.jpg)
Guvernul a aprobat pe 22 februarie 2023, prin Hotărâre de Guvern, o listă cu 27 de unități medicale sau spitale publice care vor fi construite, renovate și dotate cu fonduri din PNRR. Pe listă se află și construirea unei noi clădiri a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, proiect pentru care a fost semnat contractul de finanțare în martie 2023.
În urma selecției și ierarhizării proiectelor de finanțare pentru cele 27 de unități medicale sau spitale publice, noul Institut al Inimii din Târgu Mureș a devenit proiectul numărul unu ca valoare şi ca punctaj. Unul dintre membrii echipei IUBCvT, fără de care proiectul nu ar fi fost posibil, este Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu - şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. De aceea, Ghidul Primăriilor l-a invitat să ofere detalii despre acest proiect de importanță strategică, finanțat prin PNRR.
Interviu cu Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu - şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş
Vă invităm să prezentați pe scurt proiectul în care v-ați implicat intens în ultima perioadă și care are ca obiectiv construirea noului Institut al Inimii din Târgu Mureș.
Acest proiect este un vis pe care îl avem de câteva decenii și care acum devine realitate. În Târgu Mureș va exista acest Institut al Inimii pentru că aici există deja tradiție și performanță medicală – absolut necesare pentru ca această investiție substanțială să prindă contur. Și subliniez, acesta ar trebui să fie criteriul pentru toate investițiile din sănătate: banii să urmeze performanța, pentru că degeaba investim bani în spitale dacă nu există personal calificat. Mai ales când vine vorba despre bugete mari, trebuie să urmărim ca acești bani investiți să producă. Iar la Târgu Mureș, domeniul medical produce sănătate.
Acest contract a fost semnat într-un an aniversar - pe 5 aprilie 2023 se împlinesc 50 de ani de la prima operație pe cord deschis de la Târgu Mureș, moment care marchează nașterea chirurgiei cardiovasculare moderne în orașul nostru. Institutul de Boli Cardiovasculare este o unitate sanitară de interes național aflată în subordinea Ministerului Sănătății, care își desfășoară activitatea în prezent în interiorul clădirii Spitalului Județean de Urgență. Dar nevoia pentru o nouă clădire este stringentă, datorită adresabilității foarte mari pe care o avem. Peste 70% dintre pacienți sunt din alte județe ale țării, pentru că în Institutul nostru se tratează toate patologiile, la toate grupele de vârstă, de la nou-născuți până la vârstnici, de la urgențe neonatale până la adultul vârstnic și abordăm inclusiv transplantul cardiac. De aceea suntem unici la nivel național, pentru că suntem singurul institut care abordează absolut toate patologiile, la toate grupele de vârstă.
Pe acest context a venit vestea bună: această investiție a fost aprobată de Guvernul României cu cel mai mare punctaj la nivel național, dintre cele 27 unități spitalicești. Consider că această investiție va fi foarte importantă pentru județul Mureș, pentru că o sumă foarte mare de bani va stimula și economia locală. Este un proiect de generație, un efort al întregii comunități și am simțit, poate pentru prima dată, o coeziune a tuturor factorilor locali - politici, sociali și economici, o coeziune care a dus ca acest proiect să fie clasat pe locul 1 ca punctaj la nivel național, fără opoziție din partea nimănui. Referitor la această investiție, să nu uităm nici că, în România, principala cauză de mortalitate este reprezentată de bolile cardiovasculare, conform datelor INS. Deci este un domeniu în care, din păcate, oferta de servicii medicale este mult sub cerere. În contextul acesta, această investiție în domeniul tratării bolilor cardiovasculare este importantă, prin prisma patologiei și prin prisma siguranței că aici există resursa umană capabilă să pună în valoare investiția. Astfel, va crește numărul de intervenții chirurgicale și va crește numărul de vieți salvate la nivel național.
Cât de sănătoasă este reforma în sănătate?
Reforma în sănătate este un proces continuu, dar nu trebuie să uităm de unde am plecat și unde am ajuns. Nemulțumirile și frustrările sunt destul de multe și de multe ori justificate, în ceea ce privește nivelul serviciilor medicale și finanțarea. Totuși, în România s-au făcut progrese enorme. Suntem practic aproape la zi din punct de vedere științific cu toate noutățile în toate specialitățile medicale. Iar problema principală este că nu putem acorda suficiente servicii, că avem prea puține spitale și dotări. Nivelul știintific este bun, dar lipsește infrastructura de sănătate.
Medicii din România nu pleacă pentru că salariile sunt mici, de fapt salariile sunt mari pe alocuri, sau chiar prea mari – și aici consider că ar trebui plătită performanța, nu prezența la serviciu. Medicii pleacă pentru că nu au siguranța activității lor și nu pot oferi pacientului un grad sporit de confort. PNRR și alte programe vin în întâmpinarea acestei nevoi reale de a lucra conform condițiilor secolului XXI, pentru a oferi siguranță pacientului.
Pe lângă vocația de medic sunteți profesor și preşedintele Senatului Univer-sității George Emil Palade din Târgu Mureş. Alături de domnul rector Leon-ard Azamfirei ați realizat câteva premiere. Una dintre ele: Universitatea din Târgu Mureș este prima universitate din România care își deschide filială în străinătate, în Germania. Povestiți-ne despre acest proiect.
Târgu Mureș este privilegiat să aibă o Universitate de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie, pentru că orice Universitate reprezintă un motor de creștere, un reper din toate punctele de vedere pentru oraș, mai ales că aici există o lungă tradiție în domeniul medical. Peste 2 ani, Universitatea noastră împlinește 80 de ani de existență, deci am reprezentat și vom reprezenta în continuare principalul pilon de dezvoltare pentru comunitatea noastră. Proiectul se datorează în mare măsură viziunii domnului rector Azamfirei de a dezvolta o extensie a Universității din Târgu Mureș la Hamburg, cu campus universitar, cu investiții bine gândite și iată-ne în apropierea primei promoții de absolvenți pregătiți în Germania de cadre didactice din Târgu Mureș. Este o performanță în primul rând academică universitară și în al doilea rând reprezintă o sursă financiară binevenită. Târgu Mureș are prin acest proiect un ambasador extraordinar în Germania și acest lucru ne onorează.
Medicina la nivel înalt îmbunătățește imaginea unui oraș și a unei regiuni întregi. Ce doriți să le transmiteți administrațiilor locale cu privire la investițiile strategice în domeniul medical?
În domeniul sănătății trebuie lăsate la o parte toate celelalte considerente și cu toții trebuie să colaborăm în jurul unor proiecte viabile, care să vină în întâmpinarea nevoilor cetățenilor. Le-aș transmite autorităților locale că aceste lucruri nu se vor rezolva de la sine, ci doar cu implicare și cu o mai mare deschidere către medici, către unitățile spitalicești pe care eventual le au în subordine, pentru că aceste unități trebuie susținute în folosul nostru, al cetățenilor. În plus, acum sunt disponibile numeroase axe de finanțare care pot fi accesate pentru investiții în domeniul medical.
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Aprilie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici:
https://bit.ly/3A80mfq
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ