Nicușor Dan, primarul ales al Capitalei, deschide seria interviurilor „Viziune de Primar 2020 – 2024” – o inițiativă națională susținută de Ghidul Primăriilor. Primarul ales detaliază prioritățile sale privind Bucureștiul, modul în care va acționa și strategia pentru atingerea obiectivelor principale ale mandatului: metrou ușor, pădure urbană, 15 parcări în afara orașului.

Sunteți implicat în problemele Bucureștiului de mulți ani și suntem convinși că ați venit la primărie cu o viziune clară despre cum puteți transforma orașul într-o capitală europeană cu aer respirabil, cu un trafic mai degajat și cu mai multe spații verzi. Ne puteți expune viziunea dumneavoastră de primar pentru următorii 4 ani? Ce v-ați propus să realizați în acest mandat pentru orașul București? Cum va arăta capitala României peste 4 ani?

Viziunea mea pentru București este aceea a unui oraș în care oamenii se mișcă mai bine, respiră mai bine, câștigă mai bine. Prin urmare, prioritățile mandatului meu vor fi legate de îmbunătățirea infrastructurii de transport, de reducerea poluării și creșterea suprafeței spațiilor verzi, de susținerea oportunităților economice pentru bucureșteni. 
În privința transportului, am ca proiecte principale crearea metroului de suprafață pe infrastructura CFR, realizarea a 15 mari parcări în intrările în oraș, crearea unui sistem de semaforizare inteligentă și modernizarea flotei STB. În ceea ce privește reducerea poluării, proiectele mele de bază sunt plantarea unei Centuri Verzi în jurul Capitalei, eliminarea depozitelor ilegale de gunoi și a arderilor ilegale de deșeuri, încurajarea construcțiilor cu amprentă verde și continuarea termoizolării clădirilor. Din punct de vedere economic, voi susține o colaborare mai apropiată a Primăriei Capitalei cu mediul de afaceri și cu mediul universitar, urmând să realizăm în comun un proiect pe care l-am numit „Dâmbovița – axa creativă a orașului”, care va ajuta la dezvoltarea industriilor creative. De asemenea, voi digitaliza semnificativ relația primăriei cu antreprenorii și voi dezvolta scheme de finanțare pentru tinerii antreprenori, care să-și lanseze afaceri și să creeze noi locuri de muncă. 

Care credeți că vor fi principalele provocări în calea realizării acestor inițiative?  

Aș vrea să vorbesc întâi despre oportunități. În primul rând, sunt fondurile europene, care înseamnă 80 de miliarde de euro pentru România în următorii 7 ani (incluzând aici banii pentru redresarea economică post-COVID) și din care Bucureștiul va putea obține o sumă importantă. În al doilea rând e vorba despre șansa de a elibera Primăria Capitalei de risipă și corupție, ceea ce în sine va reuși să eficientizeze furnizarea serviciilor publice. Și în al treilea rând vorbim despre colaborarea cu Guvernul României, fiindcă sunt convins că și după alegerile parlamentare vom avea un guvern de dreapta, care să-și asume susținerea marilor proiecte pentru București. Există și provocări, este adevărat, iar aici aș menționa două: oamenii rămași în funcții cheie din perioada Firea-PSD (care au și ei partea lor de responsabilitate în eșecurile din ultimii patru ani) și pandemia COVID-19, care ne solicită energii și resurse importante. 

Care sunt prioritățile dumneavoastră în calitate de primar pe termen scurt și mediu? 

Există 3 urgențe clare acum, la început de mandat: termoficarea, combaterea COVID-19 și echilibrarea financiară a primăriei. 
Știm cu toții problema apei calde și le-am spus bucureștenilor că lucrurile se vor rezolva treptat. Am deja în vedere patru proiecte distincte pe termoficare, dar pe termen scurt, în această iarnă, vom continua, din păcate, să avem avarii și întreruperi punctuale în furnizarea apei calde. Pregătim resurse suplimentare pentru a face față problemelor curente. 
Pentru rezolvarea provocărilor care țin de COVID-19, ne ocupăm de dotările necesare pentru spitale, de creșterea capacității de testare la nivelul primăriei (în special a categoriilor care intră în contact direct cu publicul), dar și de identificarea unor spații pentru deschiderea de piețe volante în condițiile suspendării temporare a funcționării piețelor închise. 
O problemă gravă este cea financiară, fiindcă Primăria are mari datorii neplătite, deci trebuie să negociem eșalonări și, în același timp, să apelăm la Guvern pentru sprijin. Fostul primar Firea a lăsat o stivă de probleme financiare nerezolvate. 

Care sunt principalele provocări legate de infrastructură și ce proiecte aveți pentru decongestionarea traficului din oraș?

Problema traficului a fost în centrul programului pentru București și rămâne preocuparea mea majoră pentru acest mandat. 
Văd abordarea problemei pornind din două direcții: una dintre ele este crearea unui transport public mai rapid și mai fiabil, care să devină o alternativă atractivă la folosirea mașinii personale, iar a doua direcție este construirea infrastructurii care să ducă la un trafic mai lejer în oraș. Pentru transportul public vom investi în modernizarea flotei, vom crea benzi unice, vom moderniza liniile de tramvai, vom extinde trasee, iar pentru reducerea numărului de mașini și relaxarea traficului în oraș sunt esențiale proiecte precum autostrada de centură a Capitalei, marile parcări în jurul orașului și introducerea semaforizării inteligente. 

Unul din trendurile actuale în dezvoltarea urbană încurajat și finanțat de UE este conceptul de „oraș verde”, concept care înglobează de la parcuri și spații verzi, până la transport electric în comun și sistem de management al deșeurilor care nu poluează. Cum ar putea deveni orașul București un oraș verde?

Folosind bunele practici care există în alte Capitale europene. Orașe precum Copenhaga, Paris sau Viena au promovat soluții excelente, prin care au rezolvat în bună măsură problema poluării și au înverzit mediul urban. Am în plan, de pildă, crearea a 135 de kilometri pentru piste de bicicletă și electrificarea flotei STB (achiziția de mijloace de transport electrice, dar și convertirea autobuzelor vechi în troleibuze). Iar cu proiectul Centura Verde a Capitalei vom reduce poluarea urbană și vom crea noi spații de relaxare în jurul orașului. 
Există fonduri europene importante pentru înverzirea Capitalei și pentru transport public nepoluant și voi apela la aceste fonduri.

Un alt trend foarte important la nivelul UE, accelerat acum și de pandemie este digitalizarea, mai precis creșterea capacității instituțiilor de a oferi servicii online cetățenilor lor. Cum stau lucrurile în acest sens în cadrul primăriei București și cum vedeți evoluția acestei zone în următorii patru ani? 

Primăria Capitalei a făcut până acum progrese lente în privința relației online cu cetățenii, deci lucrurile trebuie mult accelerate. Obiectivul meu este ca, la finalul mandatului, să existe posibilitatea unei interacțiuni complet digitale între cetățeni și primărie. Desigur, pentru cei care vor să aibă și interacțiune directă, solicitând documente sau efectuând plăți la ghișee, va exista în continuare această posibilitate. Epidemia COVID-19 ne forțează la această schimbare, dar ea trebuia să se producă și fără acest lucru. 

Începând din 2021 România va avea acces la fonduri europene în valoare de 80 mld de euro. Cum vă pregătiți pentru a absorbi din aceste fonduri pentru proiectele Bucureștiului? 

Una dintre prioritățile mele de organizare internă e să pun pe picioare rapid o echipă bună de experți în proiecte europene, care să poată depune rapid aplicații și să gestioneze relația cu partenerii europeni și cu autoritățile de management din țară. Sunt bani la care Bucureștiul are acces și pe care nu avem voie să-i pierdem. 
Deja am făcut primii pași în direcția accesări fondurilor europene, semnând cu Ministerul Fondurilor Europene un contract pentru modernizarea rețelei de termoficare a Capitalei, în valoare de peste 300 de milioane de euro. Mă concentrez în perioada următoare pe proiecte europene care țin de domeniul transportului. 

Cum s-ar putea implica cetățenii mai mult în buna funcționare a orașului? Toți locuitorii orașului au mari așteptări acum de la dumneavoastră. Dumneavoastră ce așteptări aveți de la locuitorii orașului București? Cum vă pot ajuta în atingerea obiectivelor?

Susținerea bucureștenilor e foarte importantă pentru mine. Îmi doresc ca ei să fie alături de mine pe parcursul întregului mandat, fiindcă nu va fi un mandat simplu. Vor fi lucrări, vor fi inconveniente punctuale, dar trebuie să facem acea schimbare pe care ei au votat-o. 
Îi rog deci pe bucureșteni să dea dovadă de solidaritate și de răbdare. Știu că așteptările lor sunt mari: am văzut acest lucru în campania electorală și apoi la urne. Lucrurile se vor schimba în bine în Capitală, iar asta se face pas cu pas. Suntem acum pe direcția cea bună și mizez în continuare pe oameni că-mi vor spune deschis ceea ce nu merge cum trebuie sau ceea ce își doresc schimbat cu prioritate. 

Ce alte considerații doriți să adăugați acestui interviu?

Cheia succesului în administrație, din punctul meu de vedere, este perseverența. Iar asta înseamnă muncă permanentă pentru a uni echipa și pentru a colabora cu toți partenerii instituționali – Consiliul General al Capitalei, Guvernul și Prefectura București, primăriile de sector, Consiliul Județean Ilfov (cu care împărtășim interese comune), instituțiile europene. Cum am spus și în mesajul meu la preluarea mandatului: nu se poate să nu reușim!