Aflat la primul mandat, primarul Budian Petru Ionuț își propune să fie primarul tuturor locuitorilor din comună și să vină cu o viziune nouă pentru dezvoltarea comunei Sâncraiu de Mureș. Tânărul primar dorește să valorifice experiența din administrația locală dobândită în ultimii 8 ani în care a ocupat funcția de consilier local al comunei și să rezolve nevoile urgente ale locuitorilor prin accesarea fondurilor europene nerambursabile și prin parteneriate strategice cu Primăria Târgu Mureș și cu Consiliul Județean. 

Comuna beneficiază de o poziție privilegiată, la doar 5 km distranță față de municipiul Târgu Mureș. Comuna Sâncraiu de Mureş este așezată pe malul drept al Râului Mureș și este formată din satele Nazna și Sâncraiu de Mureș (reședință). 

 


 

 Care credeți că sunt principalii factori care au contribuit la alegerea dumneavoastră ca primar?

Timp de 2 mandate am ocupat funcția de consilier local al comunei Sâncraiu de Mureș. Ocupând această funcție am avut ocazia de a cunoaște detaliat problemele comunei și ale locuitorilor acesteia. Această experiență administrativă, completată de experiența antreprenorială și managerială acumulată în mediul privat, precum și de viziunea de a face administrație publică, prin atragerea de fonduri europene în comunitate consider că au fost factori determinanți pentru alegerea mea în funcția de primar.


Ce proiecte v-ați propus pentru următorii patru ani de mandat?

Am demarat procesul de realizare a strategiei de dezvoltare a comunei pentru perioada 2021-2027. Îmi propun accesarea cât mai multor finanțări nerambursabile, în vederea finanțării proiectelor pe care dorim să le implementăm la nivelul comunei. Totodată, îmi doresc să reușim să punem în aplicare și să ducem la bun sfârșit colaborarea pe care am început-o cu municipiul Târgu Mureș, pentru construirea unui nou pod peste râul Mureș, investiție care va conduce la decongestionarea și fluidizarea traficului de pe raza comunei. Modernizarea infrastructurii, prin asfaltarea drumurilor neasfaltate încă, precum și asigurarea utilităților pe străzile nou înființate, reprezintă de asemenea o prioritate.  Doresc amenajarea zonei malului râului Mureș. Astfel, am inițiat un proiect care prevede transformarea zonei într-un parc natural recreațional, prin realizarea unei piste de biciclete, piste de alergare, locuri amenajate pentru picnic, pescuit și zonă de promenadă, care să aducă beneficii directe și indirecte comunei noastre. Având în vedere creșterea constantă înregistrată în ultimii ani a numărului de locuitori, avem în vedere construirea unei creșe noi, precum și modernizarea și extinderea școlii. Dorim să continuăm pe drumul pe care am pornit, acela de digitalizare și transparentizare a activității primăriei. Modernizarea site-ului primăriei prin realizarea unei interfețe mai prietenoase și mai intuitive, astfel încât informațiile căutate să fie cât mai ușor de găsit, și integrarea pe acesta a serviciilor publice online a fost una dintre primele măsuri luate după preluarea mandatului. Prin acest demers, cetățenii beneficiază de următoarele servicii online, economisind astfel timpul de așteptare și pe cel aferent deplasărilor: plata online a taxelor și impozitelor, depunere cereri online, realizare sesizări pe harta digitală a comunei, realizare programări audiențe online, verificare online stadiul documentelor. 

 


Care credeți că vor fi principalele provocări / obstacole în calea realizării acestora?

Provocările vor veni din direcția identificării surselor de finanțare necesare implementării tuturor proiectelor pe care dorim să le realizăm. O altă provocare este reprezentată de recesiunea provocată de contextul pandemic prin care trecem cu toții.


Ce surse de finanțare plănuiti să accesați pentru proiectele pe care le aveți în plan?

Dorim să atragem cât mai multe finanțări nerambursabile care să completeze sumele alocate de la bugetul local.

 


 

Cum vă propuneți să atrageți noi investiții în comunitate?

Pentru noi investiții mizăm pe dezvoltarea infrastructurii, pe un personal calificat și pe noi facilități acordate mediului de afaceri privat. Printre facilitățile pe care le oferim investitorilor putem enumera: acces la drum judeţean, curent electric și iluminant public în toate satele comunei, telefonie fixă și mobile, cablu TV, internet, investiții în turism, concesionări și închirieri terenuri, rețea de gaze naturale: rețea de apă potabilă, rețea de canalizare, serviciu de salubrizare, servicii medicale și de educație, creșterea nivelului de calificare a populației prin participarea la programe de instruire și formare profesională, atragerea fondurilor europene prin programe de finanțare nerambursabile, dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea serviciilor sociale.

Care sunt inițiativele pe care vă doriți să le începeți în acest nou mandat? 

Principalele proiecte de investiții pentru acest mandat se referă la:

• Modernizarea străzii în comuna Sâncraiu de Mureș

• Extinderea rețelei de canalizare și apă pe străzile noi înființate

• Trotuare pe străzile nou înființate

• Amenajarea parcurilor de joacă pentru copii

• Extinderea școlii prin săli de clasă noi

• Blocuri de locuințe pentru tineri

• Construire creșă în localitatea Sâncraiu de Mureș

• Construire parc fitness

• Amenajare zonă promenadă malul râului Mureș.


Pentru detalii suplimentare despre proiectele primăriei Sâncraiu de Mureș: sancraiums.ro