
Cea mai mare oportunitate de dezvoltare pentru Comuna Săcuieu o reprezintă domeniul schiabil Vlădeasa, care, prin investiții majore, poate deveni cea mai mare stațiune turistică din județul Cluj și chiar din zona Munților Apuseni.
Conform studiilor, terenul și clima de pe versantul estic al muntelui Vlădeasa, cu altitudini cuprinse între 1100 și 1700 de metri, permit realizarea unui domeniu schiabil în care, 6 luni pe an, iubitorii sporturilor de iarnă să beneficieze de zăpadă naturală (sau 9 luni cu zăpadă artificială). Gheorghe Cuc, Primarul Comunei Săcuieu a vorbit cu Ghidul Primăriilor despre planul de dezvoltare și finanțare al domeniului schiabil, precum și despre proiectele care susțin dezvoltarea comunității locale.
Interviu cu Gheorghe Cuc, Primarul Comunei Săcuieu, județul Cluj
Stațiunea turistică Săcuieu s-a numărat printre cele 7 finaliste ale competiției naționale DESTINAȚIA ANULUI 2023, la secțiunea STAȚIUNI TURISTICE. Ce avantaje competitive v-au clasat în FINALA DESTINAȚIA ANULUI 2023?
Acest aspect ne-a bucurat enorm, iar faptul că am ajuns aici consider că se datorează în primul rând condițiilor naturale și peisajelor mirifice care bucură vizitatorii, iar în al doilea rând implicării active din ultimii ani în dezvoltarea infrastructurii rutiere locale, a celei educaționale și sociale, a investițiilor private venite să completeze în special infrastructura turistică, dar nu în ultimul rând, a promovării intense a stațiunii, pe toate căile posibile, chiar dacă cu resurse financiare minime. Toate aceste aspecte au făcut ca, de la an la an, comuna noastră să fie tot mai vizitată și mai cunoscută la nivel județean și regional. Astfel, dacă în urmă cu câțiva ani abia zăreai câțiva turiști, acuma sunt zile în care drumurile sunt neîncăpătoare pentru sutele de mașini ce vin înspre Vlădeasa, iar cărările muntelui ce duc la obiectivele turistice sunt pline cu oameni dornici de aventură, aer curat, liniște și frumos. Un alt atuu consider că sunt obiectivele turistice ale zonei, începând cu Masivul Vlădeasa, peisajul natural al zonei, râurile de munte, stâncile și cheile Pietrele Albe, Piatra Bănișorului, Piatra Grăitoare, cascade pe râuri – Cascada Răcad, Ordâncușa și vestita Cascada Valul Miresei din apropiere, toate culminând cu existența unui gigant Arbore Sequoia în comuna noastră. Pe lângă toate acestea, am răspuns pozitiv atunci când ni s-a solicitat sprijinul în organizarea de competiții sportive care să atragă cât mai mulți participanți și să facă cât mai cunoscută zona noastră. Astfel, am ajuns să adunăm sute de participanți, plus alte sute de însoțitori la competiții sportive de schi, maratoane montane, evenimente de cultură și tradiții locale. Toate acestea au făcut ca Săcuieu să devină cunoscută și astfel să atragă un număr neașteptat de mare de voturi în această competiție.
Care este planul de dezvoltare al domeniului schiabil și ce fonduri veți accesa pentru acest proiect foarte ambițios?
În prezent am finalizat un Studiu de Oportunitate pentru domeniul schiabil Vlădeasa și nu numai, acest domeniu urmând să devină un conglomerat care să cuprindă pârtii de schi, instalații de transport pe cablu, pârtii schi fond, schi de tură, școli de schi, parcuri de aventură, trasee de biciclete, tiroliene, linii de sănii de vară, turnuri de aventură, aquaparc, parcări și mijloace de transport centralizate, instalații de producere zăpadă artificială, dar și curent din surse regenerabile. Astfel, dacă mărețul nostru proiect ar avea și finanțarea necesară, ar îngloba cca 48 km pârtii de toate categoriile, 25-30 km instalații pe cablu – telegondolă, telescaun și teleshi, ar fi independent energetic și ar permite accesul a cca 18.000 turiști zilnic, dar toate aceste vise se ridică la un cost de aprox. 240 mil euro. În vederea demarării dezvoltării acestuia, vom începe prin a depune unele proiecte cu finanțare europeană încă din acest an, vom căuta diverși parteneri privați, în special fonduri de investiții potente financiar și vom fi deschiși spre orice sursă de finanțare și colaborare în vederea realizării lui. Referitor la mărime, în cazul în care ar fi realizat așa cum este gândit, ar deveni cel mai mare domeniu dedicat sporturilor montane din întreaga regiune, poate chiar din țară și ar rivaliza cu alte astfel de domenii din afara granițelor țării. Ambiția noastră este mare în acest sens, ținând cont de potențialul zonei noastre, de faptul că suntem așezați geografic în apropierea orașelor Cluj-Napoca, Oradea, dar și de granița cu Ungaria, care nu are astfel de domenii și care oferă un mare potențial turistic uman. De asemenea, vedem numărul mare de turiști români care ajung anual pe pârtiile din Austria, Elveția și Italia și care, măcar o parte, s-ar putea opri aici.
Știm că aveți o agendă ambițioasă și o strategie foarte clară pentru Comuna Săcuieu. Ce proiecte de investiții derulați în prezent în comunitate?
Strategia mea, încă din anul 2012, de când am preluat această instituție, a fost și rămâne atragerea de fonduri externe pentru dezvoltarea domeniilor esențiale, crearea de condiții propice pentru potențiali investitori și recunoașterea la nivel cât mai larg a comunității noastre. Am demarat cu dezvoltarea infrastructurii rutiere care era efectiv inexistentă. Astfel, dintr-o rețea vastă de drumuri care existau pe hârtie, dar erau impracticabile, am ajuns să o eficientizez în proporție de 100%, vorbesc aici de peste 100 km de drumuri și ulițe, drumuri agricole și forestiere, din acestea cca 22 km fiind asfaltați, derulând lucrări ample de modernizare pe alți 21 km, având proiecte în diverse stadii de avizare pentru alți 16 km, considerând că accesul spre orice zonă sau obiectiv, fie el turistic sau economic este cel mai important. Am făcut același lucru pentru infrastructura educațională și socială, în acest moment având unități școlare noi sau reabilitate la standarde europene. Avem un Centru comunitar integrat, dotat la standarde și funcțional și urmează să finalizăm un teren de sport sintetic. În acest moment gestionez peste 20 de proiecte cu finanțare externă, aflate în diverse stadii de implementare, alte încă câteva care așteaptă aprobarea, prin aproape toate programele europene – FEADR, POR, POCU, PNRR și guvernamentale – AFM, PNDL II și A. Saligny. Acestea au impact în modernizarea infrastructurii de acces, infrastructurii școlare, sociale, sportive și culturale, realizare rețele apă-canal, eficientizare energetică, reducere consum în cadrul instituțiilor și utilizare surse regenerabile de energie, turism prin crearea unui centru de tabere, realizarea unei piste de biciclete într-o zonă extrem de atractivă pentru acest sport, promovare și realizare studii dezvoltare domeniu schiabil.
Care sunt principalele realizări ai primilor 3 ani din mandatul actual?
Cel mai notabil este finalizarea unui proiect finanțat prin FEADR M 7.2, prin care 6 km de drumuri din satele Rogojel și Săcuieu au o față nouă, modernă și comparabilă cu cea din orice localitate europeană; Construirea de la zero și dotarea unei Grădinițe cu program normal în Săcuieu cu finanțare prin POR; Finalizarea renovării, dotarea și licențierea unui Centru multifuncțional prin FEADR M 19.2, care mai apoi a fost transformat în Centru Comunitar Integrat și a beneficiat de o altă finanțare prin POR pentru schimbarea acoperișului și montarea de pompe de căldură; Obținerea statutului de Stațiune Turistică de Interes Local și elaborare Studiu Oportunitate Domeniu schiabil Vlădeasa; Amplasare sistem de supraveghere video în aproape toate punctele esențiale ale comunei, parțial din fonduri FEADR M19.2; Avansare lucrări la alte proiecte precum modernizare drumuri forestiere prin FEADR M 4.3, drum de acces la Arborele Sequoia prin M 19.2, modernizare școli din Săcuieu și Rogojel, împrejmuirea acestora și alte lucrări de reparații și întreținere, iar pe lângă acestea, depunerea de noi proiecte și diverse stadii de avizare a acestora.
Interviul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Numărul IX, Ediție Specială, Iulie 2023, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale:
https://shorturl.at/fGNO1
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici:
https://bit.ly/3ArVIdQ