Interviu cu Stănuşoiu Ionuţ , primarul comunei Ghiroda, județul Timiș

Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?

Comuna Ghiroda a avut parte de o dezvoltare accelerată în ultimii ani, trecând printr-un amplu proces de modernizare care a transformat-o într-un etalon pentru celelalte comune din România. Suntem mândri că am reușit să ridicăm standardele sociale, economice și de mediu la nivel european prin investițiile pe care le facem și ne dorim să contiuăm aceste demersuri pentru a rămâne un exemplu de progres. Acestea sunt câteva din principalele proiecte de investiții pe care ne-am propus să le realizăm și care ne vor ajuta să atingem obiectivele propuse pentru dezvoltarea comunei:
Modernizare străzi în comuna Ghiroda și în localitatea Giarmata Vii
Extinderi de sisteme de alimentare cu apă
Extinderi de canalizare menajeră
Construire bazin de înot
Construire creșă 
Extinderi de rețele electrice
Extinderi și modernizări de iluminat public
Construire de canale tehnice pe străzi și îngroparea liniilor aeriene
Construire școală nouă
Construire SPCLEP și sediu primărie
Modernizare cămin cultural Ghiroda
Modernizare spațiu administrativ Giarmata Vii
Modernizare dispensar uman în Ghiroda
PUZ construire locuințe tineri 
Construire bază sportivă 
Construire piste de biciclete
Construire stații pentru încărcare vehicule electrice

Ce proiecte au fost demarate în perioada 2021 - 2022 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?

Proiectele pe care le desfășurăm în Ghiroda au apărut ca răspuns la nevoile comunității și se reflectă în dezvoltarea ascendentă pe care comuna a cunoscut-o în ultimii ani. În perioada 2021-2022, Primăria Ghiroda a desfășurat inițiative noi sau deja existente și a finalizat proiecte de dezvoltare, unele având impact pe terment scurt în timp ce altele vor avea un impact substanțial pe termen mediu și lung.
Dintre acestea amintim câteva proiecte:
- Extindere, reabilitare și modernizare sistem de alimentare cu apă în comuna Ghiroda – finalizat în 2021
- Lărgire strada Vânătorilor la 6 m carosabil, trotuare și iluminat public, comuna Ghiroda, județ Timiș - finalizat în 2020
- Construire parc în localitatea Giarmata Vii, comuna Ghiroda – finalizat în 2020
- Construire parcări pe strada Plopilor în comuna Ghiroda și pe strada Înfrățirea în loc. Giarmata Vii – finalizat în 2020
- Modernizarea străzilor Bradului și Dâmboviței – finalizat în 2019
- Extinderi de rețele electrice (străzile: Iorgovanilor, Pelicanului, Lăcrămioarelor, Narciselor, Brândușei, Negoiu, Lunei, Soarelui, Naturii, Sf. Andrei, Sf. Iosif cel Nou de la Partos, Sf. Nicolae, Sf. Ioan, Sf. Gheorghe, Sf. Ilie, Sf. Mihail și Gavril, Sf. Ap. Petru și Pavel, Arinului si prelungirea strazii Codrului, Monte Carlo)
- Extindere conductă de gaze naturale (str. Ghioceilor, Sf. Ilie, Sf. Ioan, Sf. Gheorghe, Sf. Iosif cel Nou de la Partoș, Sf. Mihail și Gavril, Sf. Nicolae, Sf. Andrei, Sf. Nectarie)

Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?

Primăria Ghiroda a obținut o finanțare de aproximativ 15.5 milioane de lei pentru reabilitarea și modernizarea străzilor din comuna Ghiroda. Este singurul obiectiv de investiții finanțat prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, astfel că întreg bugetul obținut va fi folosit pentru modernizarea celor cinci străzi vizate. 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?

Ghiroda este una din cele trei comune partenere care au depus un proiect în valoare de 12,5 milioane de euro pentru achiziționarea unor mijloace de transport mai puțin poluant. Alături de Comuna Dumbrăvița și Municipiul Timișoara în calitate de lider de proiect, se vor achiziționa 25 de troleibuze moderne care să îmbunătățească transportul urban și periurban la standarde înalte de eficiență.
Cel de-al doilea proiect depus pentru finanțare prin PNRR prevede construirea unei piste de biciclete pe malul stâng al canalului Bega. În contextul numărului redus de piste de biciclete în comuna Ghiroda, construirea acestei piste într-o zonă circulată va asigura deplasarea în condiții de siguranță a persoanelor ce folosesc biciclete sau trotinete. 
De asemenea, ne propunem ca, în momentul în care se vor deschide linii de finanțare, să depunem orice proiect care îndeplinește condițiile de eligibilitate.

Care este planul de achiziții pentru perioada următoare la nivelul primăriei?

Sunt prevăzute proceduri de achiziție publică pentru mai multe obiective de investiții din cele menționate anterior, iar acestea sunt cele planificate pentru perioada următoare:
- Reabilitare și modernizare străzi/drumuri în comuna Ghiroda, jud. Timiș - Lot 1 (str. Vălișoara, Oituz, Ialomița, Legătura Plopilor, Predeal, str. Sinaia, tronson str. Predeal - sens giratoriu, Câmpiei 1 și Câmpiei 2)
- Construire podețe în comuna Ghiroda, jud. Timiș
- Reabilitare și modernizare străzi/drumuri în comuna Ghiroda, jud. Timiș (Lot 3): strada Făgăraș, Câmpului, Jiul, Bega și Moldovei
- Extindere rețele de energie electrică strada Stelelor
- Extindere rețele de energie electrică PUZ Ardealul
- Extindere rețele de energie electrică str. Padiș ,Apuseni, Poiana Mărului, etc.
- Extindere rețele de energie electrică str. Crângului și str. Sălciua
- Modernizare iluminat public
- Stații de încărcare automobile electrice
- Extindere rețea de apă str. Dura și str. Aviatorilor
- Extindere rețea de canalizare menajeră str. Dura și str. Aviatorilor.


Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?

Ne dorim să oferim o varietate de oportunități pentru toate categoriile de cetățeni, astfel că acțiunile Primăriei Ghiroda au vizat toate sectoarele de activitate din sfera administrațiilor locale, respectiv investiții de interes local, asistență socială, educație, sănătate, cultură, sport, ordine publică, situații de urgență, protecția și refacerea mediului, dezvoltare urbană, stare civilă, servicii de utilitate publică, activități de administrație social-comunitară. 
Concret, comuna Ghiroda este o așezare care aglomerează o varietate amplă de servicii, iar prin următoarele realizări, s-au făcut pași reali pentru atingerea obiectivelor și îmbunătățirea condițiilor atât din Ghiroda, cât și din localitatea aparținătoare, Giarmata Vii:
- Infrastructura de drum este planificată și în curs de execuție în toată comuna, iar utilitățile (apă și canal) sunt extinse în aproape toată comuna, proiectele de introducere a utilităților fiind în curs de execuție
- Tinerii vor avea șansa să aplice pentru terenuri într-un PUZ nou, alocat de Primărie
- Facultatea de Medicină își va construi campusul universitar în comuna Ghiroda, în cadrul unei investiții care se ridică la 24 milioane de euro
- Prezența aeroportului în comună conferă Ghirodei un rol de nod multimodal
- Ghiroda are o grădiniță nou realizată și dotată cu echipamente moderne, inclusiv cu bucătărie proprie, complet utilată
- Școli și grădinițe reabilitate
- Locuri de joacă în aer liber
- Proiectul de construire a unui bazin de înot se află în execuție
- Pistele de biciclete sunt parțial realizate, restul fiind cuprinse în toate proiectele de modernizare a străzilor și urmând a fi executate
- Mobilitate urbană asigurată pentru cele 2 localități (Ghiroda și Giarmata Vii) prin 5 linii, cu mijloace de transport în comun, acoperind întreaga comună și nevoile de deplasare ale locuitorilor
- Pe raza comunei se găsesc zone industriale care asigură locuri de muncă
- Comuna Ghiroda va avea un sediu SPCLEP și un nou birou al Poliției Locale, proiectul fiind în curs de execuție
- Poliția Ghiroda are un nou punct de lucru, fiind unul din cele mai moderne sedii ale MAI din județul Timiș
- Există supraveghere video în toată comuna, dispecerat 24/7 și patrulă a Poliției Locale
- Comuna Ghiroda este comuna unde câinii fără stăpâni nu sunt un pericol, existând un serviciu delegat în acest sens
- În comună sunt 4 farmacii și un dispensar modernizat la standarde actuale, care se află în curs de execuție;
Clubul Sportiv Comunal Ghiroda și Giarmata Vii are o paletă extinsă de ramuri sportive, având campioni mondiali, europeni și naționali la mai multe categorii din sport
- Activitățile de salubrizare și deszăpezire sunt asigurate la nivel profesionist de către societatea Primăriei, ADP Ghiroda S.A.
- Pentru confortul cetățenilor, majoritatea operațiunilor pot fi executate online, existând platforme precum ghișeul.ro sau CityOn prin care pot fi efectuate plăți
- Administrația își comunică activitatea și este activă pe rețelele sociale, Facebook, website și ziarul Lumina, cu tiraj lunar.

Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?

Deschidere și disponibilitate totală din partea administrației publice locale față de investitori.


Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?

Comuna Ghiroda are un potențial turistic ridicat, datorită proximității sale de orașul Timișoara, fiind situată la numai 5 km de centrul acestuia. De asemenea, există o pistă de biciclete pe care se poate circula până la Balta cu Nuferi, un obiectiv superb unde poate fi admirată flora și fauna zonei. În apropierea bălții se află și Pădurea Bistra, rezervație naturală. Pe partea de cultură, Primăria Comunei susține organizarea anuală a festivalului de muzică Codru, desfășurat la liziera pădurii și la limita de UAT cu comuna Moșnița. În comuna noastră are loc și Târgul Apicol, un eveniment care a ajuns la cea de-a XI-a ediție și adună apicultori din toată țara pentru a comercializa produse specializate din miere.

Alte aspecte relevante pentru activitatea dumneavoastră pe care doriți să le adăugați acestui interviu, pe lângă răspunsurile la întrebările de mai sus.

Ghiroda este într-o continuă dezvoltare atât din punct de vedere economic cât și social, iar în acest sens este nevoie de asigurarea infrastructurii de drum, apă și canal – fiind o conditie necesară pentru o comunitate civilizată. Sănătatea, cultura, sportul și atragerea investitorilor în zonele industriale sunt alte paliere de bază pentru o dezvoltare durabilă.