
Lumea se schimbă rapid sub influența noilor tehnologii și sub presiunea crizei sanitare generate de Covid-19. Pe măsură ce pandemia avansează, asistam la salturi tehnologice spectaculoase, la descoperiri medicale accelerate, la digitalizarea forțată. Roboții, inteligența artificială, imprimarea 3D par a fi direcțiile care ne vor schimba viața privată și profesională post-coronavirus.Roboții sunt exemple de soluții tehnologice avansate care automatizează sarcini și generează economii de costuri și productivitate sporită.
Bucharest Promo Robots, prima companie din România dedicată industriei de roboți umanoizi a venit cu o soluție ingenioasă pe timp de pandemie: și-a trimis propriul robot cu lumină UVC pentru dezinfecție, în prima linie în lupta anti-Covid, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din București.
Interviu cu Ana Maria Stancu, CEO & Robot Fleet Admiral în cadrul Bucharest Promo Robots
Ce servicii oferă Bucharest Promo Robots și în ce industrii activează principalii clienți?
Bucharest Robots oferă servicii de distribuție, integrare, închiriere și personalizare pentru roboții de servicii, dar și prototiparea de soluții automatizate pentru clienți. Avem atât roboți umanoizi care pot îndeplini diverse funcții, cât și roboți de dezinfecție cu lumină UVC pentru lupta împotriva COVID-19 și a infecțiilor nosocomiale sau roboți de curățenie care pot aspira și spăla suprafețe mari din spitale, școli, instituții publice sau companii private.
Povestiți-ne despre robotul care dezinfectează la Institutul Național de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Balș. Cum v-a venit ideea de a da în folosință acest robot spitalului?
Robotul UVD este primul robot cu lumină UVC pentru dezinfecție și a apărut pe piață acum 3 ani pentru a lupta cu infecțiile nosocomiale, în primul rând. Lumina UVC, care este deja folosită pentru dezinfecție de ani buni în instituțiile sanitare, inactivează orice virus și bacterie, inclusiv COVID-19 (conform studiilor realizate la Universitatea din Boston, USA). Lumina aceasta acționează asupra structurii interne a acestor micro-organisme și nu le mai permite să se înmulțească. Bucharest Robots este distribuitor unic în România și service autorizat al acestui robot de circa doi ani și aveam deja pe stoc câțiva când a început pandemia. Și pentru că am văzut cât de urgentă era problema și atunci nu se găseau nici substanțe pentru nebulizare, nici lămpi statice, am decis să îl punem la lucru acolo unde era cea mai mare nevoie: la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, în cadrul unui parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență.
Cum puteți ajuta primăriile și spitalele din România să achiziționeze sau să închirieze astfel de roboți pe perioada pandemiei?
Noi oferim două tipuri de variante pentru spitale și instituții publice: achiziție sau RaaS (Robotics as a Service), adică instituția primește robotul, dezinfectează cât de frecvent are nevoie și pe ce suprafață are nevoie, iar la finalul lunii plătește un abonament fix. Am introdus această variantă pentru că sunt instituții publice care nu au în bugetul de anul acesta prevăzute cheltuieli de achiziții, însă, au cheltuieli pentru servicii. În loc să aștepte până anul viitor să introducă un astfel de robot, care protejează viețile în special ale personalului din spitale din linia intâi, ei îl pot avea a doua zi la dispoziție.
Care este provocarea următoare pentru Bucharest Promo Robots?
Cea mai mare provocare pentru noi este să facem educație în acest domeniu. Să explicăm celor interesați ce înseamnă un robot, căror activități se pretează, care sunt prețurile și în cât timp se pot amortiza și, mai ales, faptul că roboții nu vin să ne ia locurile de muncă, ci să facă acele sarcini periculoase sau repetitive, care nu necesită inteligența sau creativitatea umană. Planurile sunt de a construi proprii noștri roboți de servicii, de a crește ponderea de folosire a roboților în România, de a ne reprezenta mai bine interesele la nivel european prin intermediul euRobotics și de a deveni un catalizator pentru dezvoltarea roboticii în România.
Programează o întâlnire cu roboții: robot@bucharestrobots.com | 0721 678 764 |
www.bucharestrobots.com