Tendința europenilor de a se îndrepta către mașini electrice este vizibilă și în România. În 2022, s-au vândut pentru prima dată peste 10.000 de unități – un record pentru țara noastră și de trei ori mai mult decât în 2021. Un studiu realizat de Deloitte a arătat că aproximativ jumătate dintre români și-ar cumpăra o mașină electrică pentru a reduce costurile cu combustibilul și pentru a proteja mediul înconjurător, dacă infrastructura de încărcare pentru mașinile electrice ar fi mai dezvoltată. 

 

Marc R. Steib, CEO al companiei elvețiene Renera Energy SRL, în trecut Sunwin by EZS SRL, explică faptul că „de acest lucru se ocupă acum guvernul român. Acesta a adoptat directivele UE care conțin schimbări importante în ceea ce privește infrastructura de încărcare pentru vehiculele electrice și hibride. În cazul clădirilor noi nerezidențiale sau al clădirilor care fac obiectul unor renovări majore și care dispun de mai mult de 10 locuri de parcare, proprietarii sunt obligați să instaleze cel puțin o stație de încărcare pentru vehiculele electrice". În plus, guvernul dorește să accelereze construcția de stații de încărcare pentru mașinile electrice și modifică legislația, astfel încât să nu mai fie nevoie de autorizații speciale în acest sens. În următorii patru-cinci ani, sunt planificate în total 18.000 de stații de încărcare, necesare pentru a răspunde cererii și legislației viitoare. 

 

Dar ce înseamnă acest lucru pentru municipalități? Cum pot acestea să profite de cererea tot mai mare a populației din România și, în același timp, să producă energie electrică din surse regenerabile? O soluție inovatoare, care se bucură deja de un mare succes în alte țări din UE, cum ar fi Germania și Franța, sunt așa-numitele carporturi solare. Cu ajutorul carporturilor solare, municipalitățile își pot dota parcările cu acoperișuri fotovoltaice și pot oferi posibilități de încărcare a mașinilor electrice la punctul de origine sau pot utiliza energia electrică pentru consumul propriu. Companiile independente de soluții energetice, cum ar fi Renera Energy SRL, pot dezvolta soluții de încărcare personalizate pentru municipalități, cu ajutorul cărora acestea stimulează populația să treacă la mașini electrice. În plus, municipalitățile pot genera energie electrică regenerabilă pe termen lung și își pot asigura un viitor independent. Experții de la Renera Energy SRL au mulți ani de experiență în dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă și știu cum să combine durabilitatea ecologică și nevoile sociale cu o operațiune economică.

 

My image

 

Independente din punct de vedere energetic și atractive din punct de vedere financiar: contractele fotovoltaice cu municipalitățile
Pentru municipalități, contractarea energiei fotovoltaice oferă atât posibilitatea de a-și reduce costurile energetice, cât și șansa de a-și îmbunătăți impactul asupra mediului, fără a fi nevoite să suporte ele singure povara financiară. 
În calitate de experți în domeniul contractării fotovoltaice, Renera Energy SRL oferă municipalităților o oportunitate de a deveni mai ecologice și mai atractive din punct de vedere financiar. Prin contractare, autoritățile locale pot profita de avantajele energiei solare, fie că este generată de sisteme fotovoltaice pe acoperiș, de tip greenfield sau de carporturi solare, fără a investi în infrastructura fotovoltaică.

 

My image

 

Renera Energy SRL se ocupă de proiectarea, instalarea, operarea și întreținerea sistemelor, în timp ce comunitatea profită de economiile realizate la costurile cu energia electrică. Furnizorul de soluții energetice oferă mulți ani de experiență și are proiecte de referință de succes peste tot în Europa. Prin contractarea de sisteme fotovoltaice, municipalitățile își îmbunătățesc imaginea publică, reduc emisiile de CO₂ și devin mai puțin dependente de creșterile prețurilor la electricitate. De asemenea, furnizarea de energie neutră din punct de vedere al CO₂ și fără emisii atrage noi investitori și companii în regiune, generând venituri fiscale și creând locuri de muncă. Contractarea de energie fotovoltaică crește, de asemenea, atractivitatea pentru parcurile industriale existente și planificate pentru investitorii existenți și noi.


Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3A80mfq
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ