja avem o listă întreagă de proiecte, discutate și cu specialiștii, benefice pentru oraș, care își așteaptă rândul pentru a fi finanțate și implementate și cu siguranță ne dorim ca până la finalul mandatului să le finalizăm pe toate cele care au termene de finalizare anul 2024 sau să le demarăm pe celelalte care au fost obținute mai recent și care vor avea termene de finalizare după anul 2024 și desigur că între timp căutăm în continuare noi pârghii, noi finanțări pentru a atarge noi investiții în fiecare an. 
Ce pot să spun cu toată convingerea în primul și primul rând, este că Orașul Lipova, nu a beneficiat niciodată de un număr atât de mare de proiecte, care mai de care mai complexe și extrem de necesare și benefice pentru creșterea bunăstării acestui oraș și în special a cetățenilor. Primăria are deja accesate foarte multe proiecte pe diverse programe, atât prin fonduri europene, cât și guvernamentale, o parte dintre acestea fiind deja finalizate, o parte aflându-se în derulare, iar o altă parte urmează a fi accesate în viitorul apropiat. Primăria Lipova a avut această șansă, de a accesa fonduri, pe mai multe domenii elementare, pentru a implenta diverse proiecte și desigur nu a ratat această șansă. Bineînțeles că au existat și oamenii potriviți la locul potrivit, care să se ocupe la modul cel mai serios pentru ca aceste finanțări să devină posibile și noi, noua conducere a primăriei, vom avea în continuare alături acești oameni, iar împreună vom forma o echipă și mai puternică, și mai determinată, totul pentru ca proiectele noastre să prindă viață, iar alături de proiectele deja realizate să se adauge altele și toate vor da o nouă viață orașului nostru.
Dintre proiectele cele mai importante pe care le și avem deja în stadii evoluate o să amintesc aici despre proiectul de reabilitare a Bisericii Ortodoxe din Lipova, reabilitarea Școlii Generale din Radna, reabilitarea Podului Vechi din Lipova, reabilitarea fostei pieţe agroalimentare din Lipova şi transformarea acestui spaţiu în zonă verde, reabilitarea fostei grădinițe cu program prelungit de pe strada Matei Corvin și crearea unei noi grădinițe cu program normal în acest spațiu, construirea unei noi săli de sport: o sală de sport cu tribună, cu o capacitate de 180 de locuri, dar și despre proiectul de introducere a gazului metan în Orașul Lipova, care deși nu este inițiat de noi ci de Transgaz, este un proiect foarte important, în cadrul căruia, Orașul Lipova are o parte din lucrări de realizat, practic Compania Transgaz ne-a dat acordul de a lucra în paralel, astfel încât ei vor construi magistrala, care trebuie introdusă de la Vladimirescu la Lipova, iar noi vom construi rețeaua în oraș, în prezent acest proiect aflându-se la stadiul de realizare al documentațiilor și avizelor necesare. 
Alături de acestea mai avem și alte proiecte, unele dintre acestea fiind deja aprobate, altele aflându-se pe lista proiectelor propuse spre finanțare. Ceea ce pot să spun cu certitudine este că munca și determinarea depuse sunt aceleași pentru fiecare dintre aceste proiecte, pentru că ne dorim ca toate sau cât mai multe cu putință să fie aprobate și chiar realizate până la finalul mandatului, în anul 2024. Pentru a menționa și câteva dintre noile proiecte pe care le-am inițiat deja, iar unele urmează a fi demarate în următorul an, o să mă refer la proiectele care prevăd:  ”Reabilitarea și dotarea Liceului Sever Bocu”, ”Construire capelă mortuară în loc. RADNA, pe str. Detașamentul Păuliș”, construirea unei creșe – Creșa mica din Orașul Lipova, o nouă bază sportivă cu  bazin de înot și alte utilități pentru diverse activități sportive,  precum și de proiectul care prevede “Construirea unei pasarele de legătură între clădirile unde funcționează Spitalul Orățenesc Lipova, introducerea rețelei de apă-canal pe unele străzi din Lipova și în special în Radna și Șoimoș şi multe altele.
My image

Ce proiecte au fost demarate în perioada 2022 - 2023 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?

Dincolo de această activitate prin  care practic am pus la punct toate aspectele pentru noua Strategie de Dezvoltare a Orașului Lipova, 2021-2027 și până la finalizarea proiectelor deja aflate în desfășurare sau chiar demararea celor noi iniţiate, ceea ce am făcut în mod concret până acum, nu doar în perioada 2022-2023, ci în toți acești 3 ani, de la preluarea mandatului în anul 2020, dacă este să vă dau și câteva exemple practice a constat în diverse măsuri și acțiuni realizate pe diferite paliere, în urma cărora am dorit fie să schimbăm anumite aspecte din peisajul orașului sau din aria serviciilor și condițiilor existente deja, dar în același timp am urmărit și să oferim, să asigurăm noutăți acolo unde a fost posibil.
Pentru început în anul 2022 am reuşit să finalizăm implementarea proiectului prin care au fost asigurate tablete pentru mediul educaţional din Oraşul Lipova. Prin proiectul"Creșterea numărului de utilizatori de servicii și aplicații digitale în vederea facilitării derulării cursurilor on-line", cu o valoare de 3,397,204.46 lei, un număr de 1446 de elevi  din învățământul preuniversitar și 92 cadre didactice din cadrul instituțiilor de învățământ din Orașul Lipova,  au ajuns să aibă asigurate tablete pentru  a desfășura învățământul online în cele mai bune condiții. Scopul proiectului, a avut în prim plan creșterea numărului de elevi și profesori care utilizează serviciile și aplicațiile digitale în vederea derulării cursurilor on-line.
În anul 2022 am finalizat toate demersurile, am semnat contractele de lucrări  și am demarat lucrările pentru proiectul ”Reabilitarea infrastructurii rutiere pe str. Gen .Petrescu, Cuza Voda, V. Alecsandri, 1 Decembrie, Mețianu, Mihai Viteazul, Viilor, Mureș, M. Eminescu, Sarmisegetuza, Inv. I. Tuducescu, Timișorii, Aurel Vânătu, Elena Chirița, Zorilor, Clujului, P-ța Decebal, Lugojului și Ef. Murgu”. De asemenea am reușit finalizarea primei etape de lucrări a proiectului care a prevăzut modernizarea iluminatului public în Orașul Lipova și totodată a fost semnat contractul de lucrări pentru proiectul care cuprinde cea de-a doua etapă a proiectului de modernizare a iluminatului public în Orașul Lipova, acest proiect fiind din start împărțit în 2 proiecte diferite, fiind multe străzi de acoperit, adică există două proiecte distincte pentru această investiție, desfășurate prin AFM, primul dintre cele două proiecte fiind deja finalizat, o parte din străzile Orașului Lipova bucurându-se deja de noile corpuri de iluminat public stradal pe bază de LED,  iar ce de-al doilea proiect va fi implementat până la finalul anului 2024.
O să mai amintesc aici şi de alte proiecte foarte importante pentru noi, pentru care am obținut finanțări în perioada 2022-2023, proiecte prin PNRR, a căror pregătire și documentații au înaintat destul de repede și astfel au fost obținute finanțările. Aceste proiecte sunt în număr de 8 și vizează reabilitarea mai multor clădiri importante din oraș, printre care și clădirea principală a Liceului ”Atanasie Marienescu” Lipova, instituții de cultură și sport ale orașului și alte clădiri din patrimoniul orașului.
Pe lângă toate aceste proiecte, am avut în vizor și am soluționat toate demersurile privind asigurarea implementării Programului Național de acordare a unui suport alimentar preșcolarilor și elevilor, un număr total de 1509 elevi și preșcolari beneficiind de acest pachet la școală sau grădiniță. 
Pe tot parcursul anului, am mai realizat și investiții mai mici, din bugetul local, care au vizat reamenajarea sau modernizarea (după caz) a spațiilor verzi din oraș (amenajare Parcul Libertății) și întreținerea domeniului public sau a zonelor din apropierea unor obiective turistice (amenajare zonă Cetatea Șoimoș, amenajare parcare și drum de acces).
Tuturor acestora li se adaugă o listă întreagă de noi obiective de investiţie, propuse spre finanţare şi multe alte acţiuni aflate în stadii incipiente. În tot ceea ce am întreprins şi continuăm să întreprindem, sunt vizate mai multe direcții de dezvoltare importante pentru comunitate, dintre care pot aminti aici educația, sănătatea, turismul (reabilitare obiective turistice importante), infrastructura, rețelele de apă și canal pentru Lipova, Radna și Șoimoș, dar și peisagistica orașului (parcuri, iluminat public, piste de biciclete etc.) sau serviciile digitale oferite cetățenilor. 
My image

Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?

Bineînţeles că Programul Național de Investiții Anghel Saligny ne-a oferit o serie de oportunităţi şi căi de obţinere a noi finanţări pentru diverse domenii de viaţă de bază pentru evoluţia oraşului nostru. Dintre proiectele pe care le-am iniţiat prin acest program o să menţionez următoarele investiții care au fost depuse spre finanțare : 
1. Reabilitarea rutieră a străzilor în Oraşul Lipova, județul Arad, fiind incluse o serie de străzi care au nevoie de asfaltare;
2. Amenajare trotuare și sisteme de captare ape pluviale pe mai multe străzi din Orașul Lipova;
3. Extindere reţea apă şi canal menajer în localitățile Lipova și Şoimos, Oraşul Lipova, fiind incluse străzile care nu beneficază de aceste utilități;
4. Alimentare cu gaze (Sisteme de distribuție gaze naturale înființarea de noi sisteme de distribuție gaze naturale), proiect care face parte din investiția majoră realizată împreună cu Transgaz, care prevede introducerea gazului în Orașul Lipova.
Până în prezent am obținut finanțarea propriu-zisă pentru unul din cele 4 proiecte depuse pe Anghel Saligny și pot spune că alături de cel care prevede introducerea rețelei de gaz la nivel de oraș (magistrala fiind adusă printr-un alt proiect desfășurat de Transgaz) este cel mai important pentru noi acesta, și anume proiectul ”Extindere retea de apa si canal menajer in localitatile Lipova si Soimos, orasul Lipova, jud. Arad”, cu o valoare totală de 29.192.546,80 lei, proiect care urmează a fi demarat probabil în anul 2024 și cu termen de finalizare până în 2026.
Proiectul ”Alimentare cu gaze (Sisteme de distribuție gaze naturale înființarea de noi sisteme de distribuție gaze naturale), proiect care face parte din investiția majoră realizată împreună cu Transgaz, care prevede introducerea gazului în Orașul Lipova”, urmează a fi de asemenea aprobat, sperăm noi până la finalul anului 2023 sau cel târziu început de an 2024, în prezent fiind puse la punct diverse etape din pregătirea documentațiilor necesare, fiind vorba despre un proiectr extrem de complex.
Toate proiectele depuse pe Anghel Saligny sunt proiecte prin care ne dorim să venim în ajutorul comunităţii, să creştem nivelul de trai, să îmbunătăţim condiţiile de trai. Sperăm că toate proiectele propuse de noi vor fi finanţate şi odată cu realizarea acestora cetăţenii să beneficieze de utilităţi şi condiţii optime, care în prezent pe alocuri, în unele zone ale oraşului, lipsesc din păcate.
My image

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?

Pentru programul naţional PNRR, avem de asemenea o listă lungă de proiecte, o parte dintre acestea au obținut deja finanțare, iar o parte sperăm noi că vor fi de asemenea aprobate spre finanțare.
 În prezent avem următoarea situație în ceea ce privește investiţiile prin PNRR pentru Orașul Lipova: 
PROIECTE  APROBATE SPRE FINANȚARE PRIN PNRR :
1. Lucrări de creştere a eficienţei energetice - Casa de Cultură, Oraş Lipova, Judeţul Arad;
2. Lucrări de creştere a eficienţei energetice – Centrul Recreativ Orăşenesc, Oraşul Lipova, Judeţul Arad;
3. Lucrări de creştere a eficienţei energetice – Liceul „Sever Bocu”, Oraşul Lipova, Judeţul Arad;
4. Lucrări  de reabilitare în vederea creșterii eficienței energetice – Liceul Atanasie Marienescu, orașul Lipova, județul Arad;
5. Lucrări de reabilitare în vederea creșterii eficienței energetice - Clădire administrativă stadion, str.Lt.Vasile Bugariu, Orașul Lipova, Județul Arad;
6. Lucrări de reabilitare în vederea creșterii eficienței energetice - Spital Orășenesc Lipova - Secția Pneumologie, str.Detașamentul Păuliș, nr.15, Orașul Lipova, Județul Arad;
7. Lucrări de reabilitare în vederea creșterii eficienței energetice - Clădire administrativă, str. Nicolae Bălcescu, nr 34, Orașul Lipova, Județul Arad;
8. Înființare centru de colectare selectivă a deșeurilor, cu aport voluntar, în Orașul Lipova, Județul Arad.

ALTE PROIECTE PROPUSE SPRE FINANȚARE PRIN PNRR: 
1. Achiziţia de microbuze electrice pentru transportul şcolar. 
2. Sistem de supraveghere video în Orașul Lipova.
3. Dezvoltare parc fotovoltaic în Orașul Lipova.
4. Dotare ambulatoriu Spital Orășenesc Lipova.
La această listă se vor mai adăuga câteva iniţiative care în prezent se află încă în discuţie şi speranţele noastre merg înspre posibilitatea obţinerii a cât mai multe dintre finanţările propuse şi de a reuşi să realizăm în oraş şi să punem în practică iniţiativele noastre.
My image

Care este planul de achiziții pentru perioada următoare la nivelul primăriei?

În ceea ce priveşte achiziţiile la nivelul administraţie locale a Oraşului Lipova, acestea sunt stabilite în directă şi strânsă legătură cu toate acţiunile şi chestiunile constatate ca fiind necesare pentru bunul mers al activităţilor în toate domeniile de viaţă principale din Oraşul Lipova. 
Prioritatea la alocarea fondurilor din bugetul local este reprezentată de investițiile derulate la nivel de oraș, cofinanțări pentru derularea proiectelor prevăzute, realizarea studiilor de fezabilitate sau DALI pentru noile linii de finanțare cuprinse în exercițiul financiar prevăzut conform noii Strategii de Dezvoltare a Orașului Lipova 2021-2027 și în funcție de previziunile din Ghidul Consultantului pentru fiecare proiect cuprins. Odată cu aprobarea bugetului pentru anul 2023 și de asemene când va fi cazul să aprobăm următorul buget pentru anul 2024, putem afirma cu siguranță faptul că miza cea mai mare, la fel ca şi în anii anteriori este și va fi pe investiții, cofinanţări, proiecte europene şi finalizarea lucrărilor începute. Desigur au fost și vor fi alocați bani și pentru susținerea instituțiilor de învățământ, a spitalelor și instituțiilor de cultură, precum și pentru îmbunătășirea serviciilor de utilitate publică. Astfel că planul nostru de achiziţii, dincolo de achiziţia materialelor uzuale-generale, de care este nevoie pentru asigurarea activităţilor de bază şi pentru asigurarea desfăşurării în termenele şi condiţiile prevăzute ale tuturor proiectelor iniţiate şi desfăşurate la nivel de administraţie, prevede şi câteva noi achiziţii cum ar fi o maşină pentru măturat/stropit stradal, platforme supraterane pentru colectarea deşeurilor menajere în zonele de blocuri, piese de mobilier pentru zonele verzi, coşuri de gunoi şi alte achiziţii care pe parcusul anului urmează  a fi stabilite odată cu înaintarea proiectelor depuse şi aflate în diverse stadii de evoluţie. 
My image

Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?

Orașul Lipova este un oraș are ne oferă porți deschise către o diversitate de domenii. Tot ceea ce se realizează la nivel de administraţie locală în Oraşul Lipova se realizează în paralel cu necesitatea implementării unor noi acțiuni/măsuri, privind calitatea serviciilor asigurate și managamentul la nivel de administrație publică locală, în Orașul Lipova, fiind avute în vedere în acest sens, precum și în paralel cu oportunitățile existente la nivel local și desigur luându-se în calcul toate aspectele pozitive din punct de vedere economic, social, cultural și posibilitățile de dezvoltare pe care acest oraș ni le pune la dispoziție nouă celor care îl locuim, dar și celor care îl vizitează sau doresc să investească aici la Lipova. Pornind de la toate acestea, în linii mari, prin activitatea desfășurată, prin obiectivele pe care ni le propunem an de an din punct de vedere administrativ, se au în vedere cu precădere următoarele aspecte:
Alinierea la standarde europene și dezvoltarea a tot ceea ce înseamnă condiții de trai, crearea unui climat optim pe toate domeniile de viață principale,  reprezintă în contextul actual principala necesitate la nivelul managamentului oricărei instituții publice locale și desigur acest lucru se aplică și în cazul nostru, la Lipova; ne gândim mereu, cu orice noup oportunitate de finanțare apărută pe ce parte am putea să încercăm să obținem noi investiții, noi finanțări, pentru ce domenii importante, fie că ne referim la sănătate, cultură, educație, turism, viață socială sau alte domenii, am încercat mereu împreună cu echipa mea să identificăm atuurile orașului nostru, nevoile existente, să le proritizăm și rând pe rând, pe fiecare domeniu să accesăm noi finanțări sau în funcție de posibilitățile existente să implementăm pe cont propriu diverse proiecte, acțiuni sau activități.
Alinierea la cerințele beneficiarilor principali ai serviciilor asigurate de administrația publică locală (cetățenii, instituții subordonate sau colaboratoare, companiile, investitorii localim parteneri externi etc.), asigurându-se serviciile necesare, la un nivel corespunzător de calitatea, în condiții optime de maximă eficiență și conforme unor standarde clar definite din punct de vedere economic și ca utilitate. Vrem ca tot ceea ce se realizează în Orașul Lipova să fie util într-un fel sau altul cetățenilor sau vizitatorilor orașului. Indiferent că ne referim la condițiile în care sunt îngrijiți pacienții care ajung la Spitalul din Lipova, cele în care învață elevii orașului, valorificare obiectivelor turistice sau bagajul cultural sau posibilitățile de a petrece timpul liber de care se pot bucura cetățenii, în orice direcție ne-am orienta, ne dorim să vedem în final rezultate clare și în special benefice și care să ofere o utilitate concretă cetățenilor, să știm că investițiile realizate și munca depusă au lăsat în urmă ceva fiabil și util pentru generații întregi.
Principalele oportunităţi şi obiective vizează dezvoltarea mediului de afaceri, a turismului local şi regional prin îmbunătăţirea imaginii turistice, dezvoltarea economico-socială locală şi implicit promovarea zonei de Vest a României pentru potenţialii investitori din ţară şi din străinătate. 
Pornind de la acest obiectiv general, se are în vedere obţinerea unor rezultate pozitive, avantajoase  în câteva dintre ramurile cele mai importante, rezultate care se referă la aspecte precum îmbunătăţirea mediului de afaceri prin noile investiţii, care pot să aparţină unor diverse domenii de activitate va contribui direct la multiplicarea şi diversificarea serviciilor (directe şi conexe) oferite acestora în regiune (agenţii de turism, pensiuni agroturistice, construcţii, transport, cazare, alimentaţie publică, comerţ, servicii bancare, ghidaj la obiective, traducere şi interpretare, vânzare de bunuri de larg consum, artizanat, bilete la muzee, etc.) cu efect imediat asupra înfiinţării de noi agenţi economici, de noi locuri de muncă, de sporire a veniturilor celor angajaţi în sectoarele conexe şi astfel de creştere, pe ansamblu, a calităţii vieţii locuitorilor din zonă.

Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?

Dacă trebuie să mă refer la facilitățile pe care Orașul Lipova le pune la dispoziția investitorilor sau posibililor investitori, aici o să mă refer în primul rând la faptul că din partea administrației locale a existat mereu și va exista o deschidere către orice nouă investiție sau colaborare pentru Orașul Lipova, iar dacă e să mă refer la partea concretă, administrația locală vine în întâmpinarea investitorilor care au un interes pentru acest oraș, cu oferte clare în ceea ce privește suprafețe de teren din domeniul privat al oraşului Lipova spre vânzare ori concesionare, cu utilităţile aferente în vederea construirii de obiective economice și orice alte informații și sprijin pentru a se găsi variantele cele mai potrivite, astfel încât noile investiții avute în vedere de aceștia, să devină realitate.
Relaţia dintre administraţia locală şi mediul de afaceri din Oraşul Lipova este una bună, o legătură avută mereu în vedere de reprezentanţii Primăriei şi Consiliului Local al Oraşului Lipova şi care ori de câte ori există posibilitatea, este îmbunătăţită, dezvoltată, încercându-se astfel să se aducă la suprafaţă cât mai multe avantaje, beneficii pentru ambele părţi, în condiţiile în care atât administraţia locală, cât şi investitorii locali (mediul privat), au nevoie unii de alţii pentru a exista o dezvoltare frumoasă şi cu rezultate evidente şi are să vină în sprijinul comunităţii locale.

Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?

La nivelul regiunii de Vest, inclusiv în oraşul Lipova, dezvoltarea turismului şi a ramurii economico-sociale, reprezintă o prioritate absolută, întreg judeţul Arad fiind recunoscut ca o „locomotivă” în domeniul dezvoltării şi promovării investiţiilor străine în România.
Prin particularităţile pe care oraşul Lipova le deţine, precum şi prin ceea ce reprezintă acest oraş din punct de vedere turistic şi socio-economic, conducerea Primăriei Oraşului Lipova, doreşte să intervină şi în următorii ani, în dezvoltarea localităţii Lipova în cele mai importante domenii ale sale, în promovarea imaginii oraşului şi valorificarea superioară  a resurselor pe care oraşul şi împrejurimile le oferă și implicit în dezvoltarea turismului local, la Lipova existând toate condițiile necesare în acest sens. 
Pentru că mai sus am amintit de noua Strategie de Dezvoltare a orașului 2021-2027,  o bună parte dintre proiectele și investițiile luate în considerare și care există prevăzute în această Strategie, au în vedere creşterea numărului de turişti care vizitează localitatea/regiunea, ca urmare a îmbunătăţirii vizibilităţii regiunii , a calităţii şi diversităţii serviciilor / produselor oferite .
Avem o diversitate de obiective turistice, avem o Cetate, Stațiunea Băile Lipova, ape minerale subterane cu proprietăți extraordinare, lăcașuri de cult unul mai frumos ca altul, o zonă industrială de dezvoltată deja, producători locali, avem un spital nou construit care va deservi întreaga Vale a Mureșului și multe alte investiții aflate în plină desfășurare și altele care se află pe lista proiectelor depuse sau propuse și nu ne oprim aici. Îmi doresc ca alături de echipa mea să ducem tot ceea ce am început mai departe și să maximizăm potențialul turistic, economic și cultural al Orașului Lipova.
My image

Alte aspecte relevante pentru activitatea dumneavoastră pe care doriți să le adăugați acestui interviu, pe lângă răspunsurile la întrebările de mai sus.

Tot ceea ce aș putea să mai adaug  ca o concluzie generală asupra a tot ce am amintit până în acest punct este faptul că deși în prezent multe dintre obiectivele și tot ceea ce ne-am propus să realizăm pentru Orașul Lipova, nu este vizibil încă, pot să asigur cetățenii și pe toți cei care vor ajunge să cunoască Orașul Lipova într-un fel sau altul de faptul că  există proiecte și investiții majore, unele aflate deja în desfășurare, în stadii incipiente dar mai există și altele noi, cele care momentan sunt doar sub formă de documentații, dosare și avize, toate acestea, împreună cu echipa mea și cu colaboratorii noștri externi, specialiști pe parte de consultanță le-am discutat, le-am analizat în repetate rânduri și vor deveni toate realitate, pentru că în final noua Strategie de Dezvoltare elaborată a ajuns să cuprindă practic tot ceea ce este esențial pentru ca Orașul Lipova să cunoască o reală dezvoltare, evoluție și creștere din punct de vedere economic în primul rând, dar și social, cultural, turistic, educativ sau al sănătății și orice alte domenii de activitate identificate care necesită o intervenție pentru a fi îmbunătățite. 
Planurile noastre sunt mărețe și sunt convins că vor deveni reale, aplicate, pentru că știu că avem un oraș bogat din multe puncte de vedere, cu mari posibilități de a se dezvolta și de a ajunge în viitor un pol turistic, cultural și economic important al Județului Arad, pentru ca toate acestea să devină realitate este nevoie doar de implicare, muncă multă și determinare, dar sunt convins că vom reuși să realizăm tot cea ce ne-am propus și să maximizăm toate punctele cheie ale orașului și rând pe rând noile direcții de dezvoltare și noua imagine a orașului nostru vor deveni vizibile și mai ales vor fi la îndemâna cetățenilor care se vor putea bucura de toate acestea despre care am vorbit aici.
                                  My image