
Interviu cu Bogdán Ferenc István, primarul comunei Dobrin, județul Sălaj
Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?
Nu ştiu cât am să reuşesc să fac din ceea ce mi-am propus, dar aş vrea să realizez, în măsura posibilităţilor, următoarele proiecte:
- Reabilitarea drumurilor şi străzilor comunale care au fost asfaltate în urmă cu peste 12 ani;
- Reabilitarea şi modernizarea iluminatului public prin schimbarea becurilor existente cu lămpi cu leduri;
- Construirea de Săli de ceremonii funerare (Capele) în satele Naimon, Deleni, Doba şi Sincraiu Silvaniei;
- Modernizare şi dotare sediu primărie, Comună Dobrin, Judeţul Sălaj;
- Amenajare baza sportivă în sat Verveghiu, Comuna Dobrin, Judeţul Sălaj;
- Reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminelor culturale în satele Naimon şi Deleni, Comuna Dobrin, Judeţul Sălaj;
- Reabilitarea şi modernizarea iluminatului public prin schimbarea becurilor existente cu lămpi cu leduri;
- Proiect „Înfiinţare reţea de distribuţie gaze naturale în Comunele Dobrin şi Sălăţig, judeţul Sălaj” - proiect derulat prin ADI Valea Sălajului – proiect în faza de PT.
Ce proiecte au fost demarate în perioada 2021 - 2022 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?
Proiectele demarate în perioada 2021 – 2022 au fost:
Modernizare şi dotare sediu primărie, Comună Dobrin, Judeţul Sălaj
- Amenajare bază sportivă în sat Verveghiu, Comuna Dobrin, Judeţul Sălaj;- documentație depusă la CNI
- Reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminelor culturale în satele Naimon şi Deleni, Comuna Dobrin, Judeţul Sălaj;- documentație depusa la CNI
- Reabilitarea şi modernizarea iluminatului public prin schimbarea becurilor existente cu lămpi cu leduri;- documentație depusă la CNI
- Proiect „Înfiinţare reţea de distribuţie gaze naturale în Comunele Dobrin şi Sălăţig, judeţul Sălaj” - proiect derulat prin ADI Valea Sălajului – proiect în faza de PT.
Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?
- Proiect de drum « REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA DRUMURILOR DE INTERES LOCAL ÎN LOCALITATILE DOBA, DOBRIN, NAIMON ȘI DELENI ÎN COMUNA DOBRIN JUDEȚUL SĂLAJ»
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?
- Proiectul ”RENOVAREA ENERGETICAĂ A DISPENSARULUI MEDICAL DIN LOCALITATEA DOBRIN COMUNA DOBRIN, JUDEȚUL SĂLAJ”.
Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?
Puncte forte ale localității ar fi:
- accesibilitate bună pe drumul județean DJ 108 D care face legătura cu județul Maramureș prin orașul Cehu Silvaniei (DN 1 H localitatea Crișeni – Cehu Silvaniei – județul Maramureș)
- apropierea municipiul Zalău – 20 km și orașul Cehu Silvaniei – 15 km
- legătura între localitățile componente este asigurată de drumuri comunale: DC 6 Doba Mare, DC 6 B Doba Mică, DC 8 Deleni – Naimon, DC 20 Dobrin – Cuceu, DC 20 A Verveghiu
- infrastructura rutieră în stare relativ bună
Face parte din microregiunea Tövishát, fapt ce îi conferă un avantaj asupra schimburilor comunității cu exteriorul
Comuna este traversată de drumul județean DJ108D Zalău – Baia Mare
Identitate istorică
Sol propice dezvoltării ecologice fără contaminări chimice majore
Suprafeţe mari de păşuni şi fâneţe natural
Condiții pedoclimatice favorabile pentru pomicultură şi viticultură
Diversitate etnică şi toleranţă interetnică şi religioasă cu potenţial pentru dezvoltarea turismului etnografic, cultural
Creşterea interesului populaţiei active şi al autorităţilor pentru educaţie şi învăţarea de-a lungul vieţii
Existenţa mai multor etnii, deci a unor culturi diferite
Grad ridicat de toleranţă, nivel scăzut de conflicte sociale
Rata infracționalității redusă
Înfrăţiri şi parteneriate la nivel de unităţi administrativ teritoriale din ţară şi din străinătate
Sector activ în domeniul agricol cu o bună valorificare a terenurilor agricole
Preţul scăzut al forţei de muncă
Spirit civic şi de întrajutorare la nivelul întregii comunităţi
Existența rețelei de apă și canalizare în comună
Existenţa Centrului de Management a Deseurilor din Dobrin
Potenţial natural şi cultural pentru turism şi agroturism
Climat blând, mediu aproape nepoluat
Potențialul cinegetic al zonei
Habitat rural bine conservat
Existența unei înfrățiri culturale cu localităţi din Ungaria, etc
În viitor aș dori o comunitate DEZVOLTATĂ ŞI PROSPERĂ!
Comuna Dobrin va deveni o comunitate responsabilă, dinamică, implicată şi deschisă, o comunitate a oportunităţilor, deschisă inovării în toate domeniile, un loc plăcut în care mediul este protejat în care cetăţenii trăiesc decent, muncesc, studiază şi se bucură de viaţă.
Această viziune se va realiza prin inovare, digitilizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, prin identificarea şi utilizarea energiei din surse regenerabile, prin combaterea schimbărilor climatice, prin reţele de transport, comunicaţii moderne, prin respectarea drepturilor sociale și sprijinirea calității locurilor de muncă, a învățământului, a competențelor, a incluziunii sociale și a accesului egal la sistemul de sănătate, prin implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor care în influeanţează direct.
Această viziune a rezultat în urma unor întâlniri organizate şi facilitate de Primăria Comunei Dobrin cu reprezentaţi ai principalilor actori locali din domeniul serviciilor de sănătate, sociale, învăţământ, al mediului de afaceri, cu reprezentaţi ai organizaţiilor de cult, a ONG-urilor şi al altor instituţii de stat şi private din comunitate dar şi din analiza documentelor strategice la nivel naţional şi european.
Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?
În acest scop, preconizez să creștem atractivitatea mediului de afaceri, îmbunătațirea facilităților puse la dispoziția investitorilor, adoptarea unor reglementări locale coerente și stabile pentru mediul de afaceri, facilitarea infiinţării şi dezvoltării unor activități economice competitive cu rate ridicate ale valorii adăugate și a unor servicii către populaţie de nivel calitativ ridicat, prin acordarea de facilității fiscale şi atragerea de noi investitori în comună.
Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?
Pe teritoriul comunei Dobrin pot fi vizitate urmatoarele obiective turistice:
- Biserica de lemn Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril din satul Doba - se află în localitatea Doba din judeţul Sălaj şi a fost ridicată cel mai devreme în veacul al 17-lea. Conform tradiţiei, ea a fost adusă din satul vecin Chilioara, aceasta este una dintre cele mai mici biserici de lemn din Transilvania, deasemenea in curtea bisericutei se afla mormantul soldatului necunoscut cazut la datorie in 1918 in cel de al doilea razboi mondial dar numele lui s-a pierdut in negura istoriei.
- Biserica de lemn Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril din satul Dobrin, Biserica din lemn a fost tarnosita în anul 1720, ceea ce înseamnă că lucrarea a fost începută mult mai devreme.
Se urmărește încadrarea într-un circuit turistic a celor două monumente de arhitectură şi artă, de care conducerea comunei s-a îngrijit să le ocrotească prin reparaţii şi refacere, în anul 1998, Biserica ortodoxă de lemn cu hramul Sfinţii Arhangheli, sec. al XVI-lea din Doba şi în anul 2000, cea construita în 1720, de la Dobrin, pentru a putea folosi circuitul pentru un popas al vizitatorilor şi la alte locuri turistice pe lângă care s-ar putea dezvolta pensiuni unde tradiţia artei culinare a localnicilor şi vinul bun să poată fi puse în valoare.
- În anul 1999, la Naimon, s-a inaugurat Casa Memorială "Marton Gyula" Márton Gyula (1916 - 1976) – lingvist, profesor universitar, cercetător dialect, născut în satul Naimon, Comuna Dobrin unde se găsesc însemnate publicaţii din operele sale, precum şi unele manuscrise nepublicate.
- Biserica reformată din Sâncraiu Silvaniei, despre care se presupune că a fost construită în anul 1347
Potențialul turistic este acceptabil în prezent, dar, în viitor, Comuna Dobrin trebuie să îşi atribuie un rolul mult mai important în ceea ce priveşte dezvoltarea comunităţii prin politici culturale publice bazate pe participare activă, care să valorifice multiculturalitatea şi bogăția patrimoniului cultural local. Diversitatea multiculturală și practicile tradiţionale trebuie să fie revitalizate şi transmise generaţiilor viitoare. Activităţile şi obiceiurile tradiţionale trebuie puse în valoare, diversitatea multiculturală și interculturalitatea trebuie valorificate pentru a realiza dezvoltarea unei oferte patrimoniale și a unui peisaj rural cu real potențial de interes.
Comuna Dobrin cu tradiții multiculturale și practici inerculturale permanente, trebuie să își intensifice relațiile transfrontaliere și cooperarea microregională, prin schimburi de bune practici în toate domeniile vieții social-economice și prin proiecte comune de dezvoltare, care să crească performanța socială și calitatea vieții populației locale.
Comuna se va putea promova prin evenimente atractive, organizate în spaţii publice, incluse în calendare și circuite regionale prilej de a pune în valoare potenţialul natural, cultural și turistic local. Pentru aceasta, este necesară crearea infrastructurii de agrement. O prioritate pentru Comuna Dobrin trebuie să fie restaurarea şi conservarea unor resurse antropice locale şi înscrierea acestora în circuitul turistic al zonei.