
Amenajarea unui teren de sport incepe cu alegerea spatiul potrivit, selectia perfecta a suprafetei si un plan de actiune. In timp ce planificarea instalarii unui teren de sport poate parea o sarcina simpla, fiecare teren, climat si sport necesita o abordare personalizata a instalarii terenului.
In calitate de specialisti in amenajarea terenurilor de sport, abordarea noastra pentru dezvoltarea suprafetelor optime incepe cu o comunicare clara si indrumari de specialitate si se termina cu un design de teren excelent care ofera o siguranta sporita jucatorilor.
Beneficiile unui teren sportiv
Practicarea oricarui sport poate ajuta oamenii sa ramana sanatosi si sa aduca comunitatile impreuna, iar daca esti pasionat de sport si iti doresti propria afacere, poti investi intr-un teren sportiv pentru ca nu vei regreta. O astfel de investitie se amortizeaza in 2-3 ani, insa poti creste valoarea incasarilor daca vei organiza evenimente sau daca vei apela la promovari si sponsorizari, micsorand astfel durata amortizarii.
Beneficiile competitiilor sportive locale
Se stie ca echipele sportive profesioniste atrag turisti in locatii mai putin cunoscute din punct de vedere turistic. De cele mai multe ori, acest lucru aduce clienti noi afacerilor aflate in jurul locatiei.
Competitiile sportive pot deveni chiar principala atractie a unui oras, mai ales atunci cand sportivi celebri atrag atentia asupra cauzelor caritabile prin strangerea de fonduri pentru scolile sau spitalele locale.
Impactul economic local al noilor terenuri de sport
Amenajarea unei noi baze sportive in orasul tau poate produce o stimularea a economiei locale; un complex sportiv complet nou ofera locuri de munca si plateste taxe locale. Terenurile sportive sunt ideale, de asemenea, pentru a reuni grupurile mari de oameni. Aceste baze sportive aduc o crestere a incasarilor locale atunci cand vin echipe sportive in turneu sau cand sunt organizate evenimente muzicale, sa nu mai vorbim si de cresterea propriilor tale incasari.
Sportul in Romania
La momentul actual, numarul total al sportivilor legitimati , adica a celor care sunt oficial inscrisi la un club sportiv, depaseste 310.000 de persoane. Pare un numar destul de mic raportat la intreaga tara, insa realitate este putin diferita.
In raportul statistic nu se vade numarul real al persoanelor care practica sport, ocazional sau chiar frecvent, daca acestea nu sunt inscrise intr-un club, iar acest numar este mult mai mare. Pana si marile legende din sportul romanesc au jucat fotbal in curtea scolii sau pe terenuri improvizate inainte de a se inscrie in cluburile sportive.
Imagineaza-ti cate sanse le poti oferi tinerelor talente din comunitatea ta amenajand un teren de sport la standarde internationale. Terenul tau de fotbal poate fi rampa de lansare pentru urmatorul golgheter din Nationala Romaniei.
Ce trebuie sa iei in considerare cand amenajezi un teren sportiv
Detinerea si mentinerea unui spatiu pentru ca oamenii sa se bucure de activitati recreative este benefica pentru sanatatea, bunastarea si economia comunitatii tale.
Cu toate astea, amenajarea unui teren sportiv este un proces destul de complicat. Exista o multime de factori diferiti care intervin in realizarea unui complex sportiv de ultima generatie. Iata ce trebuie sa iei in considerare atunci cand amenajezi un teren de sport:
Activitatile sportive
Primul lucru de pe lista ta trebuie sa fie alegerea activitatilor sportive. Atunci cand amenajezi o noua baza sportiva sau doar un teren de sport, trebuie sa te intrebi ce activitati vrei sa gazduiesti. Asta presupune sa iti adresezi urmatoarele intrebari: „Ce sporturi nu sunt practicate inca in zona mea?” sau „Ce grupe de varsta intentionez sa servesc?”.
Selectarea tipului de paviment si calitatea acestuia
Pavimentul terenului sportiv este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare. Gandeste-te: aici isi vor petrece cel mai mult timp clientii si vizitatorii tai.
Dar cum alegi pavimentul potrivit? Ar trebui sa alegi gazon artificial sau tartan turnat?
Cele doua au foarte multe beneficii insa alegerea lor se bazeaza pe tipul de sport pe care vrei sa il gazduiesti.
Gazonul artificial este des intalnit pe terenurile de fotbal sau tenis, pe cand tartanul turnat este ideal pentru piste de atletism si terenuri de fotbal, tenis, volei, handbal, baschet sau terenuri multisport.
Stim ca sportivii romani se descurca si in conditii mai putin prietenoase cand vine vorba de suprafata terenului si aici ne aducem aminte de meciul VIKING – FCSB jucat pe terenul echipei nordice, pe un gazon sintetic tocit si nesigur ce se dorea a fi un dezavantaj pentru romani. Este adevarat ca FCSB a castigat si in acele conditii vitrege insa stirile s-au axat mai mult pe calitatea terenului.
Intrebarea noastra este urmatoarea: Vrei ca stirile sa vorbeasca despre victoriile aduse pe terenul tau sau despre calitatea slaba a gazonului?
Optimizarea utilizarii spatiului
Pentru o baza sportiva foarte mare, impartirea spatiilor pentru diferite tipuri de activitati, cum ar fi terenuri de baschet, terenuri de volei, terenuri de padel, terenuri de tenis si altele asemenea, poate fi usor de realizat. Dar cand suprafata terenului nu este generoasa, optimizarea spatiului se face destul de greu si uneori necesita suprapunerea terenurilor mici pe suprafata terenurilor mai mari. Astfel poti gazdui mai multe sporturi pe un singur teren.
Drenarea terenului
Ca regula generala, suprafetele sportive permeabile la apa sunt alegerea potrivita pentru toate tipurile de terenuri sportive. Desi nu trebuie sa irigi gazonul sintetic, tot trebuie sa ai grja la scurgere excesului de apa, asa ca asigura-te ca terenul tau de sport are un sistem bun de drenaj al apei pluviale si al apei provenite din topirea zapezii pentru ca nimeni nu vrea sa se joaca pe un teren inundat.
Iluminatul
Urmatorul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand amenajezi un nou teren sportiv este iluminatul. Majoritatea terenurilor sportive noi gazduiesc jocuri nocturne iar acesta este un mod foarte util pentru tine de a incasa mai multi bani din investitie.
Chiar daca nu intentionezi sa gazduiesti jocuri de noapte, tot vei avea nevoie de iluminare din motive de securitate.
Prin urmare, un sistem de iluminare rece cu consum redus LED iti va reduce costurile la energie si iti va proteja clientii de supraincalzire in sezonul cald.
Tipuri de terenuri de sport
Multe cluburi sportive cauta o modalitate de a-si pastra terenurile in stare excelenta, dar fara costul si munca gazonului natural. Cele mai folosite si mai durabile materiale pentru amenajarea terenurilor sportive s-au dovedit a fi gazonul sintetic si tartanul turnat.
Amenajarea unui teren de sport cu gazon sintetic
Gazonul sintetic a aparut ca o solutie excelenta care necesita foarte putina intretinere si este atractiva atat pentru jucatori, cat si pentru spectatori. Pentru ca nu au nevoie de tundere periodica sau irigare, terenurile de fotbal sau tenis cu gazon artificial pot economisi costuri foarte mari de intretinere.
Gazonul sintetic este preferat datorita instalarii usoare si a adaptabilitatii excelente la suprafata terenului, insa, este bine de stiut ca nu toate tipurile de gazon artificial sunt potrivite pentru orice sport:
Gazonul artificial pentru fotbal are lungimea firului de 50mm si include un substrat de granule de cauciuc pentru amortizarea contactului dintre jucator si suprafata de joc, in schimb, gazonul adecvat pentru terenul de tenis sau baschet are doar 13 mm si ofera traiectorie optima si o saritura ideala mingii.
Desigur, este nevoie de profesionalism pentru a obtine aspectul perfect. Prin urmare, echipele de experti Waterboyz, cu ani de experienta in domeniul amenajarii terenurilor sportive, iti vor oferi terenul de sport perfect in 30-60 de zile, in functie de complexitatea amenajarii.
Garantia pentru terenul cu gazon sintetic este de 24 de luni iar durata de viata este cuprinsa intre 7 si 10 ani.
Amenajarea unui teren de sport cu tartan turnat
Un teren pentru orice vreme! Il gasesti in scoli si universitati, in baze sportive, cluburi de agrement si spatii publice. Terenul cauciucat din tartan cu marcaje colorate este terenul de exterior ideal pentru orice sezon. Suprafata din
tartan absoarbe socurile, ajuta saritura mingii, protejeaza sportivii impotriva ranirii, este antiderapanta si se usuca rapid dupa o ploaie.
In functie de accesorii si dimensiunea suprafetei, terenul de sport din tartan este ideal pentru fotbal, tenis, volei, handbal si baschet, precum si pentru sarituri in inaltime si in lungime sau chiar cursuri de gimnastica.
Garantia pentru terenul din tartan turnat este de : 24 de luni iar durata medie de viata este de 10-12 ani.
Amenajarea unui teren multisport
Un teren multisport este o suprafata de joc care poate fi folosita pentru mai multe sporturi simultan. De exemplu, un teren de tenis poate fi folosit si pentru baschet, avand trasate ambele marcaje. Acest tip de teren devine din ce in ce mai popular deoarece ofera foarte multa valoare pentru comunitate.
In functie de sporturile practicate pe teren, acesta poate fi amenajat cu gazon sintetic sau tartan.
Dimensiunile terenului si suprafata de joc variaza in functie de jocurile practicate, sporturile cu un teren de joc mare determinand suprafata amenajata astfel:
Daca alegi sa amenajezi un teren multisport pentru fotbal, tenis si baschet, atunci suprafata necesara de joc este de 42 x22 m ( necesar pentru fotbal) cu gazon artificial cu fir scurt, iar marcajele in culori diferite vor delimita terenul de tenis ( 34x17 m) si baschet ( 28x15 m ).
Daca in schimb iti doresti un teren pentru tenis, volei si baschet, atunci suprafata amenajata va fi de 34x17 m (necesar pentru tenis), din tartan turnat sau gazon artificial cu fir scurt, iar marcajele colorate din interiorul terenului vor delimita terenurile de volei ( 18x9 m) si baschet (28x15m).
Avantajul principal al terenului multisport este rentabilitatea lui, poti economisi bani prin folosirea terenurilor multifunctionale; gradul de ocupare creste si nu vei fi obligat sa construiesti 3 terenuri pentru 3 sporturi diferite.
Costurile unui teren de sport
Costul amenajarii unui teren de sport difera in functie de:
- Dimensiunea terenului de sport:
- fotbal 42x22 m
- handbal 42x22 m
- tenis 34x17 m
- baschet 28x15 m
- volei 18x9 m
- Materialul suprafetei de joc:
- Gazon de 50mm
- Gazon de 13mm
- Tartan
- Tipul si numarul de accesorii
- Porti de fotbal sau handbal
- Fileuri de tenis sau volei
- Panouri de baschet
- Plase de protectie
- Sistem de iluminat
- Marcaje
Exemplu: Pretul unui teren multisport de 42 x 22m cu gazon de 50mm, cu 2 porti de minifotbal si gard de protectie incluse incepe de la 31.000 EUR + TVA (fara transport si montaj) insa pentru o suprafata mai mica, este acceptata si varianta de teren de minifotbal de 20x10m cu gazon de 50mm iar pretul astuia, cu 2 porti de minifotbal si gard de protectie incluse, incepe de la 10.500 EUR + TVA (fara transport si montaj)
De ce este terenul de sport o afacere profitabila?
O astfel de investitie in sport permite construirea unei baze de clienti intr-un timp relativ scurt, iar amenajarea acestuia presupune costuri ce se pot amortiza in primii doi sau trei ani.
Pasiunea pentru sport poate fi monetizata cu succes daca vei inchiria terenul minim 6 ore pe zi, 15 zile pe luna, 8 luni pe an, cu 25 Euro pe ora.Iata un scurt calcul :
Inchirierea terenului ( 6h/zi, 15 zile/luna), aduce o incasare lunara de (25*6*15) 2250 Euro.
Rentabilitatea o calculam ca raport intre veniturile incasate din inchiriere si costul terenului , exprimat in procente astfel: pentru un teren multisport de 42x22 m cu gazon de 50mm de 31.000 Euro a carui inchiriere este 2250 euro/luna si care este inchiriat doar 8 luni/an, rentabilitatea este egala cu (2250*8 luni)/31.000 adica 58%.
Pentru a afla si perioada de amortizare a investitiei, facem raportul invers, impartind valoarea terenului la incasarile obtinute intr-un an: 31.000/18.000 si reiese ca va dura mai putin de 2 ani pentru a ne recupera investitia.
*Acesta este un calcul orientativ si nu include cheltuielile si taxele lunare ce pot prelungi durata de recuperare a investitiei.
Nu uita ca plasa de delimitare poate fi folosita ca spatiu publicitar si poate aduce un venit suplimentar iar organizarea de competitii sportive te va ajuta cu promovarea afacerii tale.
In concluzie, construirea unui teren de sport iti va aduce beneficii atat financiare cat si profesionale. Mizeaza pe calitatea, functionalitatea si profesionalismul serviciilor Waterboyz pentru a obtine rezultatul dorit.