
Interviu cu Bedea Camelia , primarul comunei Vălișoara, județul Hunedoara
Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?
Prioritare sunt investițiile în infrastructură. În primul rând, modernizarea drumurilor comunale și a străzilor care aparțin domeniului public al comunei Vălișoara, modernizarea rețelelor de iluminat public și aducțiune gaz. Mai sunt necesare lucrări de reabilitare ale clădirilor de utilitate publică inclusiv investiții în singura școală funcțională din comună. Investiții se vor realiza și în infrastructura TIC și digitalizarea serviciilor către populație.
Ce proiecte au fost demarate în perioada 2021 - 2022 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?
În cursul celor doi ani au fost depuse cereri de finanțare pentru obținerea de fonduri în scopul realizării mai multor investiții. Cererile depuse și aprobate precum și cele pentru care nu sunt finalizate procedurile de aprobare sunt:
- Dotare Școala Gimnazială Vălișoara cu echipamente mobile, dispozitive electronice din domeniul tehnologiei informației
- Modernizare drumuri în Comuna Vălișoara, județul Hunedoara
- Eficientizare energetică Sediu Primărie Vălișoara
- Eficientizare energetică Cămin Cultural Vălișoara
- Dezvoltarea rețelei inteligente de distribuție gaze naturale în comunele Luncoiu de Jos, Vălișoara și Băița județul Hunedoara
- Realizarea infrastructurii TIC-sisteme inteligente de management local Comuna Vălișoara, județul Hunedoara
- Reabilitarea moderată a căminului cultural din localitatea Dealu Mare
- Reabilitarea moderată a Centrului Educaţional Cultural Vălişoara
- Reabilitarea moderată a căminului cultural din localitatea Săliștioara
- Construire capelă mortuară în satul Săliștioara, comuna Vălișoara
- Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public Com. Vălișoara, județul Hunedoara
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
Au fost depuse două cereri de finanțare în cadrul acestui program, o cerere de finanțare pentru modernizarea a opt drumuri comunale și străzi din comună, în lungime totală de 6,803 km. Valoarea solicitată la plată, conform devizului general actualizat este de 12.093.127,73 lei, valoarea aprobată pentru finanțare este de 9.800.000 lei, diferența fiind asigurată de la bugetul local.
O altă cerere de finanțare a fost depusă pentru Dezvoltarea rețelei inteligente de distribuție gaze naturale în comunele în parteneriat cu comunele vecine Luncoiu de Jos si Băița, suma solicitată aferentă investiției în comuna Vălișoara fiind de 32.889.287,60 lei, cererea fiind în curs de evaluare.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?
După cum am arătat mai sus, am depus patru cereri de finanțare în cadrul PNRR, trei cereri pentru reabilitări clădiri publice iar o cerere pentru realizarea infrastructurii TIC-sisteme inteligente de management local Comuna Vălișoara, județul Hunedoara. Valoarea finanțării solicitate prin cele patru cereri de finanțare este de 2.215.638,33 lei.
Care este planul de achiziții pentru perioada următoare la nivelul primăriei?
Planul de achiziții va fi elaborat în funcție de bugetul de venituri și cheltuieli aprobat pentru acest an.
Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?
Din păcate în comunitatea noastră nu există mari investitori locali care să adauge plus valoare aceastei zone. Există doar mici magazine locale care nu aduc venituri consistente la bugetul local și nu au activitate pentru crearea de locuri de muncă. Desigur, noi ne dorim să vină cât mai mulți investitori care să demareze cel puțin o afacere la noi în zonă, mai ales că în comună se găsește forță de muncă calificată iar din punct de vedere al așezării geografice este o zonă atractivă întrucât comuna Vălișoara este străbătuta de DN 76, DJ 706A și DJ 763B și se află la o distanță de 16 km. de intrarea pe Autostrada A1 Sibiu – prin nodul din localitatea Șoimuș.
Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?
Comuna Vălișoara aparține Zonei Țării Zarandului, fiind situată în depresiunea mărginită de ramificaţia Munţilor Metaliferi, de Munţii Zarandului și de masivul Ruda Muncelului. Este o zonă cu panorame extrem de frumoase care compensează cumva faptul că pe raza comunei nu există obiective turistice relevante.
Ce este de evidențiat și chiar am demarat activități de promovare în cadrul Evenimentului ”Vălișoara Tradițională”, sunt produsele tradiționale, cele de bază cum sunt mierea de albine și țuica de prune dar și diverse produse, în principal de patiserie bazate pe vechi rețete culicare. De asemeni se pastrează și tradițiile culturale străvechi pe care dorim să le transmitem generațiilor viitoare. În comună sunt tineri talentați care practică diverse meșteșuguri tradiționale cum ar fi sculptura, realizarea diverselor obiecte din lemn, etc.
Suntem conștienți că tradiția și cultura, reprezentate prin obiceiuri, meșteșuguri, vechi rețete culinare , etc. vor rămâne mereu cartea de vizită a unei comunități. Ține doar de noi să transmitem generațiilor următoare adevăratele valori ale neamului, conservate cel mai mult în satele și sufletele oamenilor de la țară.
De curând a fost depusă în cadrul PNRR, Componenta 11 – Turism și cultură, o solicitare de finanțare pentru realizarea unui proiect de mare anvergură ”Cu bicicleta prin vest – traseu cicloturistic” din Investiția I.4 ”Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel național”, în care Comuna Vălișoara este partener, o porțiune a pistei de biciclete urmând a fi amenajată pe amplasamentul liniei ferate care traversează comuna.
Alte aspecte relevante pentru activitatea dumneavoastră pe care doriți să le adăugați acestui interviu, pe lângă răspunsurile la întrebările de mai sus.
Nu este de neglijat nici activitatea depusă în anii precedenți pe care o vom continua și în acest an pentru realizarea cadastrului sistematic. Suntem în plin proces de cadastrare sectorială, care aduce beneficii atât proprietarilor de terenuri din comună dar și administrației locale realizându-se o mai bună evidență a imobilelor, terenuri și construcții.
O mare importanță a fost acordată și emiterii titlurilor de proprietate asupra imobilelor aflate în intravilanul comunei, în baza Legii nr.231/2018.