Din categoria municipiilor care nu sunt reședință de județ, Turda este pe primul loc în România la accesarea fondurilor europene. La o populație de 55.804 locuitori, actuala administrație din Turda are în derulare proiecte de investiții în valoare de peste 450 milioane lei – o performanță absolut remarcabilă. Am vrut să aflam de la domnul primar Cristian Octavian Matei care este modelul de bună guvernare pe care l-a aplicat, cum a reușit să dezvolte orașul în ritm accelerat, după doar 6 ani de administrație și ce proiecte noi are pentru Turda. 

My image

 

Interviu cu primarul Municipiului Turda, Cristian Octavian Matei

Primăria Turda se află în topul celor mai performante administrații din România. Care este modelul de bună guvernare pe care l-ați aplicat?
În 2016, când am preluat primul mandat pentru funcția de primar al municipiului Turda am căutat soluții pentru dezvoltarea orașului din toate punctele de vedere. Îmi doresc ca Turda să fie un oraș de nivel european în care cetățenii să aibă toate condițiile, străzi asfaltate, servicii publice accesibile, locuri de muncă, servicii medicale performante, infrastructură sportivă și turistică modernă, prin care să asigurăm generațiilor actuale și următoare un viitor frumos. Desigur, pentru a reuși să construiești de la zero lucruri frumoase ai nevoie de echipă. Iar astăzi vă mărturisesc că actuala administrație se mândrește cu o echipă incredibilă, formată din specialiști din toate domeniile și alături de care mi-e drag să muncesc pentru a transforma Turda într-un viitor Smart City care va fi pe buzele tuturor.

My image

 

Care este viziunea dumneavoastră pentru continuarea dezvoltării Municipiului Turda?
Viziunea noastră rămâne în continuare aceea de a dezvolta Turda sustenabil, inteligent și competitiv. Prin proiectele de modernizare valorificăm tradiția locurilor, patrimoniul cultural și natural. Punem bazele unei alianțe solide, pentru un viitor prosper al comunității și roluri importante în Regiunea Nord-Vest și România. În viitor, Turda va fi cel mai important Pol de Dezvoltare în vecinătatea Zonei Metropolitane Cluj, ca membru activ în rețeaua de orașe Istorice ale României și ca oraș al Salinei pe traseele turismului internațional.

My image

 

Câți bani europeni au fost investiți în Turda în timpul administrației dumneavoastră și ce proiecte veți derula în continuare cu fonduri europene?
La Turda avem proiecte de investiții în derulare în valoare de peste 450 milioane lei. Proiectele finalizate însumează circa 8 milioane lei, iar cele peste 40 de proiecte de investiții pe care le-am pregătit pentru actualul exercițiu financiar au o valoare de peste 2 miliarde lei.
În continuare, muncim și pregătim proiecte prin care ne dorim  să accesăm fonduri pe toate axele posibile. Pentru continuarea dezvoltării mobilității urbane am pregătit proiecte de modernizare a încă 8 coridoare de mobilitate urbană, dar și axe turistice prin care să facilităm accesul la principalele obiective din oraș. De asemenea, preocuparea noastră este să creăm centuri ocolitoare pentru scoaterea traficului greu din oraș. 

My image

 

Ați declarat de curând că Turda va avea cel mai frumos centru istoric din România. Cum decurge proiectul, cu ce bani este finanțat și când va fi gata?
Această finanțare a fost obținută în baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, alături de modernizarea celor 4 coridoare de mobilitate urbană. Proiectul este împărțit pe două loturi, în lotul 1 fiind prevăzută modernizarea centrului istoric și în lotul 2 este în curs de execuție construirea unei autobaze pentru cele 20 de autobuze electrice care sunt utilizate de operatorul municipal și reabilitarea și modernizarea unei parcări de tip Park&Ride. Lucrările au fost demarate la sfârșitul lunii martie și se realizează etapizat pentru diminuarea disconfortului pentru cetățeni. Desigur, cu toții ne dorim să fie finalizate cât mai repede, dar la nivelul municipiului Turda se întâmplă de foarte multe ori ca la o banală săpătură să fie găsite artefacte, care după cum bine știți, necesită o analiză a speciliștilor arheologi, ceea ce poate duce la o întârziere a lucrărilor, dar avem certitudinea că la final va fi așa cum am mai spus: cel mai frumos centru istoric!

 

Ce alte proiecte importante se regăsesc în Planul de Mobilitate Urbană al Municipiului Turda?
Planul de mobilitate urbană durabilă acoperă aria administrativ-teritorială a municipiului Turda și se referă la perioada 2017-2030. Prin PMUD au fost depuse 4 proiecte importante de modernizare a 4 coridoare de mobilitate urbană, cu o valoare de circa 32 milioane de euro. Prin aceste proiecte se asfaltează și se modernizează străzile principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video) și implemenatrea sistemului Bike Sharing și un sistem inteligent de monitorizare a traficului.

My image

 

Un indicator important pentru performanța unei administrații locale este forța sectorului privat. Cum vă propuneți să încurajați investițiile în Turda și împrejurimi?
Pe parcursul ultimilor ani ne-am concentrat toate eforturile pentru a crea la Turda un climat perfect pentru mediul de afaceri și pentru a fi un magnet pentru marii investitori. Astfel, numeroasele proiecte de investiții pe care le desfășurăm la Turda au adus în orașul nostru noi investitori, printre care și compania STADA care vor construi în Parcul Logistic Arieș prima fabrică de medicamente. Selectarea municipiului Turda ca locație europeană pentru construirea acestei fabrici, M&D STADA, una dintre viitoarele “citadele” farmaceutice ale României, reprezintă garanția faptului că Turda, cu sprijinul multitudinii de proiecte europene implementate, sau în curs de implementare, din ultimii 3-4 ani, este în plină metamorfozare, cu o viziune de excepție a actualei administrații locale vis-à-vis de dezvoltarea durabilă și permanentă a municipiului, extrem de atractivă. Am certitudinea că în următorii ani vom ridica mediul de afaceri local și mai mult, Turda devenind un adevărat hub logistic, fiind avantajați și de poziția strategică, respectiv în apropierea celui mai important nod rutier din Transilvania.

My image

 

Cum decurge relația primărie – cetățeni? 
Ne străduim în mod continuu să îmbunătățim calitatea actului administrativ, cât și cooperarea dintre administrația publică și locuitorii orașului. În perioada 2018-2022, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă au fost obținute fonduri în valoare de circa 9.000.000 lei prin care actualizăm și extindem soluțiile informatice existente la nivelul aparatului administrativ. În ultimii trei ani am abordat mai multe proiecte pentru care am primit finanțare europeană. Proiectul, „ADEPT – administrație digitală eficientă pentru cetățenii din Turda”oferă posibilitatea cetățenilor să acceseze online peste 14 servicii publice noi. În cadrul aceluiași proiect au fost retrodigitalizate peste 2.000.000 de documente. Astfel, funcționarii au acces rapid la arhiva instituției reducând timpul de răspuns la solicitările cetățenilor. Totodată, zilele acestea a fost finalizat și proiectul “eTurda – Debirocratizare prin digitalizare în administrația publică”. Prin acest proiect au fost găsite soluții informatice destinate siguranței publice și asistenței sociale. Pentru performanțe deosebite în procesul de reducere a birocrației prin implementarea de soluții software la nivelul instituției, în cursul anului trecut, municipiul Turda a câștigat în cadrul galei AMR premiul Excelență în Digitalizare/Smart City. 

My image

 

Salina Turda este principalul pol de atracție turistică la nivelul municipiului. În ce alte proiecte turistice doriți să investiți în perioada următoare?
Așa este, la momentul acesta Salina Turda este obiectivul turistic apreciat la nivel mondial, iar noi ne mândrim cu ea, drept pentru care, alături de echipa de la Salină, depunem toate eforturile pentru a promova acest obiectiv turistic inedit atât pe plan local, cât și național și internațional. La acest moment Salina Turda este în plin proces de modernizare și automatizare. Astfel, schimbăm paradigmele de la Salină prin tehnologizarea serviciilor turistice și modernizarea spațiilor din proximitatea ei. Dar pentru asigurarea unei oferte turistice cât mai diversificate avem o multitudine de proiecte prin care vom asigura tuturor turiștilor o experiență inedită atunci când ne vor trece pragul. Astfel, la începutul anului am semnat contractul pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru realizarea unui Aquapark care va fi amplasat pe circa 7 ha de teren. Este o investiție foarte importantă și se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro. Totodată, este în curs de implementare modernizarea Castrului Roman unde au loc lucrări de restaurare/reabilitare, conservare şi protecţie a materialului arheologic al Castrului legiunii V Macedonica de la Potaissa (astăzi Turda). 

My image


Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Iulie 2022, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3bKumFj
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3ArVIdQ