Ovidiu Rădoi, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin explică pentru Ghidul Primăriilor care sunt top 3 priorități la nivel de județ: valorificarea potențialului turistic al Banatului Montan, construirea unui nou Spital Județean de Urgență la Reșița, în parteneriat cu Primăria Reșița și investițiile în energia regenerabilă.

 

În ultimii ani, competiția între județe s-a intensificat pe măsură ce fondurile europene au devenit disponibile. Fiecare județ a încercat să-și valorifice avantajele și să obțină finanțări pentru a spori nivelul de trai al locuitorilor, pentru a atrage noi investitori și turiști.
Pentru administrația județeană de la Caraș-Severin, strategia câștigătoare se concentrează pe punerea în valoare a potențialului turistic al Banatului Montan, ca motor principal al dezvoltării regiunii.

 

Interviu cu Ovidiu Rădoi, Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin

 

Care sunt punctele forte ale județului Caraș-Severin pe care le valorificați pentru a impulsiona dezvoltarea la nivelul comunităților locale? 

Judeţul Caraş-Severin are indiscutabil un potenţial turistic imens, motiv pentru care considerăm turismul unul dintre pilonii principali de dezvoltare a judeţului. Prin varietatea reliefului, a multitudinii de arii protejate şi de obiective turistice, judeţul nostru oferă vizitatorilor oportunităţi diverse de petrecere a timpului liber, în ultimii ani, județul bucurându-se de o notorietate crescută în rândul vizitatorilor, o mare majoritate a acestora fiind străini.
Potenţialul de dezvoltare a turismului balneo-terapeutic este evidenţiat de bogăţia de izvoare minerale de care dispune judeţul, iar aici amintim renumita stațiune turistică Băile Herculane, una dintre cele mai vizitate stațiuni balneare din România și din Europa de Est, cunoscută pentru calitățile curative ale apelor termale încă din perioada romană. 
În acelaşi timp, turismul cultural este în plină expansiune prin organizarea Festivalului Internaţional de Teatru ,,New Wave”, a Festivalului de Jazz de la Gărâna, precum şi a Festivalului ,,Custom”, aflat la a II-a ediţie. Sunt de menţionat și clădirile de patrimoniu din judeţ: Teatrul Vechi de la Oravița (primul construit în România între 1816-1817, în perioada Imperiului Habsburgic), Morile de apă de la Rudăria, cel mai mare complex mulinologic din sud-estul Europei, aflate în Patrimoniul UNESCO și numeroasele muzee de la Reșița, Caransebeș şi Anina. Calea ferată Oravița-Anina – ,,Semeringul Bănățean” face parte dintr-un traseu de vizitare a patrimoniului industrial al fostei zone miniere.
Un alt punct forte al judeţului nostru îl reprezintă posibilitatea valorificării energiei verzi, Consiliul Judeţean Caraş-Severin accesând şi implementând numeroase proiecte legate de montarea de panouri fotovoltaice și producerea de energie eoliană.
Un interes deosebit îl acordăm şi resursei umane, la nivelul judeţului depunându-se eforturi susţinute pentru pregătirea tinerilor din punct de vedere profesional şi tehnic, prin oferirea unei oferte educaţionale variate, iar aici menţionăm Centrul Universitar Reșița al Universității Babeș-Bolyai şi Învățământul Dual dezvoltat ca un parteneriat între autoritatea locală și mediul de afaceri.  

 

My image

 

Cum ați gândit strategia pentru dezvoltare turistică în județul dumneavoastră? 

Referitor la strategia pentru dezvoltare turistică a judeţului Caraş-Severin, primul  punct de interes  îl  reprezintă amenajarea, dezvoltarea şi modernizarea reţelei de drumuri şi a parcărilor în zonele turistice, deoarece plecăm de la premisa că  turismul nu se poate dezvolta fără a realiza/reabilita infrastructura rutieră de acces spre zonele turistice sau cu potenţial turistic din judeţ, urmată de dezvoltarea produselor turistice, promovarea turistică şi susţinerea dezvoltării turismului durabil.  
În ceea ce priveşte punctele de interes pentru turişti, dincolo de ceea ce oferă acest judeţ minunat din punct de vedere al potenţialului turistic, menţionăm faptul că, în acest moment, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a obţinut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru realizarea unui circuit de piste de biciclete de peste 686 km doar în județul Caraș-Severin. 

 

My image

 

Ce portofoliu de proiecte cu finanțare europeană ați pregătit pentru perioada de programare 2021-2027 pentru județul Caraș-Severin? 

În ceea ce privește accesarea de fonduri cu finanţare europeană, cele mai mari au fost cele în sistemele apă, canal și epurarea apelor. Pe PNRR am obținut finanțarea pentru proiecte de reabilitare a unor clădiri din patrimoniul Consiliului Județean, cum este cazul Muzeului Banatului Montan.
Cel mai important proiect al Consililui Județean Caraş-Severin este construirea unui nou Spital Județean de Urgență la Reșița, în parteneriat cu Primăria Reșița.
La finele anului 2022, au fost la Strasbourg, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ioan Popa, primarul municipiului Reșița şi Marcel Vela, senator de Caraș-Severin, alături de o echipă de proiectanți, pentru a vedea un spital nou, eficient, modern și cu costuri reduse, un exemplu de bune practici medicale. După toate eforturile depuse de către cei trei, atât la nivel politic, cât și la nivel guvernamental, astăzi, putem spune că DA, Banatul de Munte va primi finanțare pentru un spital județean nou! Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență care stabilește criteriile de eligibilitate pentru investiții prin Programul Operațional pentru Sănătate, în valoare de  aproximativ 6 miliarde de euro. 
Așteptăm ca în luna iulie să se deschidă axele de finanțare pentru noi spitale județene și vom fi gata să depunem o cerere de finanțare pentru acest spital.  Este o investiție pe care cărășenii din Banatul de Munte o merită, investiție care va duce la ridicarea actului medical la un alt nivel, pentru că se lucrează într-o altă manieră într-un spital nou și beneficiile le vom vedea cu toții. Toată lumea va beneficia de pe urma acestei investiții, indiferent de culoarea politică sau de poziţia socială!

 

My image

 

Ce proiecte importante de infrastructură mare se află în lucru sau urmează să fie demarate în județul dumneavoastră?

Consiliul Județean Caraş-Severin are în lucru documentațiile pentru reabilitarea căii ferate Reșița-Timișoara, precum și documentațiile pentru modernizarea Aeroportului din Caransebeș. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a demarat procedurile pentru modernizarea căii ferate Lugoj - Caransebeș – Orșova.

 

Există sectoare specifice pe care companiile ar trebui să se concentreze atunci când doresc să investească în județul Caraș-Severin?

Rolul nostru ca și administrație județeană este acela de a atrage investitori, iar acest lucru va fi posibil prin reabilitarea infrastructurii și punerea în valoare a potențialului turistic al judeţului, precum şi prin găsirea unor pârghii de asigurare a unei creşteri economice durabile. Un alt sector care este în plină expansiune în județul nostru este cel al energiei verzi.

 

My image

 

Cum funcționează colaborarea între județele care formează Regiunea de dezvoltare Vest (Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara) și ce finanțări ați accesat în colaborare pentru a impulsiona dezvoltarea regională?

Cele patru județe care fac parte din Regiunea Vest, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara au semnat un Parteneriat și împreună au obținut finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru realizarea unui circuit de piste de biciclete de peste 686 km doar în județul Caraș-Severin. De asemenea, de-a lungul anilor, Consiliul Județean Caraș-Severin a implementat numeroase proiecte transfrontaliere cu Republica Serbia. 


Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Numărul IX, Ediție Specială, Iulie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale: https://shorturl.at/fGNO1
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ