Autor: Dr. Ec. Ioana Petcu – cercetător ştiinţific gr. III, ICI Bucureşti

 

Societatea trece printr-o transformare digitală profundă, unde eforturile de a construi o replică virtuală a lumii fizice promit să revoluționeze calitatea vieții. Printre beneficiile evidente se numără formatele hibride de lucru, accesul sporit la educație, informarea facilă a cetățenilor, îmbunătățirea socializării și eficiența economică prin reducerea costurilor. Succesul acestor inițiative depinde de implementarea tehnologiilor AR/VR, dezvoltarea rețelelor de mare viteză și Web 3.0, inteligența artificială, infrastructura IoT și Cloud, precum și de acceptarea socială a acestor inovații.

Conceptul de Metavers subsumează aceste inovații tehnologice și sociale și propune o paradigmă revoluționară a lumii virtuale, formate din realități virtuale persistente, conectate în care oamenii lucrează, socializează sau învață, oricând, oriunde și de pe orice dispozitiv, un internet de generație următoare în care utilizatorii pot trăi ca nativi digitali. Metaversul dă drepturi fiecărui utilizator de a edita sau crea conținut cu o natură virtuală care implică schimbarea proprietăților, utilizatorii putându-și-le gestiona și asigura siguranța lor cu ajutorul tehnologiilor de securitate precum blockchain. De asemenea, metaversul presupune convergența între lumea fizică, cea virtuală și cea augmentată, potențialul acestei forme emergente de interacțiune fiind încă în faza de explorare incipientă, dar cu potențial ridicat pentru dezvoltare de soluții pentru cetățeni.

Serviciile publice reprezintă un sector în care digitalizarea și utilizarea de noi tehnologii se pot materializa în creșterea accesibilității acestora pentru un număr cât mai mare de utilizatori. În viitorul apropiat, serviciile guvernamentale vor putea deveni disponibile într-o lume virtuală, făcând posibilă îndeplinirea unor sarcini administrative precum plata taxelor sau chiar posibilitatea de a vota în cadrul diferitelor scrutine. Această schimbare potențială de paradigmă deschide noi oportunități pentru administrația locală și cetățeni, schimbând modul de interacțiune și de furnizare a serviciilor publice, sporind transparența și eficiența, reducând timpul și costurile. Prin intermediul avatarului personal, cetățeanul poate participa la luarea deciziilor în comunitate, schimbând informații cu reprezentanți virtuali ai administrației locale, augmentați cu algoritmi de inteligență artificială, care vor putea oferi o altfel de experiență pentru cetățeni.

 

My image

 

Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București derulează, în cadrul programului Cercetări avansate bazate pe tehnologii emergente și disruptive - suport pentru societatea viitorului FUTURE TECH, proiectul de cercetare nucleu Cercetări avansate în Metavers și tehnologii emergente pentru transformarea digitală a societății.

Obiectivul principal al acestui proiect este de a răspunde principalelor provocări generate de noul tip de interacțiune administrație - cetățean prin analiza impactului Metavers pe diferite domenii de e-guvernare, elaborarea unui cadru etic și tehnologic de susținere a interacțiunii, identificarea de riscuri și soluții de atenuare. În cadrul proiectului, ICI București va elabora un model de bună guvernanță a datelor în Metavers ce va avea drept scop stabilirea de reguli de protejare a confidențialității într-un mediu deschis și profund anonimizat precum și furnizarea de recomandări privind protecția și incluziunea socială.

 

My image

 

Tot în cadrul proiectul de cercetare Cercetări avansate în Metavers și tehnologii emergente pentru transformarea digitală a societății, în luna mai 2024, ICI București a găzduit workshopul online intitulat Viitorul tehnologiilor imersive în România.
Obiectivul principal al evenimentului, ce a adunat experţi din diverse domenii, a fost explorarea modului în care inovațiile apărute în domeniul tehnologiilor imersive au transformat peisajul cunoașterii științifice academice, al cercetării și, nu în ultimul rând, sfera economică din România, precum și actualizările legislative necesare, atât la nivel european cât și național.

Workshopul a fost organizat în 3 paneluri: Politici și societate, Educație și cercetare academică și Economie, reunind 26 vorbitori, 21 de lucrări și 70 de participanți, preponderent cadre didactice universitare, studenți, reprezentanți ai firmelor de profil, dar și cercetători interesați din ICI-București.

 

My image

 

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Directorul General al ICI București, dr. ing. Adrian Victor VEVERA, punând accentul pe importanța dezvoltării viitorului tehnologiilor imersive în România și deschiderea pe care o are institutul de a participa la proiecte de cercetare în domeniu.

Prin cercetările și proiectele lor inovatoare, cercetătorii nu doar că împing limitele cunoașterii, dar și modelează viitorul educației și al interacțiunii umane. În cadrul evenimentului am avut ocazia să aflăm despre cele mai recente descoperiri și aplicații ale tehnologiilor imersive direct de la cei care sunt în prima linie a acestei revoluții tehnologice.

Direcțiile de acțiune care s-au conturat în urma evenimentului vizează:
- realizarea unui plan pentru dezvoltarea și adoptarea responsabilă a acestor tehnologii;
- intensificarea colaborării între factorii decizionali, companii și instituțiile de cercetare și educație pentru accelerarea inovației și implementarea practică a soluțiilor tehnologice imersive (realitate virtuală, realitate augmentată, realitate mixtă);
- stabilirea de reglementări și standarde rezultate în urma colaborării dintre autorități și mediul academic în vederea protejării confidențialității datelor utilizatorilor
- realizarea unui număr special al Romanian Journal of Information and Automation (RRIA) pe tema Generative AI, Metaverse, and Immersive Technologies unde cercetătorii sunt invitați să publice lucrări științifice în acest domeniu care promite să ne transforme viitorul ( https://rria.ici.ro/en/call-for-papers/).

 

My image

 

Mai multe detalii despre proiectele de cercetare din domeniul tehnologiilor imersive dezvoltate de ICI București sunt disponibile pe site-ul https://xr.ici.ro


Articolul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția XII, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://www.ghidulprimariilor.ro/_revista-12/
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://ghidulprimariilor.ro/ro/orders/revista