Interviu cu Ciubotaru Cristian Aurelian, primarul orașului Târgu Ocna, județul Bacău

                        Oraşul Târgu Ocna traversează o etapă de dezvoltare fără precedent. Şantierele deschise în această perioadă vor schimba cu siguranţă imaginea localităţii noastre  în perioada viitoare.

Care sunt principalele proiecte aflate în implementare în această perioadă?

Pentru că principalul obiectiv al administraţiei publice locale este acela de a creşte starea de confort şi siguranţă a locuitorilor şi turiştilor care aleg să-şi petreacă timpul în oraşul staţiune Târgu Ocna, proiecţia investiţiilor este concentrată pe domeniile de infrastructură rutieră şi de turism, sens în care implementăm în această perioadă proiectul “Valorificare turistică şi modernizare infrastructură specifică în staţiunea balneoclimatică Târgu Ocna” finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – AXA Prioritară 7.1,  în valoare de aproximativ 5 milioane euro, investiţie ce cuprinde modernizarea sistemului rutier pentru 23 străzi, transformarea străzii Victoria (în prezent Carol I) într-un pietonal accesibil cetăţenilor şi turiştilor veniţi la tratament, amenajarea şi refacerea în totalitate a piaţetei Costache Negri, amplasată în faţa Palatului Administrativ, extinderea zonelor verzi prin amenajarea în Parcul orăşenesc Măgura a unor zone de relaxare moderne, precum şi modernizarea iluminatului public şi a mobilierului stradal.
De asemenea acordăm o atenţie deosebită infrastructurii şcolare prin proiectele derulate, precum şi celor de digitalizare şi proiecte verzi.

Ce alte proiecte au fost demarate în perioada 2022 - 2023 sau au fost implementate în Oraşul Târgu Ocna?

FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE
• Dezvoltarea, modernizarea și dotarea infrastructurii operaționale din cadul Școlii nr.2 oras Târgu Ocna – finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – AXA 10.1;
• Valorificare turistică și modernizare infrastructură specifică în stațiunea balneoclimatică Târgu Ocna - finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – AXA 7.1;
• Dotarea unităților școlare din orașul Târgu Ocna, județul Bacău, cu echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line” și a indicatorilor tehnico-economici, finanţat prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020, Acţiunea 2.3.3;
• Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente TIC a unităţilor de învăţământ preuniversitar din  oraşul Târgu Ocna, judetul Bacău – finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă C15;
• Proiectul regional de dezvoltare infrastructură de apă și apă uzată în județul Bacău, în perioada 2014 -  finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
FONDURI GUVERNAMENTALE NERAMBURSABILE
• „Modernizarea străzilor Cărămidăriei, Viitorului și Cimitir din orașul Târgu Ocna, județul Bacău” – în parteneriat cu  Consiliul Judeţean Bacău;
• Modernizare infrastructură rutieră în orașul Târgu Ocna 5,6 km – Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”;
• Dezvoltare sistem distribuţie gaze naturale în oraşul Târgu Ocna, judeţul Bacău -  Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”;
•Refacerea şi reabilitarea drumurilor pentru eliminarea efectelor inundaţiilor în oraşul Târgu Ocna, judeţul Bacău – CNI;
• Modernizare sistem de iluminat public oraş Târgu Ocna- Etapa I și II – Administraţia Fondului de Mediu;
• Construirea și dotarea Centrului Multifuncţional tip creșă în zona Tisești, oraș Târgu Ocna, județul Bacău – PNDL;
• Dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente la nivelul orașului Târgu Ocna – PNRR C10;
• Achiziția de vehicule electrice pentru serviciul de transport public local și a staţiilor de încărcare necesare pentru funcționarea acestora în Slănic Moldova, județul Bacău – PNRR – Fondul local în  parteneriat cu Oraşul Slănic Moldova;
• Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în oraşul Târgu Ocna, jud. Bacău – AFM;
• Dotarea căminului cultural-cartier Vâlcele, oraş Târgu Ocna, judeţul Băcau – AFIR;

Ce investiții locale veți prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny?

Pentru Programul Național de investiții Anghel Saligny am pregătit și am depus următoarele proiecte:
a. “Modernizare infrastructura rutieră în orașul Târgu Ocna 5,6 km”;
b. ” Dezvoltare sistem distribuție gaze naturale în orașul Târgu Ocna, județul Bacău”.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că investițiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiții locale plănuiți să finanțați prin PNRR?

Orașul Târgu Ocna are în plan accesarea fondurilor din PNRR în vederea renovării, consolidării și eficientizării energetic a blocurilor de locuințe;
- Renovarea integrată a clădirilor publice;
- Dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente la nivelul oraşului Târgu Ocna;

Care sunt punctele forte ale localității dumneavoastră?  Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră și ce puncte forte doriți să maximizați în acest mandat?

                 Localitatea noastră dispune de un potențialul enorm dat de resursele turistice,  unice în județul Bacău și printre puținele din tară, respectiv apelele minerale și Salina Târgu Ocna, care este a treia cea mai mare salină și una din cele mai vechi din România. Acest lucru a determinat ca fluxul anual de turişti care ne tranzitează zona să fie într-o continuă creştere, fiind înregistrată  o medie de aproximativ 250 000 de turiști/an.
                Atracţiile locale sunt completate de diversitatea extrem de bogată a faunei și florei  în Sit  Natura 2000 Măgura Târgu Ocna, care îmbie turistul să aleagă drumeţiile în natură, dar şi trecutul istoric, linia frontului din Primul Război Mondial ce a lăsat urme adânci în zonă, în special datorită Bătăliilor de la Oituz îi determină pe cei pasionaţi de istorie să vină să ne descopere.
              Aerul este de o calitate extraordinară datorită situării în zona montană, favorizat fiind de prezența pădurilor  din jurul localității, iar bioclimatul  unul dintre cele mai plăcute din ţară, caracterizat ca nesolicitant-sedativ, de cruțare, tonifiant . 

Cum vă propuneți să susțineți mediul de afaceri local? Ce facilități oferă administrația locală mediului de afaceri?

Ne propunem:
- Digitalizarea activității primăriei prin creșterea, actualizarea website-ului care să ofere posibilitatea furnizării majorității serviciilor publice și în mediul on-line. 
- Dezvoltarea platformelor de interoperativitate între administrația publică, cetățeni și mediul de afaceri
My image

Ce potențial turistic are în prezent localitatea dumneavoastră și cum vă doriți să dezvoltați turismul local/zonal?

Orașul Târgu Ocna este situat în SV județului Bacău, într-o zonă depresionară, la confluența pârâului Slănic cu râul Trotuș. Din punct de vedere geografic, regiunea Târgu Ocna este situată la baza versantului estic al Carpaților Orientali, în zona Surcarpaților Moldovei. Relieful este accidentat, având cote cuprinse între 400m-600m. Vizitând orașul Târgu Ocna, turiștii au posibilitatea de a explora potențialul turistic al zonei limitrofe, care cuprinde numeroase obiective de interes turistic:
 • Salina Târgu Ocna unul dintre cele mai importante puncte de atracție turistică,  impresionează prin imensitatea golurilor subterane, având o suprafață de 8900 mp, un volum util de 61000 mc, cu o înălțime a camerelor de 8 m, labirintul galeriilor de mii de metri creează impresia unui „oraș din adâncuri”. Indiferent de perioada anului aici veți găsi o temperatură constantă de 12-13 grade celsius, fapt datorat adâncimii la care se află de 240 m, ceea ce face ca vizitele  din timpul verilor toride sau din timpul iernilor geroase să fie foarte relaxante.
Călătoria prin Salina  Târgu Ocna începe cu un obiectiv absolut impresionant, în adâncul pământului, într-un oraş subteran construit în foste galerii ale minei de sare,  se află o adevărată catedrală închinată Sfintei Mari Muceniţe Varvara, protectoarea minerilor, la o adâncime de 200 m.
My image
Biserica a fost construită din inițiativa salariaților unității, în perioada 14 aprilie – 3 decembrie 1992 , în inima masivului de sare, fiind prima biserică ortodoxă subterană din Europa realizată integral din sare. 
Salina Târgu Ocna este formată din labirinturi pline de surprize, dacă vă plac sporturile, cu siguranță poți petrece 1 zi întreagă aici fără să vă plictisiți.
Facilități Baza de tratament Salina Târgu Ocna:
- teren fotbal, handbal, volei , tenis de masă, șah, table, billiard, karturi, teren minigolf, leagăne,  tobogan gonflabil, bibliotecă.
În incinta salinei veți găsi și Sala de spectacole și conferințe Florin Piersic.
În interiorul salinei este amenajat Muzeul Sării, care poate fi vizitat gratuit.  Aici puteți afla date despre geneza, evoluția exploatării și prelucrarea sării, virtuțile sale terapeutice și puteți admira exponate interesante ce amintesc de trecut.
Motivul principal pentru care ar trebui să vizitați Salina Târgu Ocna este pentru a beneficia de proprietățile unice pe care o salină le poate oferi, tratamentul cu aerosoli naturali halini.
Parcul Măgura și Izvoarele minerale:
My image
Parcul Măgura este principalul parc al orașului. Se află situat în partea de sud-vest a orașului, la poalele muntelui cu aceeași denumire, flancat la sud de drumul DN 12B Târgu Ocna – Slănic Moldova, la nord de râul Trotuș, la vest de intersecția DN 12A – DN 12B și podul de peste râul Trotuș, iar la Est de râul Slănic. Este o zonă ce poate dezvolta încă activități noi, cu posibilități de agrement deosebite. 
Aici se află cele 7 izvoare cu ape minerale cu indicații terapeutice. De asemenea, în parcul Măgura se află și Piscinele cu apă dulce și lacul sărat ‘’Lacul fără fund ‘’ sau Groapa ‘’Burlacu’’

Dezvoltarea potenţialului turistic prin crearea unor evenimente locale
1. Mai - Festivalul Antic şi Medieval ,,O călătorie fascinantă în timp” la Târgu Ocna;
                 My image
2. Iunie  - Auto Creativ Tuning Team & DB Drag Racing România - Sound House Târgu Ocna;
    My image        
3. August - Potecile Naturii
                      My image