Ana Ceană, primarul comunei Melinești, Județul Dolj despre proiectele pentru modernizarea infrastructurii, extinderea rețelei de gaze și investiții în sistemul de învățământ


Ana Ceană, primarul comunei Melinești prezintă planul local de dezvoltare durabilă, care include proiecte pentru modernizarea infrastructurii, extinderea rețelei de gaze în toate satele comunei și investiții în sistemul de învățământ. Planul are în vedere modernizarea tuturor satelor aflate în administrarea primăriei: Bodăiești, Bodăieștii de Sus, Godeni, Melinești (reședința), Muierușu, Negoiești, Odoleni, Ohaba, Ploștina, Popești, Spineni, Valea Mare, Valea Muierii de Jos și creșterea nivelului de trai a celor peste 3890 locuitori ai comunei.

Comuna Melinești a fost cunoscută în trecut pentru industria împletiturilor și produselor din răchită, olărit, agricultură, viticultură, iar în prezent zona prezintă interes pentru investitori din domenii precum agricultura, legumicultura, pomicultura, creșterea animalelor, exploatări forestiere. Pentru a veni în sprijinul investitorilor, autoritățile locale pun la dispoziția acestora terenuri agricole, rețea de gaze, rețea de apă și canaliare, rețea de cablu TV și internet.


Care credeți că sunt principalii factori care au contribuit la realegerea dumneavoastră ca primar?

Cetățenii m-au reales deoarece sunt un bun organizator, sunt un primar echilibrat, dedicat rezolvării problemelor comunei, consecvent, credibil și responsabil. 


Care considerați că a fost cea mai importantă realizare a dumneavoastră ca primar în mandatul anterior?

Două realizări au fost foarte importante în timpului mandatului anterior: introducerea rețelei de apă și canalizare și asfaltarea a 12 km de drumuri în comună.

 

Ce proiecte v-ați propus pentru următorii patru ani de mandat?

Pentru mandatul actual mi-am propus extinderea rețelei de gaze în toate satele comunei și asfaltarea a 10 km de drumuri comunale și sătești.


Care credeți că vor fi principalele provocări / obstacole în calea realizării acestora?

Procedura de licitație pentru desemnarea constructorului (contestații) reprezintă de multe ori un obstacol în realizarea investițiilor.

Ce surse de finanțare plănuiti să accesați pentru proiectele pe care le aveți în plan?

Dorim să accesăm fonduri ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale - AFIR, fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală - PNDL, fonduri prin Compania Națională de Investiții - CNI și desigur, vom folosi inclusiv fonduri proprii.


Cum vă propuneți să atrageți noi investiții în comunitate?

Dorim să dezvoltăm o și mai bună colaborare cu firmele de consultanță pentru accesarea fondurilor de investiții în comunitate.

 

Care dintre proiectele pe care vă propuneți să le finalizați sunt proiecte începute în mandatul trecut?

Introducerea rețelei de apă și canalizare este un exemplu de proiect început în timpul mandatului trecut.

 

Care sunt inițiativele pe care vă doriți să le începeți în acest nou mandat? 

În noul mandat doresc să demarez procedurile privind atragerea de fonduri europene pentru modernizarea comunei Melinești.

Care sunt principalele învățăminte din mandatul trecut cu care începeți acest nou mandat?

Din mandatele anterioare am învățat că bugetele locale și naționale nu sunt suficiente pentru finalizarea proiectelor de investiții vizate și că avem nevoie de fonduri europene. În noul mandat ne vom implica și mai mult în tot ceea ce înseamnă Proiecte Europene.

Pentru detalii despre proiectele viitoare ale Primăriei Melinești:  https://primaria-melinesti.ro/