
Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) derulează o amplă reformă a managementului resurselor umane (MRU), ca parte a tranziției către o administrație publică modernă și eficientă. Sprijinită prin fonduri europene, inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reforma are ca priorități strategice transformarea digitală și modernizarea parcursului de carieră al funcționarilor publici. Reforma este privită de ANFP ca un element-cheie pentru profesionalizarea administrației, impli- când trecerea de la un sistem birocratic, reactiv și fragmentat de management al resurselor umane – axat pe conformitate, control și evaluări formale – la un model strategic, integrat și orientat spre viitor. Noul sistem se bazează pe cadre de competențe coerente, inclusiv digitale, și pune accent pe sprijin, ghidare și utilizarea datelor pentru luarea deciziilor, într-o perspectivă pe termen lung.
Transformarea digitală nu presupune doar un salt tehnologic, ci o schimbare profundă de paradigmă – o reconfigurare a culturii organizaționale și a modului în care sunt gestionate resursele umane în sectorul public. Înseamnă condiții de muncă mai bune, procese simplificate și accesibile, dar și funcționari publici mai dedicați misiunii lor principale: aceea de a servi cetățeanul cu eficiență și empatie. Prin reducerea birocrației, utilizarea unor instrumente digitale moderne, operaționalizarea și extinderea cadrelor de competențe – generale și specifice – în managementul performanței și al carierei, ANFP contribuie la construirea unei administrații publice mai reziliente, capabile să facă față provocărilor actuale și să evolueze într-un peisaj digital în continuă schimbare.
În parteneriat cu Institutul Național de Administrație și Autoritatea pentru Digitalizarea României, și cu asistența tehnică oferită de Banca Mondială, Agenția dezvoltă un cadru de competențe digitale generale pentru funcționarii publici din România, menit să sprijine obiectivele de digitalizare ale României. Totodată, sunt dezvoltate competențe digitale avansate (DigComp 5) pentru 30.000 funcționari publici și competențele de leadership și talent management în contextul digitalizării pentru 2.500 funcționari publici de conducere.
În paralel, dezvoltăm și actualizăm platforme informatice interoperabile, consolidând infrastructura digitală necesară. Concursul național, noul sistem de recrutare a funcționarilor publici, orientat spre atragerea talentelor în administrație, este susținut de o platformă informatică ce asigură transparență, obiectivitate și eficiență pe tot parcursul procesului. Este, de asemenea, operaționalizat Sistemul electronic național de evidență a ocupării în sectorul public (SENEOSP) – un sistem informatic unitar, integrat și interconectat cu principalele baze de date naționale (ANFP, Inspecția Muncii și ANAF), care permite o evidență a diferitelor categoriilor de resurse umane din sectorul bugetar.
Prin Jalonul 177 - S-au instituit și sunt operaționale platforme interactive și colaborative pentru managementul standardizat al resurselor umane în administrația publică centrală, parte a Investiției 10 - Transformarea digitală în managementul funcției publice, din Componentei 7 a PNRR, ANFP dezvoltă platformele digitale interoperabile – e-ANFP și SIMRU.
Platforma e-ANFP acoperă toate procesele cheie din cariera funcționarilor publici – de la recrutare, evaluare și promovare, până la ieșirea din sistem – atât la nivel central, cât și teritorial și local. Aceasta se bazează pe un cadru de competențe standardizat și pe fișe de post uniformizate, contribuind astfel la profesionalizarea și unificarea managementului funcției publice în întreaga administrație. Complementar, Sistemul Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU) este conceput pentru managementul intern al resurselor umane din cadrul autorităților publice, fiind un instrument modern pentru administrarea datelor de personal, pentru managementul organizațional și managementul timpului.
SIMRU oferă funcționalități colaborative, structurate în două componente esențiale: self service – permițând angajaților acces la dosarul profesional digital, generarea automată de formulare tipizate, precum adeverințe, cazierul administrativ, cereri de concediu etc.; și self-management – oferind angajaților posibilitatea de a-și actualiza direct propriul dosar profesional, inclusiv documente precum diplome de studii sau acte de identitate. Aceste funcționalități contribuie la simplificarea interacțiunii cu departamentele de resurse umane și la crearea unui mediu administrativ mai transparent, mai eficient și mai centrat pe nevoile utilizatorilor.
Implementarea platformei SIMRU aduce o transformare semnificativă în administrația publică, oferind beneficii multiple: eficientizarea proceselor administrative prin digitalizarea documentelor și a fluxurilor de lucru și automatizarea procedurilor; creșterea accesibilității serviciilor prin acces online permanent, fără dependență de programul instituțiilor; siguranță și integritate sporită a datelor, cu respectarea cerințelor GDPR și interconectare cu alte sisteme guvernamentale; optimizarea managementului resur- selor umane prin dosare electronice și acces rapid la informații integrate și creșterea eficienței interacțiunii dintre funcționarii publici și echipele de resurse umane; reducerea costurilor prin eliminarea hârtiei și utilizarea eficientă a resurselor; creșterea transparenței și a calității deciziilor strategice; alinierea la standardele europene în materie de digitalizare; modernizarea mediului de lucru și creșterea atractivității funcției publice; precum și reducerea riscurilor de eroare sau fraudă, prin automatizarea și trasabilitatea operațiunilor.
SIMRU oferă și servicii de raportare privind evidența personalului bugetar, veniturile salariale și elementele de carieră, oferind date esențiale pentru fundamentarea politicilor publice și pentru transparența guvernamentală. Proiectul prevede analizarea extinderii platformei cu un modul de servicii financiare integrate, care să permită gestionarea prezenței și plata drepturilor salariale în administrația publică centrală, cu posibilitatea de aderare voluntară a administrației publice locale.
Astfel, SIMRU se conturează ca un instrument digital cu impact real, capabil să sprijine în mod concret modernizarea și eficientizarea managementului resurselor umane în administrația publică. SIMRU nu este doar o platformă digitală, ci un pas strategic care va conecta echipele instituționale la o viziune comună și va asigura o mai bună coordonare a resurselor umane.
Prin aceste inițiative de transformare digitală, ANFP devine un actor-cheie în promovarea meritocrației, eficienței și responsabilității în sectorul public, sprijinind crearea unei culturi organizaționale solide, care să atragă și să păstreze profesioniști de top în administrația publică.
SIMRU se fundamentează și pe SENEOSP, reglementat prin HG nr. 833/2024, adoptată în august 2024, după un an de consultări. Potrivit acestei HG, ANFP poate colecta date și informații necesare completării SENESOP inclusiv prin interconectarea cu sisteme precum Revisal, Edusal, sistemele de date gestionate de MFP, Ministerul Muncii (formularul L153, declarațiile 112) și altele, conform unui calendar de implementare în două etape (inițial se vor interconecta sistemele informatice existente, urmând colectarea datelor în termen de 12 luni).
HG nr. 833/2024 stabilește structura pentru baza de date și regulile de funcționare ale SENEOSP, contribuind la simplificarea administrativă și evitarea dublei raportări. Baza de date va cuprinde informații despre funcții, ocupanții acestora și alte date relevante, incluzând și personalul plătit din fonduri publice angajat cu contract individual de muncă și pe cel angajat în afara organigramei, finanțat din surse externe.
Fără hârtii, cu dedicare pentru oameni:
https://www.anfp.gov.ro/proiecte/proiecte-in-implementare/proiecte-pnrr/
Lavinia Claudia Niculescu - Secretar general ANFP - Coordonator implementare PNRR
Daniel Mihăilescu - Director, Direcția resurse și capacitate instituțională - Manager proiect jalon 177 SIMRU
Articol publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XV, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-15/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista