Vartolomei Ion, primarul comunei Muntenii de Sus din județul Vaslui vorbește într-un interviu exclusiv Ghidul Primăriilor despre proiectele de investiții ale comunei pentru următorii patru ani, despre cum se pregătește echipa primăriei pentru accesarea fondurilor europene începând cu anul 2021 și despre cum se adaptează noilor provocări accentuate de pandemie, precum digitalizarea aparatului administrativ local.


Ce v-ati propus să realizați în acest mandat?

În mandatul 2020–2024 mi-am propus să realizez următoarele investiții pentru comuna Muntenii de Sus: înființarea unui sistem de distribuție inteligent de gaze naturale, modernizarea străzilor de interes local în comuna Muntenii de Sus, extinderi de rețele electrice și de iluminat public în comuna Muntenii de Sus, finalizarea Planului Urbanistic General, realizarea piaței agroalimentare în comună, finalizarea Podului peste pârâul Portari în localitatea Satu Nou, finalizarea modernizarii străzilor în satele Satu Nou și Muntenii de Sus, finalizarea reabilitării Școlii gimnaziale Ion Agarici, sat Muntenii de Sus, înființarea grupului sanitar și asigurarea cu utilități a Școlii cu clasele I-IV Satu Nou, comuna Muntenii de Sus, finalizarea alimentării cu apă a comunei Muntenii de Sus, realizarea sistemului de canalizare a comunei Muntenii de Sus, județul Vaslui.

Care credeți ca vor fi principalele provocări în calea realizării acestor inițiative?

Provocările vor veni din zona obținerii finanțărilor pe diferite obiective de investiții, iar după obținerea acestora, asigurarea de către prestatori a forței de muncă.

Unul din trendurile actuale încurajat și finanțat de UE este acest concept de comună verde, concept care înglobează de la parcuri și spații verzi în general până sisteme de management al deșeurilor care nu poluează. Cum stă comuna dumneavoastră la ora actuală la aceste capitole și ce anume vă propuneți pentru ca Muntenii de Sus să fie o comună mai verde? 

La nivelul comunei Muntenii de Sus s-au realizat proiecte în acest domeniu, respectiv Modernizarea Bazei Sportive Flacăra Muntenii de Sus și amenajarea unui parc de joacă ultramodern.


Un alt trend foarte important la nivelul UE, accelerat acum și de pandemie este digitalizarea, mai precis creșterea capacității instituțiilor de a oferi servicii online cetățenilor lor.  Cum stau lucrurile în acest sens în cadrul primăriei dumneavoastră și cum vedeți evoluția acestei zone în următorii patru ani?

Suntem în proces de implementare a unei solutii cityon în vederea digitalizării și accesului la servicii online pentru cetățenii comunei.

Începând din 2021 România va avea acces la fonduri europene în valoare de 80 mld de euro. Cum vă pregătiți pentru a absorbi din aceste fonduri pentru proiectele dumneavoastră? 

Ne pregătim prin consultarea permanentă a ghidurilor de finanțare, prin colaborarea cu diferiți consultanți specializați și prin formarea unei echipe în cadrul primăriei care să poată implementa asemenea proiecte.