
RoboHub este un proiect al Asociației E-Civis lansat în cadrul proiectului #altViitor prin care Microsoft România a susținut educația digitală. Acest proiect îndrăzneț continuă și este dedicat copiilor de toate vârstele și din toate mediile sociale din România care sunt sprijiniți să învețe programare și robotică.
Cursurile RoboHub sunt interactive și se bazează pe învățarea prin joc. După absolvirea cursurilor, copiii dobândesc abilități tehnice prin familiarizarea cu diverse medii de programare, abilități de a gândi flexibil în contexte diferite, dar și abilități sociale.
Ana-Maria Stancu, fondatorul asociației E-Civis și inițiatoarea proiectului RoboHub vorbește despre necesitatea dezvoltării acestor proiecte la nivel național cu ajutorul autorităților locale și mediului de afaceri: “Mi-aș dori ca fiecare copil din România să poată participa la aceste cursuri. Pentru micuți este o experiență distractivă, necesară și 100% educativă, cu rezultate spectaculoase. Deși este atât de greu să faci educație digitală în România, rezultatele ne motivează să mergem mai departe și să încercăm, prin parteneriate cu autoritățile locale și cu mediul privat să înrolăm cât mai mulți copii în aceste proiecte digitale.”
Asociația a facilitat educația digitală în peste 26 de școli din 5 județe și a pregătit peste 500 de copii în cadrul RoboHub.
“Până acum cursurile RoboHub se adresau numai copiilor cu resurse financiare reduse, însă acum am deschis aceste cursuri la un preț, sperăm noi cât mai accesibil, pentru toată lumea. În continuare oferim cursurile în regim gratuit și subvenționat copiilor cu burse sociale sau care provin din familii cu venituri mai mici de 4000 RON/lună.” a adăugat Ana-Maria Stancu, președintele E-Civis.
Reprezentanții RoboHUB consideră ca educația digitală a viitorului în școli înseamnă de fapt educația digitală cu roboți, prin programe educaționale cu obiective clare:
• copiii sa înțeleagă concepte abstracte și complicate, lucrând cu roboții
• copiii să învețe concepte ce pot fi folosite multidisciplinar, nu doar la orele de TIC, ci și la cele de fizică și chimie
• trezirea pasiunii fie pentru programare, fie pentru robotică, ambele domenii cu potențial imens de dezvoltare în următorii ani
• dezvoltarea unei gândiri critice ordonate și sistematizate și dezvoltarea unor abilități fără de care nu se vor putea integra pe piața muncii în viitor.
“De ce este nevoie de educație digitală cu roboți vă veți întreba. Răspunsul este simplu: pentru că dincolo de programarea pe ecrane, copiii vor să experimenteze și să simtă. Este frumos să facă un personaj de pe ecran să se miște conform unui algoritm creat de ei, dar este mult mai atractiv să facă un pian cu fructe să cânte conform unui progrămel realizat de ei. Nu există limite când vorbim despre imaginația copiilor.” a adăugat Ana-Maria Stancu.
Acest concept funcționează în prezent la RoboHub cu copii din grupuri vulnerabile – copii din cadrul programului Teach for Romania și copii cu burse sociale, cât și în școli din mediul rural din România în cadrul orelor de TIC, pentru a vedea dacă acești copii care nu au fost expuși anterior la noile tehnologii pot învăța robotică.Iar rezultatele au fost fabuloase: toți copiii au înțeles conceptul de algoritm și cum poate fi controlat cu un robot, toți copiii au realizat programe pentru cel mai mic robot programabil din lume, inclusiv copiii care în general erau calificați drept slabi la învățatură.
Primăriile pot susține astfel de programe în comunități fie dotând laboratoarele din școli cu câțiva astfel de roboței, fie punând bazele unui hub de programare și robotică independent, deschis atât pentru copii mici și mari din comunitate, cât și pentru adulți și vârstnici, promovând astfel conceptul de îmbătrânire activă. RoboHub pune la dispoziția acestora toate cunoștințele acumulate în ultimii ani pentru a dezvolta educația digitală în cât mai multe sate și orașe din România și pentru a le oferi copiilor, dar și comunităților șansa de a se integra într-un viitor tehnologizat.
Pentru mai multe informații și parteneriate: robot@robohub.ai |
www.robohub.ai