
Regiunea Nord-Est are în față o misiune complexă: să transforme provocările în oportunități și să valorifice la maximum resursele sale – umane, culturale, economice. În acest context, am stat de vorbă cu Vasile Asandei, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, instituție care joacă un rol-cheie în direcționarea fondurilor europene și în modelarea unei dezvoltări echilibrate la nivel regional. ADR Nord-Est are un mandat ambițios: să conecteze nevoile comunităților locale cu soluții de finanțare eficiente, să stimuleze investițiile și să deschidă drumul spre o regiune mai competitivă, mai atractivă și mai sustenabilă. Ce oportunități au primăriile din cele șase județe ale regiunii? Ce proiecte au deja impact în comunități? Și cum poate turismul să devină un motor regional? Aflăm dintr-un dialog consistent și orientat spre soluții.
Interviu Ghidul Primăriilor cu Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est
Ce strategii aveți în vedere pentru stimularea creșterii economice și sociale în regiunea Nord-Est? Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui și ce soluții aveți?
Regiunea Nord-Est se confruntă cu mai multe obstacole care încetinesc dezvoltarea economică și socială, dar avem un potențial enorm de creștere, asta e sigur. Sunt necesare măsuri concrete pentru a depăși provocările actuale și aș aminti aici dezvoltarea infrastructurii de transport și conectivitate, sprijinirea IMM-urilor și atragerea investițiilor, accelerarea digitalizării și inovării, creșterea competitivității forței de muncă, dezvoltarea sectorului turistic și a economiei locale, tranziția către o economie verde și sustenabilă. Noi, ADR Nord-Est, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Est, prin apeluri dedicate care au rezultat în urma unei analize a nevoilor regiunii, încercăm să stimulăm creșterea economică pe toate aceste paliere. Regiunea Nord-Est are tot ce îi trebuie pentru a deveni o regiune europeană competitivă: oameni valoroși, resurse, identitate puternică și viziune, iar misiunea noastră este să conectăm aceste resurse prin politici publice inteligente, proiecte de impact și parteneriate autentice cu autoritățile locale, mediul de afaceri și cetățenii.
Care sunt principalele oportunități de finanțare disponibile acum pentru primării în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027?
Prin Programul Regional Nord-Est 2021–2027, primăriile din regiune au la dispoziție mai multe oportunități de finanțare pentru proiecte de dezvoltare locală. Pentru domenii precum eficiența energetică a clădirilor publice, învățământ, regenerare urbană, turism sustenabil și cultură, mobilitate urbană și mobilitate regională, avem deschise următoarele apeluri:
- Investiții în clădirile publice în vederea creșterii eficienței energetice - CJ, Autorități publice centrale, UAT locale- cu un buget total de 109,53 milioane euro; MRJ și Municipii, buget 107,69 milioane euro.
- Dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru învățământul timpuriu (antepreșcolar și preșcolar), primar, gimnazial, liceal, învățământul profesional, inclusiv dual – Comune- buget total de 68,68 milioane euro; MRJ și Municipii buget de 83,86 milioane euro.
- Regenerare urbană, turism sustenabil și cultură – Orașe- buget total de 19,83 milioane euro, -Municipii- cu un buget de 25,56 milioane euro - Municipii Reședință de Județ- 63,99 milioane euro
- Mobilitate urbană – Orașe- buget de 46,84 milioane euro
- Infrastructură verde în zonele urbane- MRJ și Municipii, cu buget de 55,61 milioane euro
- Mobilitate regională durabilă- 181,87 milioane euro
- Promovarea mobilității urbane multimodale sustenabile - MRJ și Municipii cu buget de 226,74 milioane euro.
Care sunt proiectele-fanion susținute de ADR Nord-Est și ce impact au în comunitățile locale?
Îmi este foarte ușor aici să menționez proiectele cu valoare mare nerambursabilă, proiecte de infrastructură, finanțate din POR 2014-2020, și acestea ar fi Axa Rutieră Strategică 1 Iași - Suceava, Axa 2 Botoșani - Iași, Axa 3 Neamț - Bacău sau Axa 4 Vaslui - Bârlad, care toate însumează 225,3 milioane euro nerambursabil. De asemenea, din Programul Regional 21-27, avem câteva proiecte cu valori mari în implementare și cu rezultate așteptate foarte ambițioase, în beneficiul comunităților locale: Municipiul Suceava implementează extinderea sistemului de transport public ecologic metropolitan, un proiect în valoare totală de 15,4 milioane euro. Pentru accesibilizare regiunii din punct de vedere rutier și conexiunea la rețeaua TEN-T, avem, de asemenea, în implementare trei mari proiecte: unul de conectivitate directă la Vama transnațională Rădăuți-Prut cu Republica Moldova, al doilea este înființarea centurii ușoare de ocolire a Municipiului Iași, iar al treilea este Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui, toate trei proiectele în valoare totală de 243 milioane euro.
Dar avem și multe alte proiecte, mai mici sau mai mari, toate importante pentru regiune. De-a lungul timpului am realizat că nu valoarea proiectului determină impactul în comunitate, ci necesitatea lui. Aș aminti aici un proiect de suflet finanțat din POR 2014-2020: Reabilitarea și modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria din Iași. Dar și înființarea parcului științific și tehnologic East European Border din Siret este un proiect emblemă, și consolidarea Palatului Braunstein din Iași sau restaurarea Centrului Muzeal Cazinoul Băilor din Vatra Dornei. Iar lista cu proiecte fanion este lungă.
Ne puteți oferi exemple de bune practici sau proiecte de succes implementate de primării în regiunea Nord-Est cu sprijinul ADR?
Prin Programul Operațional Regional 2014-2020 au fost implementate 383 de proiecte în Regiunea Nord-Est, de către primării de orașe, municipii, comune. Le putem considera de succes pe toate cele care au ajuns în stadiul de finalizate. Prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027, la momentul actual, sunt 78 de proiecte contractate de primării, toate cu potențial de bună practică.
Cum poate fi valorificată mai bine apartenența la Regiunea Nord-Est pentru promovarea turismului local și a identității culturale a județelor din regiune?
Cadrul strategic care servește drept referință în domeniul culturii și turismului, este Planul Regional de Acțiune pentru Cultură și Turism (PRACT) Nord-Est 2021 – 2027. Au fost identificate câteva direcții strategice importante, și anume: cultura – factor al dezvoltării regiunii; valorificarea durabilă a potențialului turistic; sprijinirea digitalizării sectorului cultural și turistic; dezvoltarea resurselor umane care activează în domeniul turismului și, nu în ultimul rând, dezvoltarea structurilor de management al destinației.
Chiar la începutul acestui an, am obținut de la Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului pentru două rute cultural-turistice regionale, Ruta Romantică, focusată pe arhitectura de patrimoniu a regiunii, și Ruta Gastronomică, prin intermediul căreia promovăm identitatea gastronomică regională.
Demnă de menționat aici este și Gala Turismului Descoperă Nord-Est, cel mai mare eveniment de profil, din Regiunea Nord-Est, ajuns la cea de-a IX-a ediție în anul 2024 și devenit tradiție în rândul profesioniștilor din turism, pentru regiunea noastră. Acest eveniment complex, vibrant și interactiv, dovedește că Regiunea Nord-Est are toate caracteristicile unei destinații de talie mondială și că, atât din partea mediului public, cât și în rândul companiilor și al organizațiilor non guvernamentale din această regiune există dorința de a colabora pentru dezvoltarea turismului, în spiritul unor valori europene comune.
De asemenea, turismul are un loc special și în Programul Regional Nord-Est, printr-o prioritate dedicată- Prioritatea 7–O regiune mai atractivă și o alocare financiară de 120 milioane euro. Sub această cupolă pot găsi sprijin financiar atât administrațiile publice locale, pentru investiții destinate revitalizării si regenerării urbane fizice, dezvoltării turismului sustenabil și culturii, dar și întreprinzătorilor din industriile creative (meșteșuguri, artizanat, arte vizuale, etc).
Interviu publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XV, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-15/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista