.jpg)
Amenajarea locurilor de joacă moderne în unități școlare oferă beneficii variate pentru membrii comunității. Prin investiții locale inspirate poate fi astfel generat cadrul ideal pentru o educație 2.0, ce le permite elevilor să facă mișcare și să interacționeze unii cu ceilalți, în zone special concepute pentru siguranța lor.
În articolul de astăzi, analizăm împreună o serie de recomandări inspirate pentru finalizarea cu succes a unui astfel de proiect, cu echipamente sportive din oferta Waterboyz România. Iată cat de simplu pot fi puse acestea în practică:
Identificarea locului de joacă potrivit
Suprafața totală a spațiului reprezintă un factor determinant pentru alegerea și montarea echipamentelor pentru amenajarea unui loc de joacă în școli. Este important să se asigure suficient spațiu liber pentru ca elevii să se poată mișca în siguranță, fără a lovi unii de alții.
Indiferent de natura echipamentelor de joacă utilizate în cadrul proiectului de amenajare, se recomandă respectarea zonelor de siguranță din jurul acestora, conform standardelor în vigoare. În această privință, specialiștii Waterboyz pot oferi suport valoros în etapele de proiectare și montare.
Amplasarea echipamentelor de joacă
Mediul în care va fi amenajat locul de joacă este la fel de important pentru planificare. Expunerea la factorii meteo specifici unei anumite regiuni (ploi abundente, umiditate ridicată, temperaturi extreme) influențează aspectul, fiabilitatea și durabilitatea echipamentelor achiziționate.
Amplasarea optimă a unor echipamente de loc de joacă interior sau exterior permite o delimitare fără a probleme a diferitelor zone: pentru joacă, pentru relaxare, pentru activități educative. În plus, echipamentele trebuie amplasate în zone vizibile, departe de sursele de pericol. De asemenea, sunt importante suprafețele de aterizare moi, precum cele acoperite cu nisip sau dale de cauciuc.
Raportarea la preferințele și nevoile elevilor
Investițiile pe care le realizează autoritățile locale au succes atunci când se adresează unor nevoi clare, generate de o anumită categorie a populației. În școli, echipamentele de joacă achiziționate trebuie să aibă caracteristici pliate pe:
- vârsta elevilor din clasele primare și de gimnaziu;
- abilitățile motrice specifice acestor categorii de vârstă;
- nevoia elevilor de a se simți incluși într-un grup social;
- preferințele comune pentru activități distractive și joacă;
- pasiunea pentru eroii din cărți, jocuri și desene animate.
În parteneriat cu managementul instituțiilor de învățământ și membrii asociațiilor de părinti, autoritățile locale pot realiza investițiile corecte în echipamente pentru un loc de joacă în școli. Astfel, prin implicarea activă a comunității din localitate, se pot amenaja perimetre incluzive, adaptate la preferințele și nevoile elevilor.
Construirea unui buget pentru amenajare
Finanțările de la bugetul local pentru amenajarea unui loc de joacă în scoli pot fi susținute și de fonduri nerambursabile pentru astfel de proiecte. Specialiștii Waterboyz România oferă nu doar suport pe zona de alegere, montare și întreținere a echipamentelor de joacă, ci și consultanță pentru accesarea unor granturi, în cadrul diferitelor programe de finanțare.
Până în prezent, am amenajat alături de beneficiari din mediul public sau privat astfel de proiecte în București, Cluj, Brașov, Timișoara, Constanța, dar și în alte localități din țară, prin programe de finanțare precum:
- POR 2.1, POR 2.1A si POR 2.2;
- Start-Up Nation;
- Programul Operațional Capital Uman (POCU);
- AFIR (măsura 6.2);
- Programul Regional Vest 2021-2027
- Femeia antreprenor 2024.
Alegerea locurilor de joacă modulare pentru interior
Costul echipamentelor de joacă pentru școli poate varia semnificativ, în funcție de suprafața disponibilă sau complexitatea designului. De aceea, soluțiile oferite de Waterboyz România permit atingerea unui nivel ridicat de flexibilitate în cadrul etapei de achiziții, pentru a se putea obține cel mai bun raport calitate-preț.
Echipamentele pentru locuri de joacă modulare pot fi alese cu suportul specialiștilor noștri, în funcție de spațiul disponibil și bugetul avut la dispoziție. Acestea sunt însoțite de garanție pentru 24 luni, instrucțiuni, certificat EN 1176, EN 1177/ TUV și toate accesoriile necesare montării și punerii în funcțiune.
Din structura modulară a unui loc de joacă din școală, special conceput pentru activități educative bazate pe mișcare și interacțiune, pot face parte:
- piscine cu bile (ocean balls);
- tobogane și curse cu obstacole;
- tunuri cu mingi de burete;
- tiroliană, podulețe și diferite obstacole;
- pereți pentru cățărare și multe altele.
Locuri de joacă în școli: beneficii pentru întreaga comunitate
Efortul depus de părțile implicate într-un astfel de proiect - reprezentanți ai autorităților locale, partenerii privați, asociații de părinți - generează beneficii variate și cu impact pe termen lung asupra dezvoltării micuților.
Permit dezvoltarea armonioasă și îmbunătățirea condiției fizice
Activitățile desfășurate în aceste spații stimulează mișcarea, esențială pentru a combate sedentarismul în rândul școlarilor. Mai mult decât, asigură îmbunătățirea motricității fine, utilă pentru a realiza diferite proiecte la ore. Nu în ultimul rând, stimulează creșterea nivelului la efort și dezvoltarea musculaturii.
Asigură îmbunătățirea abilităților sociale și cognitive ale elevilor
Spatiile de joacă din școlile unei localități, echipate cu soluții din oferta Waterboyz România, oferă oportunități de interacțiune și socializare, contribuind astfel la formarea de noi prietenii și la îmbunătățirea abilităților de comunicare.
Mai mult decât atât, încurajează colaborarea, rezolvarea problemelor și negocierea, aspecte esențiale pentru integrarea socială. În plus, stimulează gândirea critică, îmbunătățesc atenția la detalii și permit dezvoltarea abilităților de orientare spațială, prin interacțiunea cu diferite structuri și echipamente de joacă.
Oferă premisele ideale pentru construirea unei comunități unite
Investițiile publice în amenajarea școlilor cu locuri de joacă moderne permit accesul la spații în care se pot promova respectul reciproc, toleranța și diversitatea, prin interacțiunea cu elevi din medii diferite. Astfel, poate fi consolidat sentimentul de apartenență la un grup eterogen. De asemenea, se obține mai simplu astfel o atmosferă pozitivă, în cadrul instituției de învățământ.
Dacă doriți să aflați mai multe informații, privind opțiunile de finanțare pentru un astfel de proiect public, soluțiile de echipament ideale pentru specificul unui perimetru sau montarea și întreținerea acestora, nu ezitați să ne contactați!