Interviu  cu Marius -Grigore Dulce, Primarul municipiului Călărași, județul Călărași

Ce proiecte de investiții v-ați propus să realizați până la finalul acestui mandat?

În prezent, Primaria Municipiului Călărași realizează investiții finanțate din bugetul local, care se adresează mai multor zone de interes: execuție rețea canalizare menajeră și pluvială cartierul Măgureni al municipiului, execuție rețea canalizare pluvială pe Str. Lacomotivei, rețea alimentare cu apă și canalizare pluvială pe str. Pescăruș, tronson cuprins între str. Panduri-str. G-ral C-tin Pantazzi, relizare documentație și execuție lucrari de amenajare peisagistică și modernizare pe B-dul N. Titulescu între str. Cornișei și str. Locomotivei,  lucrări de construire Bazar – Big, construire hală Piața Unirii, reabilitare clădire hală piața agro-alimentară (hala legume - fructe), execuție hala Piața Orizont (Hala Legume – fructe BIG), proiectare și execuție, reabilitare și modernizare Strada Grivița.
De asemenea, implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile (termenul limită de implementare al acestora fiind 31 decembrie 2023, în valoare de aproximativ 51 de milioane de Euro. Acestea  vizează acțiuni în domeniul mobilității urbane (reducerea nivelului noxelor prin interventii de modernizare a străzilor interioare, inființarea unui  sistem de management al traficului, înființarea stațiilor automatizate de biciclete inteligente, înființarea unei rețele de piste de biciclete, înființarea unui terminal intermodal de transport, achiziția de autobuze ecologice destinate transportului public de călători, modernizarea zonei pietonale din Centrul Vechi al municipiului), regenerarea spațiilor verzi degradate (aprox. 80.000 mp), regenerarea zonelor urbane marginalizate prin înființarea unui Centru de zi și reabilitarea unuia existent, reabilitarea termică a 3 unități de învățămînt, stimularea învățămîntului preșcolar și antepreșcolar prin construirea și dotarea unei creșe precum și a unei grădinițe,  încurajarea învățământului tehnologic prin lucrări de reabilitare a imobilelor și prin dotarea a două licee de profil, reabilitarea și modernizarea unui cămin pentru persoane vârstnice. De asemenea, prin valorificarea poziționării în zona de graniță cu Bulgaria, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, în cadrul unui proiect realizat în parteneriat, se va îmbunătăți accesibilitatea pe fluviul Dunărea prin reabilitarea, în zona municipiului, a malului stâng al Brațului Borcea – Braț al fluviului Dunărea, amenajându-se faleza din această zonă și înființându-se o linie de transport fluvial între municipiul Călărași și orașul Silistra din Bulgaria.

Ce proiecte au fost demarate în anul 2021 sau vor fi implementate în totalitate până la sfârșitul anului 2021?

Printr-un grant 100% obținut în anul 2021 din POCA 2014-2020, pentru 19 unități de învațământ din municipiu se vor achiziționa materiale sanitare (masti, dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, nebulizatoare, lămpi UV), necesare protejarii elevilor, cadrelor didactice și personalului administrativ împotriva infectării cu virusul SarsCov2
Totodata, în viitorul apropiat se vor semna contracte de finanțare pentru alte câteva proiecte promovate în anul 2021 și care, în prezent se află în proces de evaluare, și anume: îmbunătățirea performantei energetice a două blocuri de locuințe sociale, a rețelei de iluminat public din municipiu (finanțare din Fondul de Mediu 2021), a dotării cu echipament IT necesar desfășurării procesului educațional în sistem on-line a acelorași 19 unități de învățământ din municipiu (finantare din POCU 2014-2020) prin achizitionarea cu aproximativ 3,6 milioane Euro a urmatoarelor echipamente: 897 laptop-uri, 160 tablete grafice, 343 camere web de conferință, 341 proiectoare, 37 ecrane de proiecție cu suport trepied, 285 ecrane de proiecție cu suport de perete, 224 routere wireless, 334 table interactive.
În acelasi timp, cu finanțare nerambursabilă 100% din POR 2021-2027, implementăm un proiect prin care vom realiza documentații tehnice necesare pregătirii a 2 viitoare proiecte mari, finanțabile cu fonduri aferente perioade de finanțare europeană 2021-2027,  în domeniul mobilității urbane și al regenerarii urbane, în valoare de aprox. 32 milioane Euro.
Din efort propriu, din bugetul local, realizăm investiții importante pentru comunitate: construirea unei noi piețe în zona Centrului Vechi al municipiului, construirea unui nou bazar comercial, modernizarea străzilor interioare, intervenții de reabilitare a parcurilor inclusiv a locurilor de joacă pentru copii, etc

Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Anghel Saligny / PNDL 3?

Pentru obținerea finanțărilor din acest Program, Primaria Municipiului Călărași a pregătit, și în prezent se află în etapa de evaluare, proiecte care vizează modernizarea străzilor din Cartierul Mircea Vodă, a străzilor M. Kogalniceanu și a B-dului 1 Mai precum și modernizarea tronson str Sloboziei, tronson B-dul Republicii și tronson str. Eroilor. Valoarea totală  a acestor proiecte este de aproximativ 102 milioane lei.

Ce alte surse de finanțare plănuiti să accesați pentru a implementa proiectele cuprinse în strategia de dezvoltare locală? Ce investiții locale ar putea fi eligibile pentru finanțare cu bani europeni?

Primaria Municipiului Călărași implementează și, totodată, sunt în evaluare și în pregătire, proiecte destinate dezvoltării durabile a orașului. Bugetul local nu poate reprezenta singura sursă de finanțare a tuturor acestor initiative, așa că, în vederea realizării lor este necesară accesarea tuturor surselor posibile – buget local, fonduri europene, fonduri din programele naționale precum și credite, mijloace la care instituția noastră apelează în acest scop.

Cum vă propuneți sa susțineti mediul de afaceri local? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce beneficii oferă administrația locală mediului de afaceri?

Mediul de afaceri local a cărui dezvoltare este vitală pentru comunitate, are nevoie de un climat predictibil și favorabil, în care initiațivele să poată avea acces la infrastructra locală, teritorială, la rețele de utilitătți și forța de muncă. O atenție deosebită acordăm sprijinirii turismului, avându-se în vedere intervențiile prin care sunt create noi oportunități de dezvoltare: acordarea și dezvoltarea de facilități pentru parcuri industriale, clustere, facilitarea accesului la piețe, furnizori de servicii, programe de sprijin și finanțare. Acestea sunt și vor fi intervențiile prin care Primăria Municipiului Călărași sprijină activitatea mediului de afaceri.

Cum plănuiți să creșteti capacitatea instituțiilor publice de a oferi servicii online cetățenilor lor?  Care este strategia de digitalizare pentru următorii trei ani?

Calitatea activității administrației publice privește, în egală măsura, toate domeniile de dezvoltare a unei comunități, din perspectiva capacității de a coordona procesul de dezvoltare locală. Organul administrativ are funcția de balanță, echilibrând procesele, initiațivele, demersurile, etc. între mediul privat, asociații, organizații și cetățeni.
Prin creșterea capacității administrative locale, creșterea competențelor profesionale și a abilităților de lucru ale resurselor umane, Primăria promovează intervențiile pentru dezvoltarea infrastructurii instituționale. Dotarea cu echipamente adecvate inclusiv a instituțiilor subordonate, implementarea unui număr cât mai mare de soluții de tip e-guvernare, apar ca o necesitate în contextul creșterii constante a accesibilității populației la internet și a utilizării acestuia. Digitalizarea primăriei, pentru ca despre acest lucru vorbim, are ca principal scop simplificarea procedurilor interne la nivelul instituției, corespunzătoare furnizării unor servicii administrative prin utilizarea platformelor digitale
De curând, Primăria Municipiului Călărași a obținut Premiul pentru Excelenţă în digitalizare / Smart City cu ocazia Galei AMR 2021 – Ediţia a IV–a, organizată de Asociaţia Municipiilor din România (AMR) în format online, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, eveniment ce recompensează performanţa administraţiilor municipale în diverse domenii.
Digitalizarea Primăriei Călărași, prin implementarea unui sistem informatic integrat care a eficientizat serviciile oferite cetățenilor, s-a realizat în cadrul proiectului cu titlul  „Sistem integrat pentru simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației la nivelul Municipiului Călărași”, Cod SIPOCA 656.
Pur și simplu, este vorba despre schimbarea modului în care Primăria Municipiului Călărași interacționează cu contribuabilii / cetățenii și despre modul în care le oferă acestora o experiență consecventă și relevantă oricând și oriunde au nevoie.
Primăria Municipiului Călărași are în acest moment un sistem aproape complet integrat și o multitudine de soluții care servesc activitățile curente zilnice din instituție dar, mai ales, relația cu cetățenii.

Cum vă propuneti să realizați managementul deșeurilor și să gestionați problema colectării selective și a reciclării la nivel local?

Acțiunile de sprijin pentru menținerea unui mediu urban curat implică pocesele de promovare a colectării selective a deșeurior și generalizarea acestei practici la nivelul municipiului Călărași. Reciclarea deșeurilor, îmbunătățirea servicilor de curațare/salubrizare și suplimentarea coșurilor și pubelelor de gunoi pentru gunoi reciclabil, pe fracții, și instalarea acestora pe domeniul public, restructurarea sistemului de management al deșeurilor prin începerea demersurilor de reciclare a deșeurilor și valorificarea acestora, construirea de stații de tratare și de compostare a deșeurilor sunt măsurile pe care le aplicăm “ în lupta” cu deșeurile și colectarea lor selectivă.