Interviu cu Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu

Proiectele de digitalizare sunt cele care schimbă fața orașelor și fac mai ușoară viața locuitorilor. De aceea, am vrut să aflăm ce proiecte de digitalizare a pregătit primarul Ciprian Ciucu, împreună cu echipa sa, în primul an de mandat și ce probleme ale Sectorului 6 și-a propus să rezolve cu soluții digitale.

Veți lansa, în curând, prima aplicație dedicată cetățenilor sectorului 6, disponibilă pe Android și iOS. Ce funcționalități va avea?
Noua aplicație pentru servicii publice se numește eSector6 și este disponibilă în Google Play și AppStore. Numele aplicației a fost decis de către cetățenii Sectorului 6 în urma unui sondaj de opinie inițiat în grupul de Facebook “Pentru Sectorul 6”, grup dedicat comunității locale și dialogului deschis între autoritățile publice locale și cetățeni, grupul având, în prezent, 17.600 membri activi. Din totalul celor 3.472 de voturi, 2.327 persoane au optat pentru denumirea eSector6.

Ce alte proiecte din zona digitalizării urmează să implementați pentru Sectorul 6?

Harta lucrărilor edilitare – hartă ce prezintă în timp real locurile în care sunt efectuate lucrări, compania care le realizează, data de începere și de sfârșit a acestora, precum și perioada de depășire a termenului limită. De asemenea, harta ne prezintă și dacă terenul a fost readus la situația anterioară lucrărilor, precum și fotografii de la fața locului. Această hartă este una interactivă și a fost implementată cu scopul de a asigura transparență față de cetățenii Sectorului 6 în ceea ce privește zonele afectate de lucrări.

• Primărie fără Hârtie și Implicarea Strategică a Cetățenilor în Planificarea Sectorului 6

 Obiectivul general al proiectului este consolidarea capacităţii instituţionale a Primăriei Sectorului 6 prin introducerea de instrumente de planificare strategică pentru optimizarea proceselor administrative ale primăriei şi adoptarea unor măsuri de simplificare a furnizării serviciilor către cetăţeni şi mediul de afaceri, prin implementarea unor soluții inovative. Modernizarea sistemului de management al documentelor din Primăria Sectorului 6, prin implementarea unei aplicații informatice care să susțină digitalizarea proceselor de înregistrare și arhivare a documentelor. Se urmărește reducerea timpului petrecut la Biroul Unic de către cetățeni pentru depunerea documentelor la biroul unic cu 10%, prin accesul online sau self upload în cadrul Biroului Unic. De asemenea, este vizată reducerea timpului de înregistrare a unui document transmis electronic, în cadrul registrului de intrări-ieșiri al instituției cu 90% față de momentul actual. Serviciile pentru dezvoltare platformă digitală integrată și interoperabilă includ: realizarea analizei și diagnozei fluxurilor operaționale, analiza și proiectarea aplicației, dezvoltarea platformei digitale integrată și interoperabilă, integrare și interoperabilitate cu celelate softuri din instituție, implementarea platformei digitale integrată și interoperabilă. În cadrul acestui proiect s-a desfășurat etapa de analiză, în vederea determinării cerințelor funcționale si non – funcționale ale viitorului Sistemului Informatic Integrat – Platformă Integrată. În prezent, acest proiect este în curs de implementare.

• Licitație supraveghere video 3012 camere

Obiectul contractului îl reprezintă furnizarea unui Sistem de Supraveghere si Monitorizare Video Integrat pe teritoriul administrativ al Sectorului 6, inclusiv elaborarea proiectului tehnic și operațiuni de instalare, testare și punere în funcțiune.Numărul locațiilor pentru instalarea celor 3012 camere sunt cele enumerate, după cum urmează: 116 locații ale locurilor de joacă, 36 locații ale locurilor de odihnă, 14 locații ale grădinilor de cartier, 10 locații ale parcurilor mari, 46 locații ale instituțiilor publice din subordinea Consiliului Local Sector 6, 13 locații ale piețelor și 106 locații ale unitățile de învățământ. Componentă importantă o reprezintă sistemul de monitorizare stradală, în care se regăsesc 29 de locații criminogene ce urmează a fi supravegheate. Rolul sistemului de monitorizare este de a proteja populația împotriva faptelor antisociale, de a preveni şi combate actele de violenţă în spaţiile publice, de a preveni si combate acțiunile împotriva protecției mediului și de monitorizare a stării de întreținere a salubrității, de a preveni și combate în timp util acțiunile de  vandalism, deteriorare sau distrugere, precum și de a eficientiza activitatea polițiștilor locali privind intervenţiile în combaterea infracţionalităţii sau situaţii de urgenţă. Prezenţa camerelor de supraveghere acţionează ca un factor de descurajare pentru potenţialii infractori si dă posibilitatea administrației locale sa foloseasca eficient resursele umane pentru activitati de ordin calitativ, și nu cantitativ. Licitația este în stadiul de evaluare DUAE.

• Realizarea interconectării Primăriei Sectorului 6 cu RAR și BAAR, în vederea verificării automate a mașinilor dacă au ITP valabil și asigurare RCA

În cadrul acestui proiect, Registrul Auto Român va asigura Sectorului 6 al Municipiului București accesul în baza de date proprie, în vederea verificării valabilității ITP-ului la momentul interogării, pentru autoturismele care fac obiectul solicitărilor de închiriere a unui loc de parcare în Sectorul 6. Referința care stă la baza interogării este numărul de identificare al vehiculelor. Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România va asigura Sectorului 6 al Municipiului București accesul în baza de date proprie, în vederea verificării valabilității contractului de asigurare RCA. De asemenea, interconectarea Primăriei Sectorului 6 cu RAR și BAAR va oferi posibilitatea verificării de către Direcția Generală de Poliție Locală Sector 6 a vehiculelor abandonate. În prezent, proiectul este în curs de implementare.

• Schimbare site primărie și realizare portal cetățean

Site-ul Primăriei Sectorului 6 a suferit modificări datorate necesității de a îmbunătăți relația dintre cetățeni și administrația publică. Astfel, a fost creat un portal pentru aceștia, având ca scop facilitarea accesului la informațiile necesare. Interfața portalului este ușor de utilizat, astfel încât venim în sprijinul și persoanelor care nu sunt experte în domeniul tehnologiei informației. De asemenea, portalul online va contribui și la reducerea sarcinii administrative asupra cetățenilor. Proiectul este în curs de implementare.

• Aplicație GIS cu inventarierea semnelor de circulație, a trecerilor de pietoni și a străzilor

Această aplicație GIS urmărește inventarierea semnelor de circulație, a trecerilor de pietoni și a străzilor, pentru o analiză a soluțiilor ce pot fi implementate. În această aplicație sunt specificate semnificația semnelor de circulație, garanția de care beneficiază, precum și data când au fost montate. În ceea ce privește trecerile de pietoni, aplicația cuprinde informații cu privire la firma care a efectuat lucrările în cauză, garanția de care beneficiază trecerile de pietoni, vopseaua folosită pentru trasarea marcajelor. În ceea ce privește străzile, aplicația cuprinde evidența acestora, ele aflându-se atât în administrarea Consiliului Local Sector 6, cât și în administrarea Primăriei Muncipiului București. De asemenea, pentru străzile aflate în administrarea Consiliului Local Sector 6, aplicația oferă informații cu privire la operatorii economici responsabili cu lucrările de întreținere și reparații curente, precum și cu privire la garanția de care beneficiază. Această aplicație este în curs de implementare.

• Aplicație Bugetare participativă

Prin acest proiect se dorește îmbunătățirea calității vieții prin încurajarea cetățenilor de a se implica în definirea priorităților și a obiectivelor de investiții din bugetul local. Obiectivele principale ale acestui proiect sunt: ajustarea politicilor publice în mai mare concordanță cu nevoile și asteptările cetățenilor, creșterea transparenței activității administrației publice locale, modernizarea și dezvoltarea administrației publice locale, precum și responsabilizarea aleșilor locali. În ceea ce privește propunerile de proiecte, cetățenii pot formula una sau mai multe propuneri, cu condiția ca acestea să se încadreze într-un domeniu care să ajute la dezvoltarea administrației publice locale, respectiv: infrastructură stradală, amenajare spații verzi și locuri de joacă, amenajare spații publice, educație, sănătate, cultură, sport, digitalizare, etc. Analiza tehnică și legală a proiectelor va fi realizată de către departamentele specializate din cadrul Primăriei Sectorului 6 și se va stabili inclusiv lista proiectelor declarate eligibile ce urmează să fie supuse votului cetățenilor. În momentul de față, proiectul este în curs de implementare.

Pentru detalii despre proiectele Primăriei Sectorului 6 București: primarie6.ro

 


 

Materialul a fost publicat în Revista Ghidul Primăriilor, Ediția Specială, Noiembrie 2021, prima și singura revistă din România în format print și online destinată exclusiv autorităților locale.
Pentru a vizualiza online revista, click aici: https://bit.ly/3qLeiZh
Pentru a comanda gratuit revista în format print, click aici: https://bit.ly/3HvsStT